Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kan du fälla ett träd? Stå som en gorilla och låt motorsågen göra jobbet säger Anne Manner

Från 2019
Anne Manner lär kvinnor hugga skog.
Bildtext Anne Manner lär kvinnor att hugga i skogen.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

En förändring har skett när det gäller synen på skogsarbete. Idag vill fler och fler kvinnor lära sig hantera motorsågen. Anne Manner håller kurser för kvinnor och ger oss tips.

Vi är vid Anne Manners sommarstuga i Sundom. Här har hon nyligen hållit en motorsågskurs för kvinnor. Själv utbildade Anne Manner sig till skogshuggare på 1980-talet.

Ibland kan sågen vara lite trög och behöva lite choke när det är så här kyligt, konstaterar hon innan hon efter några knyck får igång motorsågen.

Motorsågens ljud river genom den kalla klara morgonluften och ut över det spegelblanka vattnet.

Höst i skärgården.
Bildtext Utsikt från Anne Manners sommarstuga. Det är här hon sysslar med skogsarbete, som idag är en hobby för henne.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Efter studenten hade hon tagit ett sabbatsår och arbetat på Kronvik såg. Där blev hon intresserad av stockarna, i och med att hon såg skillnad i kvaliteten.

– Jag började fundera på om man kan påverka kvaliteten på något sätt och vad händer egentligen i skogen?

Skogen som miljö var bekant. Anne Manners mamma var en riktig skogsluffare och hon var alltid med mamma och plockade bär och rörde sig i skogen, även om de bodde i stan.

I väntan på att komma in på en utbildning till ingenjör valde Anne Manner att först utbilda sig till skogshuggare, eftersom hon ansåg att praktiska kunskaper alltid är bra att ha, speciellt för en kvinna.

– Även om jag inte längre arbetar som skogshuggare kan jag inte leva utan den specifika skogshuggardoften bestående av bränsle, olja, kåda och skogsluft.

Kvinnor mer intresserade av skogsbruk

Det har hänt ganska mycket inom skogsbranschen sedan hon utbildade sig på 1980-talet. Dels förändras skogsägandet. Det är inte längre en självklarhet att man siktar på ekonomiskogsbruk när man köper eller ärver skog.

Idag händer det till och med att man köper skog för rekreationssyfte. Anne Manner ser också en klar förändring i vad det gäller kvinnor och skog.

Du ska inte köpa en nagelsax, sådana har du i badrummet. Köp en motorsåg som gör arbetet åt dig.

― Anne Manner, utbildad skogshuggare

– När jag utbildade mig tyckte folk att ”du är ju inte klok”. Då skulle det aldrig ha hänt att några kvinnor skulle ha kommit på en motorsågskurs.

Nu har hon hållit ett par kurser för kvinnor. I fjol höll hon en i Jakobstad med femton deltagare och den hon höll nu i höst hade sju deltagare.

I samband med den senaste kursen hörde flera som inte hade möjlighet att komma av sig och bad henne ordna kursen igen. Tröskeln har sänkts ordentligt.

motorsåg
Bildtext Arbetsredskap.
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Köp ingen liten och nätt såg

Vad ska man då tänka på om man behöver ta ner ett träd på gården eller om man vill ägna sig åt lite mer omfattande skogsarbete?

Enligt Anne Manner inte söka efter någon liten och nätt motorsåg, utan man ska tänka precis tvärtom.

– Jag brukar säga att du ska inte köpa en nagelsax, sådana har du i badrummet. Köp en motorsåg som gör arbetet åt dig, så att du själv inte behöver arbeta så hårt.

Man ska naturligtvis också anpassa sågen efter behovet. Om man enbart tar sig an klena stammar och klen ved, så klarar man sig med en klen såg.

Men så fort man ska arbeta med lite grövre stammar, också på vedbacken, ska man ha en ordentlig såg.

