Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Souhail Mahfoud tvingas lämna fru och barn i Nykarleby – får inte besöka sin familj på tre år

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 11:39.
Souhail och Liina Mahfoud med dottern Amina.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Efter åtta år i Finland ska Souhail Mahfoud skickas tillbaka till Marocko. Trots att han har fru, barn och bonusbarn som behöver honom. Det negativa asylbeslutet väger tyngre än familjeband säger hans fru Lina Mahfoud.

Lilla Amina Mahfoud skrattar så att hon nästan kiknar när pappa Souhail Mahfoud hissar henne i sina armar.

Amina är solskenet själv och har ingen aning om att hennes pappa vilken dag som helst måste lämna Finland och hemmet i Nykarleby.

Efter att han lämnat landet får han inte besöka sin dotter på tre år.

Amina tycker om att busa med pappa Souhail.
Bildtext Amina tycker om att busa med sin pappa Souhail.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Hoppades på uppehållstillstånd

Familjen väntade sig nästan ett negativt asylbeslut, men hoppades att Migrationsverket skulle beakta deras ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeskäl.

- Men det går så snabbt nu. Vi trodde ju ändå, att när vi gift oss och sökt om uppehållstillstånd på grund av familjeband, att det skulle finnas en chans. Men härom dagen meddelade polisen att de kan deportera Souhail när som helst, säger Lina Mahfoud.

Souhail Mahfoud vet inte hur han ska kunna lämna sin familj.

- Jag tycker att det är fel, Amina är mitt barn och min familj behöver mig. Det krossar mitt hjärta att bli tvungen att lämna min familj, säger Souhail Mahfoud.

Tre gånger har Souhail Mahfoud ansökt om asyl i Finland. Processen har tagit åtta år och nu har han fått sitt tredje avslag. Det betyder att han ska deporteras så fort som möjligt.

Familjen har hela tiden samarbetat med myndigheterna och Souhail har lämnat in sitt pass till polisen.

Därför har familjen blivit lovad lite extra tid så att det kan ordna med pass åt Amina och köpa biljetter för att frivilligt lämna landet.

Lina och Amina planerar att följa Souhail till Marocko och stanna där några dagar.

Får tid att ordna med dotterns pass

När det gäller ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeskäl händer inget alls.

- Migri har inte ens velat träffa oss, det är vi ganska chockade över, säger Lina.

Migrationsverket har intyg över äktenskap, sjukintyg och ett utlåtande om att Amina behöver sin pappa. Men ingen vill höra paret.

- De har inte ens tittat på vår ansökan, säger Lina.

Lina säger att avslaget på asylansökan är starkare än familjebanden.

Asylbeslutet väger tyngre än ansökan om uppehållstillstånd

Souhail tidigare sökt om asyl tre gånger och fått avslag varje gång. Nu har han också fått ett inreseförbud till Schengenområdet i tre år.

Enligt Kaj Swanljung, som är resultatområdeschef på Migrationsverket, är det asylbeslutet som väger tyngst.

- Ansökan om uppehållstillstånd är inte ett hinder för avvisning. Avvsiningen kan verkställas även om han nu har sökt om uppehållstillstånd.

- Med ett negativt asylbeslut bakom sig har han inte laglig rätt att vistas i Finland medan det nya uppehållsärendet behandlas, säger Swanljung.

Svenska Yle kan också berätta om gifta paret Ihab och Carola som har sökt om uppehållstillstånd på grund av familjeskäl, men fått ett nej från Migrationsverket.

Beslutet tog Migri utifrån de papper som paret skickat in, utan att ha träffat paret i fråga. Deras historia kan ni läsa här. Ihab och Carola har valt att ta ärendet till Förvaltningsdomstolen.

Enligt Swanljung kan också paret Mahfoud vända sig till Förvaltningsdomstolen.

- Om paret i det här fallet får ett negativt beslut på sin ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeskäl kan de överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Men medan den här processen pågår har Souhail enligt Swanljung inte laglig rätt att vistas i Finland. Ett alternativ är att ansöka om en upphävning av inreseförbudet.

