Fredspristagaren Denis Mukwege vill att vi kräver telefoner utan konfliktmineraler för att få slut på kriget i Kongo
Nobelpriset gav Denis Mukwege en global plattform att påverka. Nu vill han använda uppmärksamheten för att få människor att kräva telefoner fria från konfliktmineraler. För kriget i Kongo handlar i dag bara om mineralerna, säger Mukwege.
Det har nu gått lite över ett år sen den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege tilldelades Nobels fredspris.
Priset tilldelades för det långvariga arbetet med att hjälpa kvinnor och barn som har blivit offer för sexuellt våld i konflikten i Demokratiska republiken Kongo, Kongo-Kinshasa.
Vid det idag världsberömda Panzi-sjukhuset har Mukwege och hans kolleger vårdat över 55 000 kvinnor och barn som har utsatts för de grymmaste tänkbara våldtäkterna.
Mukwege har redan före han fick fredspriset fått ta emot några av världens mest betydande pris för människorätts- och fredsarbete.
Nobelpriset gav honom ändå en helt annan plattform än tidigare, säger Mukwege till Svenska Yle.
- Under året som gått har jag i princip helt gjort om mitt arbetsschema. Då jag tidigare satte 75 procent av min tid på arbetet vid Panzi-sjukhuset och kanske 25 procent på att försöka skapa uppmärksamhet kring läget, är det idag tvärtom, säger Mukwege.
Han menar att priset, och att sexuellt våld nu uppmärksammas på ett helt annat sätt, har givit honom en möjlighet att påverka han tidigare saknade.
- Jag har fattat det här beslutet att fokusera på att skapa uppmärksamhet för att jag har märkt vilken betydelse priset har haft, vilken plattform det har givit mig för att tala inte bara om det kvinnor utsätts för, utan också om läget i Kongo i stort, säger Mukwege.
Glömd konflikt
Mukwege vill nu använda den plattformen också för att tala om smarttelefoner och hur de blir till.
Under sitt besök i Finland, inbjuden av den långvariga samarbetspartnern Fida som är den enda finska biståndsorganisationen som jobbar i konfliktområdena i Kongo, vill han nu be också de finska konsumenterna och politikerna tänka på hur telefonerna blir till.
För att förklara varför Mukwege tycker att just telefonerna är så viktiga måste man se på konflikten i östra Kongo och hur den har fortsatt så länge.
Konflikten i östra Kongo-Kinshasa kallas ofta en glömd konflikt.
Kriget som förs mellan olika väpnade grupper, ofta också grannländerna och den kongolesiska armén har pågått med olika intensitet i årtionden och har krävt miljoner liv.
Konflikten hör till världens mest underrapporterade, men har ändå fått mer uppmärksamhet i och med Mukweges fredspris.
Telefonerna driver konflikten
Mukwege hoppas nu kunna förmå omvärlden att öppna ögonen för grundorsaken till att hans arbete behövs, grundorsaken till den konflikt där sexuellt våld har blivit en brutal systematisk del av krigföringen.
- Många politiker vill kalla det en etnisk konflikt. Men jag menar verkligen att konflikten i Kongo handlar om mineralerna, säger Mukwege.
Östra Kongo är rikt på en rad mineraler som används i så gott som all elektronik, bland annat smarttelefoner.
De här mineralerna färdas från gruvorna under de väpnade gruppernas kontroll via grannländerna till smarttelefonerna världen över.
Mineralerna finansierar alltså de väpnade grupperna och krigsherrarna i östra Kongo, som i sin tur använder sexuellt våld som ett sätt att så kaos och rädsla.
Våldtäkt ett brutalt, effektivt vapen
Det är idag nästan omöjligt att köpa smarttelefoner som inte innehåller konfliktmineraler, alltså mineraler som har sitt ursprung i konfliktzoner.
Det här kan inte fortsätta om det inte råder kaos i området, menar Mukwege.
