Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spåren av stormen Kiira för två år sedan syns ännu i Sibboterrängen

Från 2019
Träd som pressar ner telefonledningar
Bildtext Ett träd som föll under stormen Kiira pressar ner telefonledningar till marken.
Bild: Yle/ Stefan Härus

Det har gått över två år sedan sedan stormen Kiira slog till.

Det var den 12 augusti 2017 som stormen slog till och i Sibbo drabbades Nickbytrakten, Savijärvi och Mårtensby speciellt hårt.

Till exempel i Savijärvi fick stormen fart över de öppna fälten och hundratals träd föll i klungor över vägar och luftkablar.

Faktum är att på vissa håll kan man fortfarande se stormens framfart.

I vissa skogspartier eller längs åkerkanter ligger det fortfarande omkullfallna träd i små klungor.

Och inte bara det: I trakterna av Gamla Kungsvägen hänger det ännu träd över kablar som av trädens kraft pressats närmare marknivå.

Inga felanmälningar på två år

Att det inte handlar om elkablar är förstås uppenbart. Ett telefonsamtal till teleoperatörsbolaget Elisa bekräftar att det handlar om gamla telefonledningar.

- Att det inte kommit in felanmälningar på två år visar trots allt att kablarna inte gått av och att trafiken längs kablarna fungerar, men absolut behöver vi åtgärda dem, uppger man vid Elisas felanmälningsavdelning.

Vid Elisa har det inte heller kommit in automatiska signaler från kablarna som skulle påvisa att det finns störningarna längs linjerna.

- Klart är att vi också följer den bredbandstrafik som löper längs gamla kablar och om det visar sig att signalen bryts mer eller mindre regelbundet så alarmeras vi, säger man vid Elisas felanmälningsavdelning.

Kablarna ska löpa på rätt höjd

Vid Elisa lovar man att skicka budet vidare till deras underleverantör som reparerar skador av det här slaget.

- Det finns alltid en viss risk med kablar som hänger för lågt och även om telefoner och nätuppkopplingar i trakten fungerar, så ger det förstås mera funktionsstabilitet för användarna om kablarna löper där de ska, uppger man på Elisa.

Betyder det här att telefoner och bredband i trakten trots allt fungerar som de ska eftersom Elisa inte fått in några felanmälningar på två år?

- Det verkar så, men kablarna ska nog ligga på rätt höjd och det är bra att vi nu har fått in en anmälan om kablarna i Savijärvi, säger man vid Elisa.

Kablar som löper för lågt kan utgöra fara för både människor och djur även om de inte är direkt strömförande – i synnerhet om de ligger över vägar och stigar eller över lag i terrängen.

Diskussion om artikeln