Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo nöjd över polisens agerande under demonstrationen mot kriget i Syrien

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 17:46.
Sisäministeri Maria Ohisalo
Bildtext Enligt polisens uttalande var agerandet lämpligt, säger minister Ohisalo.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Minister Ohisalo bad Polisstyrelsen om ett uttalande av polisen kring deras agerande på demonstrationen vid Narinken i Helsingfors den 19 oktober. Polisen kritiserades för att ha använt sig av ett elchockvapen i samband med att en polisbil blockerades.

Inrikesminister Maria Ohisalo tackar polisen för det uttalande som har getts.

- På basis av uttalandet var polisens förhandsbedömning den att ordningen kunde störas under demonstrationen. Uttalandet är omfattande, och enligt polisen framskred situationen på ett sådant sätt att det fanns orsak att avbryta demonstrationen, säger inrikesminister Ohisalo.

Trots förbud framfördes personbil i demonstrationståget

Demonstrationens initiativtagare hade inte meddelat på förhand att man tar med en personbil i demonstrationståget. Polis som var på plats hade flera gånger av säkerhetsskäl förbjudit användning av fordon.

Polisen har gett ett uttalande och en bedömning av situationen till inrikesministern. Uttalande rör också demonstrationen den 14 oktober och andra förhandsuppgifter gällande bedömningen av hotnivån. Enligt uttalandet har polisen agerat lämpligt.

Under demonstrationen den 14 oktober hade det uppstått fara då en bil färdats mitt i folkmassan och demonstranterna kastat stenar. Det var samma organisation som ordnade både demonstrationerna.

Ohisalo säger att rätten att samlas och använda sig av sin yttrandefrihet är viktiga värderingar i det finländska samhället.

- Jag uppmuntrar demonstranter att diskutera med polisen på förhand före demonstrationer. På det här sättet kan man försäkra sig redan på förhand om att demonstrationen flyter på bra utan bråk. Det är också viktigt att Helsingforspolisen har diskuterat med demonstranterna efter händelsen, säger Ohisalo.

I enlighet med uttalande hade polisen rätt att tillgripa maktmedel

Att polisen tillgrep maktmedel under demonstrationen väckte diskussion. Enligt polisens uttalande var agerandet berättigat, eftersom specialutbildade och -utrustade poliser handlade i enlighet med hotbedömningen. Grovt tillgripande av maktmedel görs inte utan goda grunder, uppger myndigheterna. I det här fallet var det oundvikligt för allmänhetens och polisens säkerhet, sägs det i uttalandet.

En person hindrade en polisbil under demonstrationen och samma person fällde en polis till marken, varpå denna skadades. Ett elchockvapen användes på demonstrantens ben för att få personen att släppa taget om polisen, står det i rapporten.

Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen är polisens uppgift att trygga allas rätt att ordna samlingar och demonstrationer och delta i dessa. På samma gång är det polisens skyldighet att värna om
människors trygghet.

- Polisen har rätt att ge riktlinjer och påbud av säkerhetsskäl, och de här påbuden måste alla följa, säger Kolehmainen.

Diskussion om artikeln