Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-experten hyllar tuffa Valtteri Bottas för insatsen i Mexiko: ”Jag ger honom tio av tio poäng i betyg”

Från 2019
Valtteri Bottas pustar ut efter F1-loppet i Mexiko.
Bildtext Valtteri Bottas kunde pusta ut efter F1-loppet i Mexiko.
Bild: AOP

Valtteri Bottas är av segt virke. Bottas skakade av sig kraschen i lördagens kval och slutade trea i formel 1-loppet i Mexiko efter en solid insats. F1-experten Fredrik af Petersens är imponerad: Det var som ingenting hade hänt, säger han.

Bottas tog sin fjortonde pallplacering för säsongen och ligger tvåa i VM-serien. Han är den enda som kan hota Lewis Hamilton från att ta sin tredje VM-titel i rad.

Tredje platsen i Mexiko var respektingivande anser Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. Han ger Bottas berömligt vitsord för veckoslutet.

– Jag ger honom tio av tio poäng i betyg. Valtteri är en tuff kille. Kraschen i kvalet var rejäl. Man såg då han hoppade ur bilen att han haltade. På söndag var det som om ingenting hade hänt. Han körde som en erfaren räv, säger af Petersens.

– Dessutom förstörde han dagen för sin stallkamrat Lewis Hamilton i och med att han blev trea. Det betydde att Hamilton inte säkrade sin sjätte VM-titel.

Tung svit för Räikkönen

För Kimi Räikkönen var Mexikos GP inte lika munter. Räikkönen avbröt i slutskedet. Han låg vid det skedet på 13:e plats.

Räikkönen har inte plockat poäng i de senaste sex tävlingarna. Det är den längsta poänglösa sviten för honom sen 2002.

Fredrik af Petersens tror att Räikkönen börjar bli frustrerad över situationen.

– Kimi älskar att tävla och köra racingbil. Men han vill ju naturligtvis också nå framgångar. Han vet att han inte kan vinna med Alfa Romeo men poäng i varje lopp är också en framgång.

Räikkönen klagade på att däcken inte fungerade optimalt under veckoslutet i Mexiko.

– Han får inte den känsla han vill ha. Förarna är som en prinsessor på ärten – de känner minsta lilla skillnad. Litar man inte till hundra procent på bilen så bromsar man lite tidigare än vad man annars skulle göra.

– Det handlar inte om att Kimi skulle vara en dålig förare. Om känslan inte är den rätta så håller man lite tillbaka, analyserar af Petersens.

Förutsägbar tävling igen

Årets F1-säsong har varit oerhört förutsägbar. Så också loppet i Mexiko. De tre stora stallen, Mercedes, Ferrari och Red Bull, lade beslag på de sex första platserna.

Toro Rossos Daniil Kvyat är den enda föraren som inte rattar en av de tre toppbilarna som lyckats ta en pallplats i år. Ryssen var trea i Tysklands GP i juli.

De stora klasskillnaderna är ett problem för sporten enligt af Petersens.

– Det får man nog erkänna. Skillnaderna beror på stallens budgetar. Har man en så stor budget som de tre toppstallen har så kan man också utveckla bilen och locka till sig de bästa ingenjörerna och experterna. Man har råd att göra saker som de mindre teamen inte kan.

En lösning är eventuellt på kommande. Internationella motorsportförbundet FIA planerar att införa ett budgettak senast år 2021. Eventuellt redan nästa år.

– Det kan förändra på läget. De stora stallen måste sänka sin budget medan de mindre måste höja på den. Kampen i mellanskiktet har varit tuff i år så det är möjligt att budgettak är rätt väg att gå.

– Men man bör komma ihåg att det finns en viss skillnad mellan förarna också. De tjugo förarna tillhör de bästa i världen men det finns en klasskillnad mellan exempelvis Lewis Hamilton och Robert Kubica. Det säger jag utan att vara taskig mot den senare nämnda, säger af Petersens.

F1-säsongen fortsätter redan den här veckan. USA:s GP körs på söndag.

Diskussion om artikeln