Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Carljohan Eriksson lyfte sin skrällklubb till Allsvenskan med karriärens jämnaste säsong: "Bara gjort en riktig tabbe på hela året"

Från 2019
Carljohan Eriksson i orangefärgad speltröja räddar ett skott.
Bildtext Carljohan Eriksson har tidigare spelat ligafotboll med HIFK. Nu har hans nuvarande klubb Mjällby tagit klivet upp till högsta serien i Sverige.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Efter att Mjällby startat Superettan med tre förluster på de fyra första matcherna fick Carljohan Eriksson ta över som förstakeeper. Då vände allt. I går säkrade serienykomlingen med den finlandssvenska målvakten ett sensationellt avancemang till Allsvenskan.

Glädjen på andra änden av telefonlinjen är påtaglig när Yle Sporten ringer upp Mjällbys målvakt dagen efter att det blivit klart att klubben nästa säsong spelar i Allsvenskan efter en paus på sex år.

2–0 mot hemma Syrianska på måndagskvällen säkrade avancemanget. Och Carljohan Eriksson, den 24-åriga helsingforsaren med förflutet både i HIFK och HJK, fullbordar en jättesäsong i Blekingeklubben med att lyfta sitt lag till högsta serien.

– Det har varit en oförutsägbar säsong. Det började hektiskt för oss med tre förluster på de fyra första matcherna och ingen speltid för mig. Det var inte vad jag räknat med, berättar Eriksson.

– Sen när jag fick spela radade vi upp sju raka vinster. Allt hittade sin plats, för laget och för mig. Sedan dess har vi aldrig tittat i backspegeln. Vi hade en bra utgångspunkt, inget att förlora. Vi har kunnat njuta. Vi var nykomlingar i Superettan, det hade inte varit någon katastrof om vi slutat fyra. Att vi tar avancemanget är helt otroligt.

Är det här karriärens bästa säsong för dig, har du nån gång förr spelat så bra som i år?

– Jag har tidigare inte spelat så jämnt, det är skillnaden. Högsta nivån har jag inte nått så ofta som jag hade hoppats, men min lägsta nivå har varit högre än till exempel i IFK. Jag har bara gjort en riktig tabbe i år. Jag har äntligen kommit upp på den nivå jag kan.

Sann småortsklubb

Mjällby är en speciell klubb i svensk fotboll. Hemmaplanen Strandvallen finns i Hällevik, en ort med 1500 invånare, i Sölvesborg, en kommun med en befolkning på 17000.

– Klubben är svår att beskriva. Det finns spelare i laget som gått från Allsvenskan till Superettan till division 1 och så upp igen. Två degraderingar och två uppflyttningar på under tio år, berättar Eriksson.

– Vi har ett ungt lag som trivs bra ihop. Vi har fått in “outcasts”, killar som inte fått förtroende i andra klubbar.

För Carljohan Eriksson själv var fjolårssäsongen tung, med brist på ansvar i Jönköpings Södra. Att nu vara ohotad förstamålvakt i en klubb som tagit steget upp i Allsvenskan sitter väldigt skönt också för målvakten personligen.

– Det känns absolut som en revansch, men inte på någon specifik person eller klubb. Bara skönt att äntligen ha kommit upp på den nivå jag kan.

Framtiden då, vad tror du om den? Både för klubben och dig själv.

– Som lag tror jag att vi kan bygga vidare på det här. När det gäller mig går kontraktet ut i november men jag förhandlar med Mjällby. Vi får se vad som händer, men det är absolut ett starkt alternativ att stanna.

A-landslaget en dagdröm

Carljohan Eriksson har tidigare hunnit göra landskamper för Finland både på U21- och U19-nivå. Och fast han bott de senaste åren i Sverige håller han blykoll på finländsk fotboll, både när det gäller klubb- och landslag.

Och visst, drömmen om en plats på Markku Kanervas listor finns där, fast konkurrensen på målvaktsposten är stenhård med namn som Lukas Hradecky och Jesse Joronen framför i rankningen.

– Även om det nu skulle bli Allsvenskan för mig är det en lång väg till Bundesliga och Serie A-nivå. Men ifall, ifall, ifall flera målvakter skulle falla bort samtidigt vill jag vara beredd om jag får en uppringning. Men det är mer av en dagdröm.

Diskussion om artikeln