Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordtung kväll för Aleksander Barkov – NHL-karriärens sämsta notering i stället för säsongens första mål

Från 2019
Aleksandr Barkov i Floridas match omgiven av två Vancouverspelare i närkamp.
Bildtext Aleksandr Barkov slet förgäves när Florida åkte på en storförlust i Vancouver.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Aleksander Barkov hade det motigt värre när hans Florida åkte på storstryk mot Vancouver som vann med 7–2. Finländaren som fortfarande inte gjort mål den här säsongen noterades för –4 i plusminusstatistiken, sämsta siffran under hans sex år i NHL.

Florida Panthers risbastu kom oväntat, med tanke på att laget inför bortamatchen mot Vancouver Canucks hade plockat poäng i åtta raka omgångar.

Nu var Florida aldrig ens med i matchen. Redan efter sex minuters spel ledde Vancouver med 3–0. Efter den första perioden stod det 5–1 till Canucks och efter två avslagna perioder som följde skrevs slutsiffrorna 7–2.

Något om Floridas misär berättar att laget bytte målvakt två gånger. Sam Montembeault startade, men efter tre insläppta kom Sergej Bobrovskij in i stället. Men efter ytterligare två baklängesmål fick också Bobrovskij nog och Montembeault fick ta över igen. De två målvakterna hade gemensamt en räddningsprocent på 80.

Spelar med skada?

Aleksander Barkovs saldo i matchen blev 0+0 i poängväg och –4 i i plusminus. Det är första gången under hans NHL-karriär som startade 2013 som centern från Tammerfors har en så svag notering. Hans kedjekompisar Jonathan Huberdeau och Jevgenij Dadonov fick för övrigt samma statistikrad.

Barkovs poängsaldo efter 12 matcher är 0+13. Första målet låter alltså vänta på sig. Mot Vancouver hade han ett avslut på mål, men hemmamålvakten Thatcher Demko stod i vägen.

Finländarens istid i storförlusten var 16.36, ovanligt lite för att vara Barkov men helt i linje med de senaste veckornas matcher. Farhågorna att lagets kapten spelar med en skada förstärktes av att han inte tog en enda tekning under hela matchen.

Svenska stjärnor glänste

Vancouvers främsta poängplockare var svenskar. Backen Alexander Edler och forwarden Elias Pettersson noterades bägge för 0+3. J.T Miller stod i sin tur för två mål för segrarlaget.

I måndagens andra NHL-match fortsatte Arizona Coyotes att visa fin höstform. Laget slog Buffalo efter straffar med 3–2, lagets sjunde seger på nio matcher.

Arizonas finländska målvakt Antti Raanta får finna sig i rollen som reservmålvakt, han satt i Buffalo på bänken för åttonde gången på elva matcher. Hans rival om målvaktsposten Darcy Kuemper spelade bra på nytt när Coyotes vände ett tvåmålsunderläge till seger efter mål av Nick Schmaltz i straffläggningen.

NHL på måndagen:

Buffalo Sabres–Arizona Coyotes 2–3 str. (2–1, 0–1, 0–0, 0–1)

Vancouver Canucks–Florida Panthers 7–2 (5–1, 1–1, 1–0)

Diskussion om artikeln