Över 400 jaktföreningar vill få hjälp med att skjuta mer vitsvanshjort - snart finns det mer hjortkött på marknaden
Om ett par år ska det vara lättare att få ut viltkött på marknaden. Dessutom ska jaktlicenser på vitsvanshjort utnyttjas mer i framtiden än de görs i dag.
Det här är målsättningen för projektet Välmående av vilt som startade i våras.
Då Finlands viltcentral frågade drygt 1 000 jaktföreningar och jaktsällskap om de vill vara med och utveckla sin verksamhet kom det in cirka 440 positiva svar, berättar projektledare Gunnel Englund vid Yrkeshögskolan Novia.
- Intresset är väldigt stort. Många jaktlag och jaktföreningar behöver handledning och nya idéer för att skjuta fler vitsvanshjortar. Dessutom behövs mer information om hur köttet kan behandlas och fås ut till restauranger.
- Föreningarna vill ta ansvaret att fälla de djur som bör fällas för att hålla stammen på en sådan nivå som samhället klarar av, säger Englund.
Ska bli lättare att komma med i jaktlag
Det är inte så lätt alla gånger att få vara med i ett jaktlag även om man har alla lov i skick vad gäller vapenlicens och jaktkort. Ibland ställs det krav på att jägaren ska äga mark.
Målet är därför också att jaktföreningar vid behov ska kunna erbjuda jaktmöjligheter för gäster och andra jägare, till exempel om sällskapet inte har tillräckligt många egna jägare för den licensmängd de har på sin lott.
Gästande jägare måste ha vapenlicens och jaktkort.
- Vi är försiktiga med att använda ordet jaktturism. I stället handlar det om att föreningarna och jaktlagen kan sälja jakttillfällen. Det här är också ett sätt för jägare att kunna besöka olika områden, fungera som tillfällig gäst och uppleva annorlunda terräng.
För tillfället har man inom projektet valt ut 22 jaktföreningar eller jaktlag som ska fungera som pilotföreningar. Pilotföreningarna kommer att få egna verksamhetsmodeller utifrån egna behov.
Pargas är med
Peter Lundströms jaktlag på 15 personer i Pargas är en av sammanslutningarna som är med.
- Våra jaktmarker ligger till stor del nära Skärgårdsvägen så alla projekt som kan bidra till att minska hjortkrockarna längs vägen är hemåt. Hjortkrockarna blir bara fler, säger Lundström.
Lundström hoppas få nya idéer och tankar av att vara med i projektet. Att också börja sälja kött är tillsvidare inte aktuellt.
- Vi betalar arrende för jaktmarkerna i kött så det brukar inte bli någonting över.
Markägarnas roll är viktig
Då det gäller jakt handlar det inte bara om jägarna utan också om markägarna. Samarbetet mellan de här två parterna är otroligt viktigt poängterar Gunnel Englund.
- Genast då det handlar om pengar reser många ragg och undrar om jägarna, men inte markägarna, ska tjäna på det här. Men om jägarna får inkomster i framtiden genom att sälja jakttillfällen eller kött ska också markägaren få sin beskärda del.
- Viltkött är klimatsmart och etiskt och många skulle vilja få tillgång till det.
Projektet Välmående av vilt spänner över stora delar av södra och sydvästra Finland och leds av Yrkeshögskolan Novia. De övriga deltagarna är Svenska handelshögskolan i Helsingfors, Brahea center vid Åbo universitet och Finlands viltcentral.