Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK:s fiaskosäsong fullbordad – missar spel i Europa nästa år efter IFK Mariehamns historiska seger i Helsingfors

Från 2019
Uppdaterad 27.10.2019 22:00.
IFK Mariehamn jublar.
Bildtext IFK Mariehamn håller hoppet om spel i Europa nästa säsong vid liv.
Bild: Lehtikuva

IFK Mariehamn och FC Honka kommer att göra upp om vem som får den sista platsen till Europa League-kvalet. Det här blev klart då ålänningarna tog en historisk seger över HJK i Helsingfors.

Den sista Europa League-kvalplatsen avgörs i år med ett slutspel efter att fotbollsligans medaljer redan delats ut. I finalen möts FC Honka och IFK Mariehamn som besegrade HJK i semifinalen med 2–1 efter förlängning.

Segern över HJK är ålänningarnas första någonsin i Helsingfors.

– En stor dag för spelarna och hela klubben. Men vi är inte nöjda här. Vi ska ta ett steg till, säger IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg enligt STT.

HJK stod för matchens första mål då William Parra bombade in 1–0 i den 16:e minuten. Oskari Forsman i IFK-målet var helt chanslös då Parras dunderskott hittade krysset.

IFK kom ikapp i den 68:e minuten efter att Aristote Mboma gått hårt in i en nickduell mot Faith Friday Obilor. Mboma fick sitt namn i målprotokollet, men på reprisbilderna såg det ut som om bollen skulle ha studsat i mål via HJK-mittbacken Obilors huvud.

Efter 90 minuter stod det 1–1 på ljustavlan och förlängning väntade.

Ketting avgjorde

HJK hade två grymma chanser att näta, men då hemmalaget inte lyckades var det i stället gästerna som slog till. Rick Ketting slog in segermålet då 109 minuter hade spelats.

Härnäst kommer IFK Mariehamn att möta Honka i ett dubbelmöte som avgör vem som får den sista platsen i Europa League-kvalet. Den första matchen spelas på onsdag och den andra på söndag om en vecka.

För HJK har säsongen varit en katastrof. Laget var den största mästerskapsfavoriten, men blev utan medalj och dessutom missar laget spel i Europa nästa säsong.

– Det enklaste sättet att beskriva säsongen på är att säga att den var svag och att det också fanns stunder då vi spelade bra. Den här matchen beskriver säsongen, säger Nikolai Alho enligt HS.

Så här illa har det inte gått för HJK på över ett decennium. Klubbens placering i ligan var den sämsta sedan 2007 och HJK har spelat i Europa varenda år sedan 2009.

– Om jag skulle vara en åskådare, skulle jag inte undra varför HJK inte spelar i Europa. Det här laget har inte varit så starkt mentalt som tidigare års lag, säger Alho.

– En stor besvikelse, konstaterar HJK-tränaren Toni Koskela.

Inte ens tusen personer kom till arenan i Tölö för att se söndagens match. Publiksiffran landade på 997 åskådare.

Fotbollsligan, semifinal i slutspelet:

HJK–IFK Mariehamn 1–2 e. förl. (1–0, 1–1)

Diskussion om artikeln