Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Östnylands luciakandidat 1: Lisa Rönnberg

Från 2019
Luciakandidat.
Bildtext Lisa Rönnberg är 16 år gammal. Hon bor i Kalkstrand, Sibbo, och går i Brändö gymnasium.
Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media

För 16-åriga Lisa Rönnberg från Kalkstrand i Sibbo har sång och musik alltid spelat en viktig roll. Hon tycker också om att uppträda.

- Kring julen har lucia alltid varit en viktig sak för mig. Det skulle vara en ära att få vara den som sprider glädjen, säger hon.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag vill sprida glädjen och julkänslan, som jag tycker att alla ska få ha. Jag vill få människor att le och kanske till och med gråta lite.

Lisa Rönnberg studerar i Brändö gymnasium och beskriver sig själv som ganska snäll, öppen och väldigt social och utåtriktad.

- Jag är väldigt empatisk och känslig, jag känner alla känslor från topp till tå. Jag kan vara både lugn och vild och allt där emellan.

Pojkar skulle kunna vara tärnor

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Jag tycker att traditionen är jättefin som den är. Vi lever ju i 2019 och det börjar bli mer jämställt i världen.

- Klart pojkar skulle kunna vara lucia, varför inte? Jag tycker ändå att det är någonting fint med att lucia är en flicka. Så har det alltid varit. Hennes tärnor skulle däremot kanske kunna vara pojkar.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Jag skulle nog välja flyktingar, och invandrare överlag. Finland har inte gjort ett tillräckligt bra jobb med att ta emot dem. Vi har mycket mer resurser och utrymme att ge åt dem.

- De har det jobbigt och tufft. Det skulle vara jättefint att kunna stödja dem och ge dem någonting som de skulle ha nytta av, visa att man har dem i sina tankar.

Östnylands lucia 2019, kandidat 1: Lisa Rönnberg

4:05

Diskussion om artikeln