Anne Manne visar hur man hanterar lyftkrok och lyftsax.
Bildtext Anne Manner visar hur man hanterar lyftkrok och lyftsax.

Lär dig först hur sågen fungerar – och klä dig rätt

Man ska först börja med att lära sig hur motorsågen fungerar, hur man håller den, hur man sparar på sig själv och hur man undviker olyckor.

– Man ska lära sig alla moment med fällning, kvistning, kapning och hur man bär ihop virket först. Efter att man har det här under kontroll kan man eventuellt börja fundera på vindfällen. De är en vetenskap för sig.

Manner påminner om att det är livsfarligt att arbeta med vindfällen. Fast man vet vad man gör kan olyckor hända.

När man ska ge sig i kast med att såga ner ett träd måste man vara noga med klädseln. Vi börjar nerifrån.

Man ska ha stövlar med stålhätta över tårna. Byxorna ska ha specialväv över frambenen så att väven tar emot och trasslar in sig i kedjan, om man råkar såga sig i benet.

– Om man tänker vad en motorsåg gör åt ett träd, så vad skulle den inte göra åt ett ben. När det gäller min jacka så är den egentligen inte någon skyddsjacka, men signalfärgen i orange gör att jag syns.

Det fanns inga handskar som var anpassade till små flickhänder. Det var som att ha sovsäckar på händerna.

Hjälmen är mycket viktig, med skyddsvisir för ögonen och öronskydd. Men när det gäller skyddshandskar erkänner Anne Manner att hon fuskar.

– När jag blev färdigutbildad skogsarbetare år 1984 fanns det inga handskar som var anpassade till små flickhänder. Det var som att ha sovsäckar på händerna.

Därför har hon aldrig vant sig vid att ha skyddshandskar, utan använder vanliga handskar.

Under den motorsågskurs som hon nyligen höll hade några av deltagarna hittat små skyddshandskar, så även där har en förändring skett.

Vackra höstdagar passar bra för skogsarbete.
Bildtext Vackra höstdagar passar bra för skogsarbete.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Skydda ryggen när du lyfter

Anne har också ett huggarbälte med lyftkrok, lyftsax och måttband. Kroken och saxen skyddar ryggen när man lyfter. Man får lättare grepp om stocken och kan lyfta med rak rygg.

– Man behöver inte vara stark för att klara av skogsarbete. Allt bygger på teknik. Eller som någon sa: En skogshuggare ska egentligen vara väldigt lat. Du ska låta sågen arbeta i alla arbetsmoment.

Sågen ska vila mot stammen och man ska ha vettiga arbetsställningar, så att man inte står och bär i onödan.

Huka dig som en gorilla när du ska såga.
Bildtext Huka dig som en gorilla när du ska såga.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Hur sågar man riktskär och fällskär?

När man så ska ta ner ett träd måste man först bestämma i vilken riktning man vill fälla det.

Sedan röjer man runt stammen om där växer små buskar eller liknande, så att man kommer åt att fälla ordentligt. Sedan sågar man bort kvistar på stammen upp till axelhöjd.

– Då ska man se till att ha stammen mellan sig själv och sågen. Äldre skogshuggare har ofta ärr i ansiktet. Det som hänt är att sågen har kastat bakåt.

Idag har motorsågarna kastskydd. Men det är ändå väldigt obehagligt om sågen kastar, säger Anne Manner, vilket händer om toppen av svärdet tar i stammen.

Tänka på hur en gorilla står och ställ dig stadigt, tillräckligt nära stammen så att du kommer åt att såga.

När man kvistar så arbetar man uppifrån och neråt. Stammen skall alltid vara mellan den som sågar och sågen.

När man så ska fälla trädet måste man se till att stå stadigt, så man inte faller omkull.

Man kan tänka på hur en gorilla står, med böjda ben och rak rygg, och göra likadant. Stöd också nedre delen av höger arm och armbåge mot knäet. Man ska också ställa sig tillräckligt nära stammen så att man kommer åt att såga.

