Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Permitteringarna vid Migrationsverket blir inte av – staten beviljar tilläggspengar

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 16:48.
Migrationsverkets dörr i Reso.
Bildtext Personalen vid Migri hotades av permitteringar på upp till två veckor.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Migrationsverket (Migri) får extra anslag i årets fjärde tilläggsbudget. Regeringen vill på det här sättet försäkra sig om att behandlingen av tillstånd inte fördröjs.

Migri planerade permittera personalen i två veckor eftersom pengarna är slut. De permitteringarna kan nu undvikas, berättar inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på Twitter.

Migri får totalt 5,8 miljoner euro. Av den här summan ska 4,7 miljoner euro användas för att hålla verksamheten i gång medan 1,1 miljoner euro ska användas för att utveckla informationstekniken.

Budgeten har krympt

Migris budget har bantats ner sedan år 2018 då antalet asylsökande minskade. Regeringen beslutade ändå under höstens budgetbehandling att nedskärningarna i anslagen blir mindre än planerade år 2020 och 2021.

Inom Migrationsverket har man jobbat på att försnabba processerna, men man har inte hunnit med det ökande antalet ansökningar om studie- och arbetstillstånd.

Migri jobbar nu med att bland annat digitalisera och automatisera vissa processer.

Redan tidigare i höstas meddela Migri att man tvingas skära ner sin personalstyrka med tio procent. Då handlade det om att inte förlänga tidsbundna kontrakt.

Utöver det fanns det alltså också en risk för att hela personalstyrkan skulle ha permitterats.

Pengar till mycket

I tilläggsbudgeten delas ut pengar till många olika enheter.

Bland annat får polisen mera pengar för att klara av de kostnader som ordförandeskapet i EU medför. Summan är 2,5 miljoner euro.

Nödcentralsverket får 2,7 miljoner euro för att utveckla och trygga sitt datasystem.

Vidare föreslås en miljon euro för efterbehandlingen av skolattacken i Kuopio i början av oktober. Attacken krävde ett dödsoffer och nio skadade.

Regeringen ger sitt förslag till tilläggsbudget till riksdagen på torsdag.

Diskussion om artikeln