Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Esperi Care, Posten och Facebook har sämst rykte

Från 2019
Bild på postlådor
Bildtext Posten är ett av bolagen med det sämsta ryktet i Finland.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Familjeföretag klarar sig bäst i en ny utredning om företagens förtroende och anseende i Finland.

Företag som kritiserats i medierna hamnar längst ner på listan i mätningen från T-Media.

I listans slutända finns, utöver gruvbolaget Terrafame, det skandalbelagda vårdbolaget Esperi Care, Danske Bank som hamnat i strul på grund av skattefusk och teknologijätten Facebook, som beskyllts bland annat för missbrukande av användardata.

Posten och elnätsbolaget Caruna förblir bland företagen med det sämsta ryktet på T-Medias ryktes- och varumärkesutredning.

Vårdbolaget Attendo är med för andra gången bland de tio värsta företagen, men Attendos rykte har rasat speciellt under det senaste året. Bolaget med det allra sämsta ryktet är Esperi Care.

Men ryktet kan ändras fort. För sex år sedan var butikskedjan Lidl bland de värsta bolagen men har år för år stigit mer än något annat bolag. Varken S-gruppen eller Kesko finns med bland de mest ansedda bolagen. Av livsmedelsbolagen stannade Fazer och Valio i topp.

Familjeägda företag högt upp på listan

T-Media som utfört undersökningen bedömer att det som de mest ansedda bolagen har gemensamt är att de är familjebolag.

Företaget med det bästa anseendet är, precis som förra året, Ponsse som tillverkar skogsmaskiner. Ponsse ägs av släkten Vidgrén. Tre av de fem mest pålitliga företagen i undersökningen är familjeägda.

Också Kone, Supercell, Pekkaniska och Fazer har varit bland favoriterna tidigare.

T-Media gör årligen en undersökning om företagens förtroende och anseende. Målsättningen är att utreda finländarnas föreställningar och upplevelser om pålitligheten bland företag som har verksamhet i Finland.

Närmare 10 000 finländare deltog i mätningen.

Diskussion om artikeln