Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första formella omröstningen i riksrättsutredningen på torsdag – nu ska utredningen bli mer offentlig

Från 2019
Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott och talman Nancy Pelosi höll en presskonferens om riksrättsutredningen också den 2 oktober.
Bildtext Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott och talman Nancy Pelosi höll en presskonferens om riksrättsutredningen också den 2 oktober.

På torsdagen kommer USA:s representanthus att för första gången rösta om riksrättsutredningen. Det handlar inte ännu om att ställa presidenten inför riksrätt, men om att göra utredningen mer öppen och att försöka tvinga fram bevismaterial.

Vita huset har hittills vägrat samarbeta med den riksrättsutredning som demokraterna i representanthuset inledde för en månad sedan.

Delvis har Trump-administrationen motiverat sitt beslut med att utredningen är "grundlös och icke-konstitutionell" för att representanthuset inte röstat om att inleda en riksrättsutredning. De facto är lagen otydlig vad gäller utredningsförfarandet.

Utredningen har också fått hård kritik från republikanskt håll för att den försiggått bakom lyckta dörrar.

Nu har representanthusets talman Nancy Pelosi meddelat att representanthuset på torsdagen ska ha sin första formella omröstning om riksrättsutredningen.

Centrala figurer i den pågående riksrättsutredningen. I övre raden president Donald Trump, hans advokat Rudy Giuliani, talman Nancy Pelosi. I nedre raden utrikesminister Mike Pompeo, utrikesutskottets ordf. Adam Schiff, Ukrainas president Zelenskij.
Bildtext Centrala figurer i den pågående riksrättsutredningen. I övre raden president Donald Trump, hans advokat Rudy Giuliani och talman Nancy Pelosi. I nedre raden utrikesminister Mike Pompeo, utrikesutskottets ordf. Adam Schiff och Ukrainas president Zelenskij.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den riksrättsutredning som Demokraterna dragit igång mot president Donald Trump handlar om huruvida Trump stoppat militärhjälp till Ukraina för att förmå landet att utreda Trumps politiska rivaler.

Trump anklagas för att ha idkat utpressning mot Ukrainas president för att få honom att inleda en utredning bland annat av Hunter Bidens affärer i Ukraina, i syfte att skada Trumps politiska rival och Hunters far Joe Biden.

Det handlar alltså också om att Trump skulle ha sökt utländsk hjälp för att främja sitt återval i presidentvalet 2020.

Offentliga utfrågningar, offentliga utskrifter

Den omröstning som planeras för torsdagen i representanthuset betyder ännu inte att Trump verkligen skulle ställas inför riksrätt. Den handlar om förfarandet i den pågående riksrättsutredningen.

Enligt underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff handlar omröstningen om att etablera ett format för "öppna", offentliga utfrågningar. Det ska också handla om att kunna offentliggöra utskrifter av de utfrågningar som hållits eller hålls bakom lyckta dörrar.

Syftet med de nya reglerna är också att försöka tvinga Trump-administrationen att bidra till utredningen med vittnen och bevismaterial.

Åtal före Thanksgiving?

Enligt New York Times är det här också ett tecken på att demokraterna nu tror att riksrättsutredningen är på god väg, att man har goda chanser att få in så starkt bevismaterial att man kan väcka åtal mot Trump före Thanksgiving-helgen i slutet av november.

Demokraterna har majoritet i representanthuset och där räcker det alltså med en enkel majoritet för att åtal ska väckas.

Men sedan går ärendet vidare till senaten, där republikanerna har majoritet. Det är senaten som granskar fallet och som agerar jury. För att presidenten ska dömas skyldig och avsättas så krävs rösterna från två tredjedelar av senaten.

Det är alltså mycket osannolikt att Trump kommer att fällas. Därför ligger det också i demokraternas intresse att få riksrättsprocessen undanstökad innan presidentvalskampen 2020 kommer igång ordentligt.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Yle

Diskussion om artikeln