Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS-ledaren al-Baghdadi begravdes till havs – Trump hyllar hunden som jagade terrorledaren

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 07:53.
Abu Bakr al-Baghdadi på en skärmdump från en video som IS offentliggjorde i april.
Bildtext Abu Bakr al-Baghdadi på en skärmdump från en video som IS offentliggjorde i april.
Bild: AFP / Lehtikuva

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis kvarlevor sänktes i havet bara några timmar efter räden mot honom. Det uppger amerikanska militärkällor. Kurder berättar om vad som ledde till att terrorledaren hittades, medan Trump hyllar hunden som jagade honom.

På måndagen uppgav den amerikanska arméns stabschef Mark A. Milley att de amerikanska specialstyrkorna som genomförde räden mot al-Baghdadi också hade gjort sig av med hans kvarlevor och att kvarlevorna "hanterats på tillbörligt sätt".

Det ska ha skett efter ytterligare DNA-identifiering som genomfördes på en säker plats, strax efter räden i nordvästra Syrien.

Milley ville inte säga hur begravningen gått till, men efter hans presskonferens har flera amerikanska medier och exempelvis nyhetsbyrån AFP rapporterat att terrorledaren begravdes till havs. Den uppgiften kommer från källor inom USA:s försvarsministerium Pentagon.

Också terrornätverket al-Qaidas tidigare ledare Osama bin Laden begravdes till havs efter att han dödats i en amerikansk räd i Pakistan 2011.

Al-Baghdadi förråddes av sin egen säkerhetsrådgivare?

Den kurdledda SDF-styrkans högsta general i norra Syrien, Mazloum Kobani Abdi har gett en intervju till NBC där han berättar vad som var avgörande för att man hittade al-Baghdadi.

De avgörande uppgiferna ska ha kommit från en av al-Baghdadis mest betrodda män, en av hans säkerhetsrådgivare som var på plats också under den amerikanska räd där al-Baghdadi dödades.

Det ska ha varit den kurdiska underrättelsetjänsten som etablerat kontakt med den här källan och som höll kontroll över honom och informationen från honom.

Lokala miliser gräver i rasmassorna på den plats där amerikanerna hittade al-Baghdadi.
Bildtext Lokala miliser gräver i rasmassorna på den plats där amerikanerna hittade al-Baghdadi.
Bild: Yahya Nemah

Mannen ska bland annat ha stulit IS-ledarens underkläder för att bevisa att han stod i direktkontakt med al-Baghdadi och så att amerikanerna kunde ta DNA-prover som övertygade dem.

Han kunde också beskriva i detalj var al-Baghdadi fanns, och hur byggnaderna och tunnlarna där såg ut.

Om det som general Abdi berättar stämmer, så är det intressant också med tanke på kurdernas centrala roll i händelseförloppet. Trump har ju beskyllts för att ha svikit sina viktiga allierade då han drog bort de amerikanska styrkorna från nordöstra Syrien och lämnade kurderna åt sitt eget öde.

Trump hyllar militärhunden

Då president Donald Trump bekräftade al-Baghdadis död och berättade om specialstyrkornas operation, så framgick det att det var en militärhund som jagade in terrorledaren i den tunnel där han till sist ska ha sprängt ihjäl sig själv och sina tre barn.

Enligt stabschef Milley fick hunden lättare skador, men är redan tillbaka i tjänst.

På måndagen publicerade Trump ett foto på "den fantastiska" hunden på Twitter. Den ser ut som en belgisk vallhund, tydligen en belgisk malinois.

Enligt både Trump och Milley är hundens namn hemligstämplat. Trump skriver att hunden gjorde ett fantastiskt jobb med att fånga och döda IS-ledaren.

IS-ledaren är död - IS lever vidare

13:24

Källor: AFP, BBC, NBC, AP, Yle

Diskussion om artikeln