Först sågar man riktskäret, som består av två snedställda skär.
Bildtext Först sågar man riktskäret, som består av två snedställda skär.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Efter det tar man itu med riktskäret och sågar det övre riktskäret först och nedre riktskäret sedan. Som nybörjare kan det vara svårt att få riktskären att mötas. Det löser man genom att svänga på motorsågen.

Håll sågen vinklad när övre riktskäret ska sågas och byt sedan grepp med vänster hand. Då får man sågen att ligga och kan såga det nedre riktskäret. Svärdet ska vara parallellt med marken.

– Man byter grepp med hasande handrörelse. Man ska inte vara rädd för att svänga på sågen och byta grepp. Det är så man får flyt i rörelsen. Och man kan använda hela svärdet, förutom toppen.

Brytmånen fungerar som gångjärn. På så sätt styr man stammen dit man vill ha den.

Riktskäret ska vara ungefär en tredjedel av stammen. Efter att man sågat riktskäret flyttar man sågen och vänsterbenet bakåt för att kunna såga fällskäret bakifrån. Som namnet säger är det detta skär som gör att trädet faller.

När man ska såga från andra hållet ska man också svänga sågen och såga med ovansidan av bladet.

Nu är det viktigt att man lämnar en brytmån mellan de två skären. Brytmånen fungerar som gångjärn. På så sätt styr man stammen dit man vill ha den.

Anne Manner sågar fällskäret, mitt emot riktskäret.
Bildtext Anne Manner sågar fällskäret, mitt emot riktskäret.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

– Brytmånen är jätteviktig. Sågar vi av den och igenom hela stammen så har vi ingen styrsel, då kan trädet falla vart som helst.

Och så fort trädet börjar falla tar man två steg snett bakåt. Det är den säkraste vinkeln, för man vet inte vad som finns i terrängen.

– Trädet kan slå rakt bakåt om det har en stadig krona, åt sidan om det tar i en sten och det kan också slå uppåt, konstaterar Anne Manner.

Timber! Trädet faller.
Bildtext Timber! Trädet faller.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Tänk på säkerheten ända tills du är klar

När man kommit lyckligt så här långt är det dags att reda upp och snygga till. Trädet ska kvistas och kapas. Vid kvistningen är det viktigt att man sparat på ryggen. Tänk igen på gorillans hukande ställning.

Anne Manner påpekar att man ska undvika att såga i marken för annars blir kedjan ovass.

Istället kvistar man där man kommer åt, sedan kapar man stammen och rullar på den så att man kommer åt att kvista resten.

Man ska inte vara rädd för att svänga på sågen och byta grepp. Det är så man får flyt i rörelsen.

När man kvistar ska man arbeta nära sågen, men inte så nära att man sågar sig, och man ska hålla sågen i ett stadigt grepp.

Om man flyttar sig medan man sågar så ska sågen alltid vara på andra sidan stammen.

Manner påminner också om att man aldrig ska hålla handen på gasreglaget när man går.

– Även om du släpper av gasen så vet du vad som händer om du snubblar.

Anne Manner har kvistat ett träd.
Bildtext Anne Manner kvistar och kapar ett träd som hon fällt.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Passar skogsarbete mig?

Idag är det ingen vits att själv ge sig i kast med att avverka stockskog. Där är det maskinell avverkning som gäller.

Men om man är intresserad av att själv gå till skogs med motorsågen uppmanar Anne Manner att man först ska gå en kurs.

– Då lär du dig att hantera sågen och ser om det är din grej. Det är närmast gallringsskogar som man själv kan jobba med. Där får man både motion och naturupplevelse - och kom också ihåg att alltid såga låga stubbar.

Hjälmen är viktig när man ska såga ner ett träd. Anne Manner och Jessica Morney.
Bildtext Hjälmen är viktig när man ska såga ner ett träd. Anne Manner och Jessica Morney.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln