Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Bakslag för Tommi Mäkinens stall – färska världsmästaren Tänak lämnar Toyota för Hyundai

Från 2019
En småleende Ott Tänak utan hjälm iklädd rallyförarkläder.
Bildtext Den nybakade rallyvärldsmästaren Ott Tänak byter stall.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

I söndags blev Ott Tänak världsmästare i rally i sin Toyota. Men trots succén har den estniska föraren enligt Ilta-Sanomat bestämt sig för att lämna stallet och skrivit på för Hyundai.

Enligt IS har Tänak redan för flera veckor sedan kommit överens med Hyundai. Tidningen uppger att lönen bara en orsak till flytten. Esten har också varit missnöjd med bilens tillförlitlighet och hur Toyota-stallet leds.

En stor missräkning för stallets ledare, finländske ex-världsmästaren Tommi Mäkinen.

Tänak säkrade efter stor dramatik sin första VM-titel i samband med helgens tävling i Katalonien. Samtidigt gjorde han slut på en suverän fransk svit med 15 raka VM-titlar.

– Det här har varit mitt stora mål i livet. Den press jag kände var otrolig. Jag har aldrig upplevt något liknande, sade Tänak då.

Ogier ersätter i Toyota?

Historiens första estniska världsmästare har vunnit tio VM-rallyn under sina två år i Toyotastallet. Bland annat har han kört i mål som etta i den finländska VM-deltävlingen både 2018 och 2019.

Hyundais andra förare nästa år är nuvarande VM-tvåan, belgaren Thierry Neuville. Teamets tredje bil delas mellan Sebastien Loeb och Dani Sordo.

Vem som blir Toyotas stora namn nästa säsong är oklart, men rykten har placerat nuvarande Citroenföraren Sebastien Ogier i stallet. Fransmannen är för tillfället trea i årets VM-serie.

Diskussion om artikeln