- Inreseförbud kan återkallas av personliga orsaker. Det är möjligt att ansöka om en upphävning. Då väger man de orsaker som lett till ett inreseförbud mot de saker som skydd av familjeliv och barnets bästa. Det är alltid fråga om en helhetsbedömning, säger Swanljung.

Ensam med tre barn

Lina Mahfoud är orolig för hur hon ska klara vardagen utan Souhail. Lina har skiftesjobb inom äldrevården och dessutom utbildar hon sig till närvårdare genom läroavtal.

Linas äldre söner är fyra och tolv år gamla och de bor med sin mamma och styvpappa varannan vecka.

Pojkarna har också fäst sig vid Souhail. De är vana att han tar emot dem när de kommer hem och Lina jobbar eller studerar.

Amina är sjuk. Hon har en cysta i hjärnan och har därför en inopererad shunt för att minska trycket i huvudet. Stiger trycket för mycket så är Aminas liv i fara.

När Amina var några dagar gammal kollapsade dessutom hennes lungor och livet hängde på en skör tråd.

I dag mår Amina bra, men för två veckor sen blev det ilfärd till Vasa centralsjukhus mitt i natten när Amina plötsligt började kräkas och blev dålig.

- Vi lever med en oro hela tiden, jag vet faktiskt inte hur jag ska klara allt ensam. Det är Souhail som lagar mat och sköter barn och hushåll medan jag jobbar och studerar, säger Lina.

Skulle få jobb vilken dag som helst

Lina säger att en lokal städföretag lovat anställa Souhail när som helst, och de garantera honom arbete i åtminstone ett år. Men efter det negativa asylbeslutet får Souhail inte arbeta i Finland.

Souhail säger att han inte har något att åka tillbaka till i Marocko. Inget hem, inget arbete och inga utsikter att klara sin försörjning. Och familjen finns i Nykarleby.

- Jag har ingenting i Marocko. Min familj finns ju här. Hur ska jag kunna lämna Lina ensam med allt? Jag kommer själv att behöva psykologhjälp, det känns som om jag blir galen, säger Souhail.

Att resa tillbaka och lämna allt känns som ett helvete säger Souhail.

- Hur ska Lina klara allting själv? Vad ska hon ta sig till?, säger Souhail.

Om Souhail utvisas till Marocko får han inte besöka sin fru och dotter på tre år. För att visa att äktenskapet är på riktigt borde Lina istället resa ner till Marocko flera gånger om året för att träffa Soulhail.

- Men hur ska det gå till? Hur ska vi ha råd med det och de äldre barnen har ju sin skola att tänka på. Deras pappa och hans familj har redan ställt upp mycket i och med Aminas sjukdom, säger Lina.

Souhail och Lina Mahfoud.
Bildtext Lina och Souhail tänker inte ge upp även om de måste vara åtskilda.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Styrka i varandra

Nu väntar familjen på Aminas pass så att hon och Lina ska kunna följa Souhail till Marocko.

De hoppas ännu kunna häva Souhails inreseförbud, men det är inte så enkelt. På Migrationsverkets sida står det att det är en exceptionellt ovanlig åtgärd.

Familjens vänner har startat en namninsamling, Låt Amina ha kvar sin pappa, på sidan adressit.com för att stöda familjen.

- Vi ger inte upp, jag och Souhail, för vi har styrkan i varandra. Om vi måste så väntar vi tre år och försöka igen, säger Lina Mahfoud.

Artikeln är uppdaterad den 29.10.2019 klockan 11.23 med kommentarer av Kaj Swanljung vid Migrationsverket. Swanljung redogör för att Souhail Mahfoud inte har laglig rätt att vistas i Finland medan Migrationsverket behandlar hans ansökan om uppehållstillstånd eftersom han har flera negativa asylbeslut bakom sig. Paret kan välja att vända sig till Förvaltningsdomstolen om de vill överklaga Migrationsverkets beslut.