Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen plockar bort minst 80 personer från listan med publicerade skatteuppgifter – motiveringen är "exceptionella personliga orsaker"

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 18:17.
Journalister köar till skattebyrån i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Finländarnas inkomst- och beskattningsuppgifter är exceptionellt öppna för allmänheten jämfört med hur det är i andra länder – för öppna, menar en del. Frågan är aktuell när de färska beskattningsuppgifterna publiceras nästa måndag.

I år är det för första gången möjligt att motsätta sig att ens inkomstuppgifter publiceras i den lista som skatteförvaltningen skickar till mediehusen.

På listan finns namnen på personerna som har tjänat över 100 000 euro samt hur mycket skatt personen har betalat.

Enligt skatteförvaltningen är man tvungen att ge finländarna en möjlighet till anonymitet och till att få bort sitt namn från listan. Orsaken är EU:s dataskyddsförordning som trädde i kraft i början av året.

Skattemyndigheten beslutar ändå huruvida personens ansökan om att stryka sitt namn från listan godkänns. Ansökan godkänns om det finns en "exceptionell personlig bakomliggande orsak" till att namnet inte borde publiceras.

En medelålders dam med ljust hår och glasögon.
Bildtext Ulla-Maija Heikkilä säger att rädsla för inbrottstjuvar kan vara ett godtagbart säkerhetsskäl att strykas från listan över höginkomsttagare.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Enligt Ulla-Maija Heikkilä som är datatjänstchef på rättsenheten på Skatteförvaltningen kan det då handla om säkerhetsskäl, sociala skäl, ekonomiska skäl och hälsoskäl.

- Vi fick in ganska många ansökningar där motiveringen var att den som ville stryka sitt namn från listan hade någon svår sjukdom och helt enkelt inte orkar med offentligheten. Det kan ju kännas obehagligt, säger Ulla-Maija Heikkilä.

Att vara med på listan kan exempelvis orsaka psykisk press ifall man bor på en liten ort.

80–90 ansökningar har godkänts

Enligt Heikkilä har 80–90 ansökningar behandlats och samtliga har godkänts. En del ansökningar krävde ändå kompletteringar.

Johannes Kananen är ordförande för föreningen Rättvis skatt och universitetslektor i samhällsvetenskaper vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

En man i svart tröja.
Bildtext Johannes Kananen tycker att de bästa läkemedlen mot skattefusk är öppenhet och transparens när det gäller skatteuppgifter. Därför tycker han det är problematiskt om det blir svårare att publicera skatteuppgifter.
Bild: Patrik Schauman/Yle

Han förstår lagen i de fall då man till exempel vill ta bort uppgifter från sökmaskiner som Google, men tycker att läget är lite annat då det gäller skatteuppgifter.

- Då vi talar om uppgifter som ändå kan ha en betydande allmän betydelse skulle jag vilja ha fler motiveringar från Skattförvaltningen för den här ändringen.

Också Yle har bett om att få listan på de finländare som tjänat över 100 000 euro i förvärvs- och kapitalinkomster. Yle publicerar ändå bara namnen på de tusen personer som har tjänat mest.

Det är bra att minnas att skatteuppgifterna fortfarande är offentliga. Man kan endast ansöka om att namnet tas bort från listan som skickas ut till mediehusen.

Artikeln uppdaterades klockan 12.30 med ett förtydligande om att det handlar om listan som skatteförvaltningen skickar ut till mediehusen. Rubriken förtydligades också.

Den har också uppdaterats 18.15 med en ny uppskattning av antalet godkända ansökningar och kommentarerna av Ulla-Maija Heikkilä och Johannes Kananen.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel och intervjuer med Ulla-Maija Heikkilä och Johannes Kananen..

Diskussion om artikeln