Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Edward Snowden, Lars Vilks och andra aktivister berättar varför de var villiga offra allt för samhället

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 13:30.
Maskerad tysk anarkist i skog. Anarkisten Momo i Hambach skogen/ April 2018, Västra Tyskland
Bildtext De tyska anarkisterna i Hambach-skogen erkänner att de begår sabotage.
Bild: Jan Inberg / Parad Media

Att klä ut sig i djurkostym eller hoppa upp och ner i batikkjol i takt till en tamburin räddar inte valarna, urskogen eller vårt privatliv. Det hävdar den hårda skolans aktivister.

De tar till hårda tag som sabotage och stinkbomber. Men priset kan vara mycket högt.

I den femdelade serien Aktivisten möter vi aktivister som vill rädda världen och valt hårdhandskarna framför silkesvantarna.

Peter Sunde Kolmisoppi på Georgsgatan utanför G18.
Bildtext Peter Sunde Kolmisoppi i Helsingfors den 4.11. 2019.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Peter Sunde Kolmisoppi grundade 2003 sökmotorn Pirate Bay där man kan ladda ner till exempel musik, filmer och programvara olagligt. Filmproducenter och skivbolag blev inte glada.

Den självutnämnde yttrandefrihetskämpen fick åtta månaders fängelse i Pirate Bay-rättegången i Sverige 2010.

Grafikplansch med Peter Kolmispooi i mitten för tv-serien Aktivisten.
Bildtext Peter Sunde Kolmisoppi som startade Pirate Bay träffar andra aktivister i femdelad tv-serie.
Bild: Parad

I fängelset hade han tid att tänka och det slog honom att han känner många andra intressanta aktivister som det kunde vara intressant att låta komma till tals. Nu axlar han rollen som programvärd på tv.

Peter Sunde Kolmisoppi petar på sin mobiltelefon i en fåtölj i Parads väntrum bredvid en gammal tv.
Bildtext Peter Sunde Kolmisoppi drack hellre te än kaffe när han skulle intervjuas av Yle Vega.
Bild: Svenska Yle/Lasse Grönroos

Vi träffar honom en måndag morgon i Helsingfors för att snacka aktivism och knäppa några foton.

- Jag har försökt göra serien mer som samtal än intervjuer så jag har inte haft färdiga frågor. För jag är ju ingen journalist, säger han dagen innan den officiella pressvisningen i Helsingfors.

Jag är den mest eftersökte mannen i världen

― Edward Snowden

- Jag har kämpat med samma etiska frågor som människorna jag möter, inte minst under min tid i fängelse efter The Pirate Bay-domen. Jag är en av dem, säger Sunde Kolmisoppi.

Läs vem aktivisterna är, vad de gjort och följderna av deras aktioner

Valarnas beskyddare Paul Watson

Vem?

Paul Watson, kanadensisk-amerikansk miljöaktivist. Kickades 1977 från Greenpeace som han varit med om att grunda, efter att han kritiserat organisationen för att vara för mesig.

Grundade sedan organisationen Sea Shepherd som skyddar bland annat valar med direkta aktioner ute på haven. De har 12 fartyg runt om i världen och en egen sjörövarflagga.

Vad?

Skyddar djurbeståndet i haven genom att kasta stinkbomber ombord eller trassla in tjuvfiskefartygens propellrar med rep. De kör också ut med gummibåt och ställer sig i vägen mellan valar och harpunfartyg.

Hur gick det sedan?

Watson har sedan 2012 varit efterlyst av Interpol. Han anklagas av både valfångare och vissa miljökämpar för att vara en ekoterrorist. Han har arresterats flera gånger.

2010 sjönk ett av Sea Shepherds fartyg efter att ha kolliderat med ett japanskt valfångstfartyg.

Tidningen The Guardian valde 2008 Watson till "en av 50 personer som kan rädda planeten". Watson har fått mycket stöd av kändisar som t.ex. Red Hot Chili Peppers.

I kaskelotens blick såg jag att han förstått vad vi försökte göra

― Paul Watson
Kollage med miljöaktivisten Paul Watson samt en blodig död val som hissas upp i ett skepp.
Bildtext Miljökämpen Paul Watson fnyser åt sjungande hippies och tyr sig till direkta aktioner för att skydda bland annat valarna.
Bild: Chris Messina, Parad, All Over Press. Grafik: Lasse Grönroos.

I Hambach-skogen i västra Tyskland bygger arga anarkister trädkojor högt uppe i trädtopparna.

De är unga och anonyma. De tre talesmännen i programmet kallar sig "Sky", "Hole" och "Momo". De har åtminstone ett konkret mål: att rädda skogen.

