Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Var finns campingplatsen?" vanlig fråga på Kyrkbacken - Nagunämnden vill att staden köper tomt för husbilsparkering

Från 2019
Husvagnar och husvagnstält på campingplats.
Bildtext Svårt att veta var man kan parkera sin husvagn eller husbil i Nagu då det inte finns någon campingplats på Kyrkbacken.

Nagu Kyrkbacke behöver en campingplats. Det anser Nagunämnden och Nagubor som Yle Åboland pratat med.

I infokiosken i Nagu hamn hör "var finns campingplatsen?" till de vanligaste frågorna, berättar Pargas stads turismkoordinator Niina Aitamurto.

I nuläge finns det inget campingområde på Kyrkbacken, även om saken diskuterats i flera år.

Några kilometer från Nagu centrum finns Grännäs homestead med plats för husbilar och tält. Solliden camping finns i Pargas, och Mossala Island resort i Houtskär.

Men Naguborna verkar överens om att det behövs ett campingområde också på Kyrkbacken, på gångavstånd från restauranger och butiker.

Naguborna positiva till en campingplats - efterfrågan finns

Birgitta Holmberg tror det finns en efterfrågan på en campingplats, husbilar står till exempel på området vid södra hamnen redan nu.

- Jag kan inte avgöra vilken plats som skulle vara bra, men förstås skulle det behöva vara någonstans där det finns sophantering, el och avlopp, det som kan behövas, funderar Holmberg.

Kasper Båge, företagare vid macken på Kyrkbacken ser också han ett behov för ett campingområde.

- Det skulle absolut behövas, men var? Kanske det borde finnas i samband med gästhamnen och stranden.

- Här är ganska många husbilar på sommaren. Kanske för att det är gratis? Någon borde ta betalt av dem och förtjäna lite.

Båge har ibland husbilar på sin bensinstations gård, och berättar att han också brukar se dem på kyrkans parkering och i Södra hamnen. Många frågar var de kan tömma septiktanken.

Södra hamnen i Nagu.
Bildtext Restaurangen i Södra hamnen står tom just nu.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Näringslivchef Tomas Eklund vid Pargas stad säger att det kunde vara snabbt fixat med några husbilsplatser i samband med restaurangen i Södra hamnen. Det är något man utrett, men för tillfället står restaurangen utan företagare, så de arrangemangen ligger på is just nu.

Kasper Båge tänker sig att några husbilsplatser vid restaurangen kunde hjälpa en bit på vägen. Men annars tror Båge att ett område vid en strand skulle vara bättre.

- Traditionellt är campingar som drar bra vid stränder. Där man i Sverige har stora campingar, ibland med artister som uppträder, är de nog alltid vid stränder.

- Det finns nog stränder här på norra sidan, men det är inte mina stränder, säger Båge.

En stor del av stränderna på norra sidan är församlingens. Staden och kyrkan har tidigare fört diskussioner om ett samarbete men ännu har man inte kommit till skott.

- Staden förhandlade om ett campingområde med församlingen men diskussionen dog ut för ett och ett halvt år sedan, berättar Tomas Eklund.

Person sitter utanför affär i nagu.
Bildtext Michael Commondt är positiv till ett campingområde, för näringslivets skull. Själv trivs han bäst i lugnet utanför turismsäsongen.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Michael Commondt trivs själv bäst då turisterna är färre, men tänker ändå att ett campingområde skulle vara bra för företagare på orten.

- Varför inte, det skulle vara bra för turismen. Jag tycker ju inte så hemskt mycket om turister, så för mig spelar det ingen roll. Men för näringslivet här skulle det vara väldigt fint.

Commondt tycker området vid Framnäs skulle lämpa sig bäst.

- Där finns hur mycket skog som helst, där är man mitt i naturen.

Krögare Richard Smeds hoppas på att en campingplats ska bli av. Smeds berättar att det under somrarna är flera per dag som kommer till restaurangen och frågar var de kan ställa husbilen eller slå upp sitt tält.

- Jag kan inte fatta att de inte fått till stånd en ordentlig campingplats ännu. Men det handlar väl om att hitta en bra plats.

Smeds skulle helst se en camping på tomten som ligger söder om Skärgårdsvägen, precis efter Krogströmmen vid Södra hamnen.

- Åkern på vänster sida, direkt när man kommer från Pargashållet in till Kyrkbacken. Där skulle det vara perfekt. Det är vid vattnet och på gångavstånd in till centrum.

Och just den tomten har också Pargas stad haft ögonen på. Stadsgeodet Daniel Backman berättar att staden fört diskussioner med ägaren till tomten, men att man ännu inte kommit fram till något.

Nagunämnden har önskat att staden köper den så kallade Lindblomska tomten.

Nämnden har också önskat att man från staden sida skulle aktivt jobba för att hitta en efterföljare till restaurangen (Naffu, tidigare Biffi) och få igång utvecklingen av en husbilsparkering Södra hamnen.

Ordförande Olof Elenius tänker sig att området kunde ha plats för kring 20 husbilar och bland annat erbjuda möjlighet att tömma septiktanken. Området är inte värst stort, och därför skulle det enligt Elenius vara bättre lämpat för resenärer som stannar 1-2 nätter, till skillnad från campingplatser där besökare tillbringar längre tider.

Diskussion om artikeln