Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jukka Jalonen: Dörren till Lejonen är öppen för homosexuella

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 20:21.
Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonen.
Bild: All Over Press

Janne Puhakka öppnade en ny dörr i finländsk ishockey i helgen. Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen tror att det ger andra mod. Han har aldrig fått veta att en homosexuell spelare skulle ha spelat i något av hans lag.

I söndags berättade Janne Puhakka att han är homosexuell i en intervju med Helsingin Sanomat. Puhakka blev samtidigt den första finländska ishockeyspelaren som har gått ut med att han är homosexuell och har spelat på den högsta serienivån i Finland.

I svallvågorna efter att intervjun publicerades har många gett sin syn på homosexualitet inom idrotten och specifikt ishockeyn. På måndagen anslöt Jukka Jalonen till den skaran.

Under måndagens pressträff, där ishockeylandslagets förbundskapten presenterade sin trupp till EHT-turneringen i november, sade Jalonen att han tror att Puhakka kan ge andra spelare mod.

– Det här kan hjälpa andra som är i ett liknande läge.

På måndagen sade Puhakka i Yles morgonstudio att han inte vågade gå ut med att han är homosexuell offentligt under karriären. Han trodde att det kunde ha stängt dörrar.

"Blir bara ett antagande"

Jukka Jalonen har tränat ishockeylag i nästan trettio år, men han har inte fått veta att någon av hans spelare skulle vara homosexuell.

Däremot vill Jalonen inte skriva under på att miljön i ishockeyomklädningsrum är sådan att spelare inte skulle kunna säga till lagkamraterna att de är homosexuella.

– Jag tror inte att ishockeyn fungerar så, men det här blir givetvis bara ett antagande eftersom jag inte vet om någon spelare i mina lag har varit homosexuell. Jag har inte nåtts av den informationen i så fall.

Jalonen understryker att sexuell läggning inte spelar någon som helst roll när han tar ut sina lag. Spelarnas spelmässiga nivå är det enda som räknas när han väljer.

– Om jag vet att någon spelare är homosexuell skulle jag garanterat inte peta honom av den anledningen.

Källa: STT.

Diskussion om artikeln