Vill du skydda regnskogen från att skövlas så hjälper det inte att du röstar på de gröna i din hemkommun

― Peter Sunde Kolmisoppi

- I dagens samhälle hjälper det inte så jättemycket vem du röstar på i ditt lilla hemland utan det handlar mer om att man måste aktivera sig mer och bli mer delaktig. Vill du skydda regnskogen från att skövlas så hjälper det inte att du röstar på de gröna i din hemkommun. Därför tar folk till aktivism, säger han.

Anarkisterna i Hambach-skogens trädtoppar

Vem?

Tyska anarkister som bor ute i Hambach-skogen i västra Tyskland. De vägrar uppge sin riktiga identitet. En del av de häktade anarkisterna visade sig vara yngre än 21 år.

Vad?

Kämpar mot en brunkolsgruva och bolaget RWE som vill fälla den sista tio procenten av den 12 000 år gamla urskogen i Europa. Brunkol är den besvärligaste kolarten ur miljösynpunkt.

Anarkisterna saboterar maskiner och ockuperar skogen. De bygger trädkojor och repbroar högt uppe i trädtopparna där de kedjar fast sig när polisen kommer.

Hur gick det sedan?

En 27-årig journalist dog när han skulle dokumentera polisens vräkning av anarkisterna år 2018 och föll ner från en repbro från 20 meters höjd.

Efter det förbjöd tingsrätten RWE att fortsätta avverkningen och anarkisterna flyttade tillbaka till skogen. Ett slutligt domstolsbeslut väntas 2020.

Vi utför sabotage

― anarkisten "Hole"
Maskerad miljöanarkist i västra Tyskland i kollage med trädkoja och banderoll.
Bildtext Tyska anarkisten "Hole" skyddar Hambach-skogen genom att bygga kojor högt uppe bland träden.
Bild: Yle + Jan Inberg/Parad, Grafik: Lasse Grönroos

Peter Sunde Kolmisoppi reser i första avsnittet till Moskva där "visselblåsaren" Edward Snowden levt i exil sedan 2013 efter att han slagit larm om USA:s skumraskaffärer.

Snowden är själv en gammal Pirate Bay-användare. Herrarna är på samma våglängd och delar på uppfattningen om hur det är fatt med yttrandefriheten idag.

När Sunde Kolmisoppi och Snowden möts blir det stora ord som "internet är dött" och smällande med världsförbättrande hängslar.

Vad de egentligen menar kan te sig kryptiskt för oss som inte gör fist bumps i rättssalen med nätkrigare som Snowden och Kolmisoppi.

Sunde Kolmisoppi är bekymrad och ganska pessimistisk.

- Vi har byggt en otroligt sårbar och centraliserad samhällsstruktur. Vad Mark Zuckerberg tycker i USA har mycket större inflytande över oss i Europa än vad våra statsministrar tycker, säger han.

Visselblåsaren Edward Snowden

Vem?

Edward Snowden, tidigare CIA-anställd i USA som 2013 läckte Nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s hemligstämplade dokument.

Vad?

Snowden hade tillgång till dokument med känslig information om bland annat topphemlig amerikansk avlyssning av mobiler, tjuvläsning av e-post och hackningsattacker. Snowden ansåg att någon måste slå larm om saken eftersom USA inte har rent mjöl i påsen. Han överlämnade dokumenten till tidningarna The Guardian och The Washington Post.

Hur gick det sedan?

Åtalades i USA men flydde till Ryssland som beviljade honom asyl, till USA:s förtret. The Guardian och Washington Post fick 2014 tack vare Snowden det ansedda Pulitzerpriset för sin rapportering om hur myndigheterna spionerar på folk. Snowdens självbiografi som gavs ut i september 2019 blev en bästsäljare.

Om jag säger nåt om det här är det ute med mig. Men att inte säga nåt är ännu värre

― Edward Snowden
Kollage med Edward Snowden samt demonstranter som stöder honom.
Bildtext Edward Snowden läckte hemligstämplade dokument.
Bild: Jan Inberg, Parad. All Over Press. Grafik: Lasse Grönroos.

Liksom Edward Snowden var den svenska konstnären Lars Vilks tvungen att lämna sitt gamla liv bakom sig. Orsaken var att han hade tecknat en satirbild som föreställer profeten Muhammed.

- Väldigt många jag känner har jättesvårt för Lars Vilks. De tycker han är en jätteobehaglig och äcklig typ. Människor som älskar yttrandefrihet kan tycka att Vilks inte ska ha yttrandefrihet, berättar Sunde Kolmisoppi.

Efter att ha sett programmet kan tittarna få en ganska splittrad känsla men det är just det som är poängen: att inte ge en svartvit bild utan visa nyanserna, förklarar han.

Muhammed-provokatören Lars Vilks

Vem?

Lars Vilks, konstnären och författaren som fick hela världens alla muslimska fundamentalisters och extremisters vrede och mordhot över sig.

Vad?

