Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Upphandlingen med skolfotografering i Helsingfors gick inte som på Strömsö – skapade ett system med enorma prisskillnader där de rikaste stadsdelarna får de billigaste bilderna

Från 2019
Kuvaverkko,mainos koulukuvia
Bild: Rehnman Kaj / Yle

I förorten Gårdsbacka i Helsingfors kostar ett bildpaket för dagisbarn 16,70 euro, medan man i Brunnsparken i innerstan får samma produkt för 2,60 euro.

Största delen av skolorna och daghemmen i Finland beställer själva sina fotograferingar direkt av en företagare. Så här gick man tillväga också i huvudstadsregionen, tills Helsingfors stad i fjol bestämde sig för att konkurrensutsätta fotograferingen i skolor och daghem.

Det här har resulterat i att priset på bilderna varierar stort mellan olika stadsdelar och mellan skolor och daghem.

Enligt dokument som Yle fått ta del av berörde upphandlingen fotograferingen i kring 70 skolor och i över 250 daghemsenheter. Dokumenten visar vilka företag som deltagit i upphandlingen och med vilka priser.

– Det var en massiv upphandling och syftet var att hitta ett nytt sätt att ordna skolfotograferingen, och förstås få ner priserna, säger Petri Karjalainen, vd för Kuvaverkko, ett av landets största fotograferingsföretag, som deltog i upphandlingen.

De mest välbärgade erbjöds förlustbringande priser

Totalt konkurrerade 24 fotograferingsföretag om att få ingå avtal med skolor och daghem i huvudstadsregionen.

I samband med upphandlingen skulle företagen ge ett pris för ett paket med ett klassfoto, porträtt och en porträttserie.

För att bestämma priset utgick företagen från köpsiffror från tidigare år.

– Vi tittade på var personerna köpt flest bilder. Vi ville förstås få de här områdena, säger Karjalainen vid Kuvaverkko.

Petri Karjalainen, toimitusjohtaja, Kuvaverkko
Bildtext Enligt Kuvaverkkos vd Petri Karjalainen kan man gott säga att upphandlingen lett till att fattiga betalar mer för sina produkter än rika.
Bild: Rehnman Kaj / Yle

I praktiken var de mest eftertraktade områdena de med flest välbärgade familjer.

– De här människorna har råd att köpa mer bilder. De använder tio, hundra, till och med tvåhundra euro på bilder. Medan man på mindre bemedlade områden kanske nöjer sig med bara en gruppbild, säger Karjalainen.

Kuvaverkko klurade ut hur man skulle vinna de mest köpkraftiga områdena.

– Vi gav dem de billigaste priserna. Ofta var de förlustbringande, säger Karjalainen.

– Sedan säljer man kringprodukter. Muggar, dynor, större bilder och textilbilder. Därifrån kommer intäkterna. Sådana produkter går åt särskilt i områden med god köpkraft.

1,60 euro för bildpaket på skola, 17 euro på dagis

Resultatet av den omfattande konkurrensutsättningen var att tio fotograferingsföretag nu delar på den marknad som består av alla skolor och daghem i Helsingfors.

Konsekvenserna blev en överraskning för många: prisskillnaderna särskilt mellan skolor och daghem är enorma. Det är särskilt föräldrarna till barn som går i daghem som betalar mest för fotografierna.

Det billigaste bildpaketet med klassfoto, porträtt och porträttserie kostar 1,60 euro i en Helsingforsskola, medan samma sorts paket kostar nästan 17 euro på ett daghem.

Prisskillnaderna mellan rika och mindre bemedlade områden är tydligast också här.

Till exempel betalar en familj vars barn går på daghem i förorten Gårdsbacka över sex gånger mer än en familj vars barn går i daghemmet i Brunnsparken.

I Eira, i Tölö och på Drumsö kostar ett bildpaket 2,60 euro medan man i stadsdelarna Jakobacka, Botby och Skomakarböle betalar 16,70 euro för motsvarande produkt.

Enligt Kuvaverkkos vd Petri Karjalainen kan man gott säga att upphandlingen lett till att fattiga betalar mer för sina produkter än rika.

”Det är inte rättvist”

Trots att Kuvaverkko gjorde bra ifrån sig i upphandlingen och fick avtal på eftertraktade områden anser vd:n att tillvägagångssättet inte var det bästa.

– Det är inte rättvist. Jag tror inte att Helsingfors hoppades på dylika prisskillnader mellan stadsdelarna. Det var säkert inte avsikten. Det var helt enkelt en följd av upphandlingsmodellen och de diskvalificerade anbuden, säger Pasi Karjalainen.

Att upphandlingen gjordes nationellt har också lett till att många lokala fotografer förlorat kunder.

– Nu kommer det in fotografer från Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Björneborg. Tidigare fotograferades man av företagare i Helsingfors. Nu har många lokala aktörer tvingats att lägga ner sin verksamhet, eftersom det inte längre finns något att fotografera.

Enligt Liisa Pohjalainen, verksamhetschef för skolor och daghem i Helsingfors, måste konkurrensutsättningen göras, och hon är rätt nöjd med resultatet. Man fick in nya aktörer och priserna sjönk.

Däremot säger hon sig inte ha varit medveten om de enorma prisskillnaderna.

– Om uppgifterna stämmer, så måste situationen redas ut, säger Pohjolainen.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel ”Yle paljastaa: Koulu- ja päiväkotikuvien kilpailutus meni pahasti mönkään Helsingissä – Kuvissa hurjat hintaerot, varakkaat maksavat vähiten” av Päivi Happonen.

Diskussion om artikeln