Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finlandssvenska Heidi Avellan: Malmö är inte bara de mörka rubrikernas stad

Från 2019
Heidi Avellan sitter i en blå fåtölj i studion hos Daniel Olin.
Bildtext - Helsingfors är min hemstad och det är alltid lika roligt att komma hit även om det inte känns som hemma längre, säger journalisten Heidi Avellan som bott i Sverige i 30 år.
Bild: Barbro Ahlstedt

Heidi Avellan är en av Sveriges kändaste politiska journalister. Som ledarskribent och politisk chefredaktör på Sydsvenskan får hon utstå både hat och hot, ändå är journalist hennes drömjobb och Malmö hennes favoritstad.

Bitterfitta. Polariseringshäxa. Vänsterextrem feministtant. Heidi Avellan har blivit kallad det mesta.

Hennes tidning Sydsvenskan är oberoende liberal och försvarar bland annat mångfald, marknadsekonomi och individens integritet.

Sedan fem år tillbaka är hon också politisk chefredaktör för Helsingborgs Dagblad som sammanslogs med Sydsvenskan år 2014.

- Om man håller en liberal linje till invandringen, människovärdet hos alla människor och feminismen så får man mothugg från ett högerpopulistiskt håll.

En dag i september i år samlade hon ihop helgens skörd av glåpord och publicerade dem i en statusuppdatering på sin privata Facebook-sida.

Heidi Avellans statusuppdatering på FB i september 2019.
Bildtext Heidi Avellans statusuppdatering på Facebook i september 2019.
Bild: Privat

Många undrade vad hon hade skrivit som förorsakat denna hatstorm. Men sanningen är att den är rätt konstant.

- Ibland är jag allmänt kritiserad och ibland mer avskydd än så.

Kort efter att seriemördaren Peter Mangs greps i Malmö år 2010 blev Heidi Avellan kontaktad av polisen.

- De frågade mig vad jag har för koppling till Peter Mangs. Jag hade naturligtvis ingen, men då visade det sig att mitt namn fanns med på hans lista över fiender. Då var jag väldigt glad att han var gripen.

Sydsvenskans ledarskribent Heidi Avellan har utsatts för hot och hat - Spela upp på Arenan

Heidi Avellan

Född: 16 januari 1961 i Helsingfors.
Jobbar: Som politisk chefredaktör på Sydsvenskan. Har tidigare arbetat på bland annat HBL som näringslivsreporter och Yle som ekonomireporter.
Bor: I Malmö.
Tycker om: Hundar och kläder. "Jag kan fortfarande berätta vad mina fröknar i folkskolan hade på sig, jag kan beskriva tyget i deras klänningar. Kläder säger mycket om personen."

Hotbilden och hatet är den största anledningen till att Heidi Avellan valt att inte presentera sin familj i offentliga sammanhang. Men trots det älskar hon sitt jobb.

Samhällsintresset har funnits där så länge hon kan minnas och det politiska intresset vaknade speciellt i samband med militärkuppen i Chile 1973.

- Min vän Mona säger att jag alltid har velat bli journalist och man ska lita på sina vänner.

Men att jobba som journalist i Finland bjuder inte på ett enorm smörgåsbord av arbetsmöjligheter, speciellt inte om man har svenska som modersmål.

När chansen att prova på ett korrespondentjobb i Stockholm uppenbarade sig var Heidi Avellan således inte sen med att tacka ja.

- Jag åkte på vinst och förlust, hade ingen speciell plan men sen vände jag aldrig hem igen.

Det var 1990 och nu har hon bott i Sverige i snart 30 år. På frågan hur hon ser på sin identitet i dag svarar hon:

- Jag är väldigt mycket finlandssvensk men jag kan också vara skåning och svensk beroende på var jag befinner mig. Och fråga mig inte vem jag håller på i ishockey för jag bryr mig inte.