- Och jag menar att våldtäkterna bara används som ett vapen i kriget. Det är ett effektivt vapen, det är billigt, lätt att använda men får till stånd massiva skador.
Våldtäkterna utförs ofta offentligt, i grupp och på så brutala sätt som möjligt.
På det sättet påverkar de inte bara offren, utan hela samhällen genom att riva upp det sociala sammanhanget genom stigman och tabun.
Det är de här såren, både de fysiska, psykiska och sociala, Mukwege har ägnat sitt liv åt att försöka läka.
- Så det står klart för mig att vi inte kan bekämpa det sexuella våldet utan att försöka bekämpa det som ger upphov till det, alltså kriget om de här mineralerna, säger Mukwege.
Förintelsen, folkmorden, varför inte Kongo?
Mukwege menar att läget bara kan lösas med omvärldens hjälp.
För det första måste till exempel EU se till handeln med konfliktmineraler blir omöjlig, och inte som idag, kan föras via tredje länder som mellanhänder.
Han har också en klar bild av hur man ska komma åt dem som bär den huvudsakliga skulden.
- Det är genom att skipa rättvisa!
Då Mukwege nu besöker huvudstäder världen över träffar han därför ministrar och presidenter för att tala för en internationell tribunal för konflikten i Kongo.
- Jag tror att om människor som har begått människorättsbrott, brott mot mänskligheten, får vara kvar vid makten och fortsätta sina brott medan vi ser på blir vi alla medskyldiga till de här brotten, säger Mukwege.
- Därför borde det första steget vara att göra sig av med den här typens makthavare. Och världen kunde göra det. Världen gjorde det efter förintelsen, världen ställde de skyldiga för folkmordet i Rwanda inför rätta så varför skulle det inte gå för Kongo efter 6 miljoner döda? Det är vårt allas ansvar.
Politisk vilja
Han påminner att det redan för tio år sedan gjordes en utförlig FN-rapport om människorättsbrott, krigsbrott och till och med folkmordsbrott i konflikten.
Visserligen har det begåtts mängder med brott sen dess också, men den rapporten kunde vara utgångspunkten för tribunalens arbete.
- FN-rapporten som har suttit i en byrålåda i New York i 10 år borde verkligen grävas fram och något göras för att de här brotten skulle bli föremål för rättsprocesser, säger Mukwege.
Ja varför har det då inte skett?
- Det är den stora frågan, utbrister Mukwege.
- Jag tror att det bara handlar om politisk vilja. Om stater som Finland, om EU, om FN eller Afrikanska unionen, som alla har kapacitet och förmågan att se till att saker förändras i demokratiska republiken Kongo vill göra det kan de.
- Men om den viljan inte finns innebär det bara tusentals och åter tusentals fler oskyldiga offer i Kongo. Det har pågått i 20 år redan. Över 20 år av krig, säger Mukwege.
Konsumenten och medborgaren kan påverka
Mukwege ser att politiker gått kunde sporras att agera av sina väljare, och företagen att fatta bättre beslut av sina konsumenter.
Han vädjar därför vart han än åker idag för att människor ska börja kräva att deras telefoner inte ska tillverkas med konfliktmineraler.
- Konsumenter borde inte blunda för sin delaktighet i den här situationen.
- Om vi alla som konsumenter enas måste också tillverkarna lyssna, för de behöver oss som kunder, som konsumenter.
Denis Mukwege
Ju fler människor som är medvetna om varifrån råmaterialen till deras prylar kommer, desto fler människor kan ställa krav.
När kraven når en kritisk massa är både politiker och tillverkare tvungna att lyssna.
- Telefoner är viktiga och vi behöver dem alla. Men vi kan börja kräva att de tillverkas utan konfliktmineraler. Vi måste höja våra röster för att det ska ske, säger Mukwege.
- Om vi alla som konsumenter enas måste också tillverkarna lyssna, för de behöver oss som kunder, som konsumenter.