Ritade 2007 de kända Muhammedkarikatyrerna. Efter att de nekats vara med i konstutställningar publicerades en av dem i lokaltidningen Nerikes Allehanda i Örebro. På bilden syns profeten Muhammed som en rondellhund med profetens huvud. Att avporträttera profeten på bild är enligt muslimsk tradition förbjudet.

Före Vilks hade tidningen Jyllands-posten också publicerat Muhammed-karikatyrer 2005.

Hur gick det sedan?

Fallet ledde till demonstrationer världen över och fundamentalister med kopplingar till al-Qaida utlovade en belöning på 100 000 dollar för att döda Vilks eller 150 000 dollar om man halshugger honom.

Flera muslimska organisationer fördömde hoten och uppmanade muslimer att inte ta till våld.

Vilks har upprepade gånger blivit attackerad och har sedan 2010 levt under ständig bevakning av polisen. Kritiker anser att Vilks provokationer är onödiga och rasistiska och att de inte bidrar till yttrandefriheten. Vilks karikatyrer har senare angetts som orsak till bombattentat.

Det är inte lätt när man får sin första fatwa

― Lars Vilks
Kollage med Lars Vilks samt flaggbrännande muslimer i Pakistan.
Bildtext Konstnären Lars Vilks ritade Muhammed-karikatyren och lever nu under polisbeskydd på hemlig ort. Konstverket "Nimis" är ett bygge gjort av drivved.
Bild: Jan Inberg/Parad. Grafik: Lasse Grönroos.

Den brittiska demonstranten May McKeith representerar den moderna deportationsmotståndaren. Liksom Finland avvisar också Storbritannien asylsökande som vägrats uppehållstillstånd.

Det betyder att människor med våld sätts ombord på flygplan som för dem tillbaka till landet de kommit från. Där de i värsta fall riskerar att bli hemlösa. Eller dödade.

May McKeith nöjde sig inte med att dansa på gatan och rita plakat.

Deportationsförhindraren May McKeith

Vem?

May McKeith, en av de femton demonstranterna i London som blev kända som "Stansted 15" efter att de 2017 med våld hindrade ett flyg från att deportera 60 migranter tillbaka till Nigeria, Ghana och Sierra Leone.

Vad?

Bröt sig in genom ett stängsel på Stansted-flygfältet i London och ockuperade landningsbanan så att flyget inte kunde lyfta. De hade för att undvika olyckor valt en avsides belägen del av flygfältet. Polisen fick med våld avlägsna demonstranterna.

Hur gick det sedan?

Några av migranterna fick stanna kvar för deras deportationsbeslut ansågs vara ogrundade. Kritiker motsatte sig dådet eftersom det fanns kriminella bland migranterna. Tusentals passagerare missade sina flyg på grund av aktionen som enligt åklagaren orsakade kostnader för en miljon pund.

I värsta fall kunde Stansted 15 ha dömts till livstids fängelse för terrorism. McKeith dömdes till ett års samhällstjänst med 20 dagar rehabilitering.

Jag visste att jag skulle vara med ute på flygfältet

― May McKeith
Kollage med demonstrant med paffskiva och texten Deportation flights kill samt aktivisten May McKeith.
Bildtext May McKeith var en av "Stansted 15"-ockupanterna som förhindrade ett flygplan från att lyfta med 60 personer som skulle deporteras.
Bild: Jan Inberg/Parad, All Over Press. Grafik: Lasse Grönroos.

Kritikerna och de brittiska kvällstidningarna skrek ut att det bland de 60 ombord på planet fanns en massa kriminella som skulle utvisas för att de begått våldsbrott, våldtagit barn och mördat.

Stansted 15-aktivisterna har pekats ut som de stora bovarna i dramat.

Hur är det riktigt med den andra sidan av slanten? Ska man rädda några om man på köpet hjälper kriminella?

Jag har aldrig förstått det här att om vi utvisar någon så är det ett annat land som får ta hand om problemet

― Peter Sunde Kolmisoppi

Sunde Kolmisoppi ville egentligen träffa några av människorna som fanns ombord på planet för att tala med dem själva, men det lyckades inte. De här människorna är redan i en utsatt situation och vill inte synas på tv.

- Människors rättighet att leva eller överleva ska inte tas bort trots att man begått brott. Det är samhällets ansvar att se till att folk inte vill begå brott och att rehabilitera dem som ändå begår brott, säger han.

- Jag har aldrig förstått det här att om vi utvisar någon så är det ett annat land som får ta hand om problemet. Vi sopar bara saker under mattan. Annars åker de tillbaka till sitt hemland, som redan är utsatt, och begår något annat brott där, resonerar han.

Dokumentärserien Aktivisten visas på Yle Fem på måndagar med start den 18.11.2019 kl. 19. Då hittas också hela serien på Yle Arenan.

Sting yogar i konstig ställning på yogamaddrass.
Bildtext Sting förbättrade världen med yoga och andningsövningar år 2003.
Bild: /All Over Press

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln