Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helsingfors bokmässa lockar allt fler – nästan 92 000 besökare i år

Från 2019
Barn bläddrar i barnbok framför bord med massor böcker.
Bildtext Bokmässan lockar allt fler barnfamiljer och unga vuxna.
Bild: Lehtikuva

Bokmässan i Helsingfors slog besöksrekord i år. Under fyra dagar, från torsdag till söndag, hann nästan 92 000 människor besöka mässan. Det är sju procent fler än i fjol.

Helsingfors bokmässa, som ordnas samtidigt som evenemanget Vin och mat, är Helsingfors Mässcentrums största evenemangshelhet.

Ronja Salmi, chef för bokmässans program, säger att utvecklingen av bokmässan gått i rätt riktning, allt fler unga vuxna och barnfamiljer besöker mässan.

– De här målgrupperna är viktiga också för hela branschens framtid. Antalet besökare har ökat med över 6 000 personer, och det syntes i form av stora publiker, säger Salmi i ett pressmeddelande.

Jubileumsbokmässa nästa år

Det stora intresset att besöka mässan glädjer också förläggarna. Bokförsäljningen har stigit med en fjärdedel sedan i fjol.

Årets bokmässa var den största hittills. Allt som allt deltog 355 företag, och 900 program erbjöds på mässans scener under evenemangets fyra dagar.

Enligt en undersökning utförd av Kantar TNS var 95 procent av besökarna nöjda med mässan som helhet, lika många uppger att de - garanterat eller med stor sannolikhet - kommer delta nästa år igen. 17 procent av besökarna besökte mässan för första gången.

200 besökare deltog i undersökningen.

Helsingfors bokmässa har ordnats i 19 år, och till nästa år utlovas en jubileumsmässa då evenemanget firar 20 år.