Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjukvårdsdistriktet ska spara genom att satsa på Jakobstad

Från 2019
Malmska
Bildtext Malmska sjukhuset i Jakobstad.
Bild: YLE/Chanette Härus

Att satsa mera på vård i Jakobstad ska spara pengar för Vasa sjukvårdsdistrikt - åtminstone på sikt. Nästa år blir det en kostnadsökning men inte så stor som befarat.

Sjukvårdsdistriktets styrelse hade möte på måndag och kunde enas om en något nerbantad budget för nästa år. Slutsumman på kostnadssidan hamnar på 242,5 miljoner euro. En ökning på 3,4 procent jämfört med 2019, men ändå sex miljoner mindre än det förra förslaget på budget för nästa år.

Bland annat kommer man att minska antalet bäddplatser på psykiatrin. Tio platser försvinner.

- I och med det har vi anpassat antalet bäddplatser på psykiatrin till det som vi har till förfogande i det nya H-huset, säger Hans Frantz, styrelseordförande (sfp) för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Att tio bäddplatser försvinner betyder inte att man sparar i personalkostnader.

- Det blir fråga om omplaceringar, säger Frantz.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz (sfp).
Bild: Yle/Roger Källman

De stora pengarna finns i köptjänsterna, och för Vasa sjukvårdsdistrikt handlar det i det här fallet om att minska mängden tjänster man köper från sjukhuset i Karleby, alltså vårdsamkommunen Soite.

- Som en del av vår strategi stärker vi vården i Jakobstad, säger Frantz.

En större andel av läkarna vid centralsjukhuset i Vasa ska en eller flera dagar i veckan ha mottagning i Jakobstad och enklare poliklinikbesök som kanske tar en halvtimme i anspråk är tänkta att ska kunna skötas i Jakobstad åtminstone på sikt.

- Det här är en flerårig process, konstaterar Hans Frantz.

Diskussion om artikeln