Nu gör vi så här

För tillfället är Heidi Avellan politisk chefredaktör och ledarskribent på tidningen Sydsvenskan som har sin bas i Malmö.

Hur är det att vara chef i Sverige?

- För mig har det varit en utmaning. Finland är mer chefstyrt, här har en person ett jätteansvar och ett stort inflytande över det som händer. I Sverige kan man inte bara säga "nu gör vi så här" och förvänta sig att det sker.

Avellan förklarar att det i stället handlar om att processa och förankra beslut på vägen så att så många som möjligt känner sig delaktiga. Lite som när man får en hund att göra något.

- Nu menar jag inte att folk är hundar utan att det gäller att vara lyhörd för vad den andra håller på med och vad den andra tänker. Svenskt ledarskap går mycket ut på att få folk att själv vilja göra bra grejer.

Sydsvenskans logo.
Bildtext Sydsvenskan grundades 1848.

En segregerad stad

Malmö, där Heidi Avellan bor och jobbar, har blivit lite av en symbol för det oroliga Sverige.

Upprepade skjutningar och bombdåd har skapat rubriker också i de finländska medierna - senast i slutet av sommaren när en 31-årig kvinna med sin bebis i famnen sköts till döds på öppen gata i ett område som vanligtvis klassas som lugnt.

Hur farligt är det att bo i Malmö?

- Malmö är en av de mest segregerade städerna i Sverige. Jag bor inte långt från Rosengård (ett av de mest utsatta områdena reds. anm), men där jag bor är det helt annorlunda. Men vi ska komma ihåg att det här är inte ett Malmöproblem utan vi har en våldsvåg över hela Sverige med många mord, skjutningar och bombdåd.

Avellan beskriver det som ett samhällsproblem som bottnar i grov kriminalitet.

- Det här är inte pojkstreck och ofog från folk som inte har något bättre för sig utan det här är tung kriminalitet. Det handlar om stora pengar och affärer. Maffialiknande metoder och blodshämnd.

Hon fortsätter:

- I utanförskapsområdena växer man upp med helt fel förebilder, man ser inte vuxna som går på jobb och om ingen har ett jobb så är det inte det som är vuxenvärlden. Man ser ingen poäng i att sitta och slita i en skola där man ändå inte får de betyg man behöver för att komma vidare i livet, om man kan gå ut och vara springschas åt droghandlare och få riktiga pengar i handen på en gång.

Om ingen har ett jobb så är det inte det som är vuxenvärlden

― Heidi Avellan

Men Malmö är inte bara de mörka rubrikernas stad. Heidi Avellan beskriver det som en kunskapsstad men en framtidstro.

- Man har rent fysiskt byggt en stad för en ny framtid och det tycker jag är fantastiskt. Men det som gör Malmö bäst är ju människorna, det är en avslappnad känsla, väldigt långt från Stockholm.

Avellan syftar på det mentala avståndet till Stockholm, men även det fysiska avståndet är påtagligt. Dels till den svenska huvudstaden men främst till grannländerna Finland och Norge.

Sydsvenskan skickar nästan aldrig reportrar till exempelvis Helsingfors, i stället blickar man ut mot kontinenten.

- För oss är det en självklarhet att man åker ner till Berlin.

Att Finland för den sakens skull skulle vara ointressant eller behöva lära sig något av "storebror" Sverige tycker Heidi Avellan inte.

- Vi i Finland har alltid sneglat alldeles tillräckligt på Sverige, jag tycker det är hög tid att få lite eget självförtroende och veta att "lillebror" är ganska bra.

Heidi Avellan tillsammans med Daniel Olin.
Bildtext Heidi Avellan gästar Daniel Olin.
Bild: Barbro Ahlstedt

Heidi Avellan är veckans gäst hos Daniel Olin. Se hela intervjun söndag 3.11 kl. 20.00 på Yle Fem eller när du vill på Arenan.

Diskussion om artikeln