Libanons premiärminister Saad Hariri avgick efter två veckors landsomfattande protester
Libanons premiärminister Saad Hariri meddelade på tisdag eftermiddag att han avgår efter landsomfattande protester som har pågått i nästan två veckor. Konflikten tillspetsades på tisdagen då det shiamuslimska Hizbollahs anhängare angrep demokratiaktivisternas protestläger i centrum av huvudstaden Beirut.
- Jag har nått en återvändsgränd konstaterade Hariri i ett tal som sändes direkt i radio och tv.
- Det har blivit nödvändigt att ge en stor chock för att lösa krisen. Jag beger mig därför till presidentens palats för att lämna in min och regeringens avskedsansökan, sa Hariri.
Den omedelbara orsaken till hans avgång var den förvärrade konflikten med de shiamuslimska partierna Hizbollah och Amal som ingick i Hariris regeringskoalition. Partierna har vägrat att gå med på premiärministerns och demonstranternas krav på genomgripande politiska och ekonomiska reformer.
Shiamuslimerna vill inte rucka på det känsliga politiska läget som uppstod i och med det så kallade Taif-avtalet efter det blodiga inbördeskriget på 1970- och 1980-talen.
Enligt Taif-avtalet som slöts år 1989, skall parlamentet bestå av kristna, druser och muslimer. Presidenten skall alltid vara kristen tillhörande den Maronitiska kyrkan, parlamentets talman skall vara en shiamuslim och premiärministern en sunnimuslim.
Hariris anhängare har för övrigt anklagat både Syrien och dess bundsförvant Hizbollah för mordet på Rafiq Hariri år 2005
Sonen Saad Hariris tålamod tröt slutligen på tisdagen då Hizbollahs och Amals svartklädda anhängare gick till attack mot demonstranter på olika håll i Beirut.
De angrep och brände ner demonstranternas protestläger i centrum av Beirut, där aktivisterna var tvungna att be polisen och armén om hjälp.
De svartklädda männen som var beväpnade med käppar, angrep också flera vägkorsningar som ockuperades av demonstranter. Slagsmål bröt ut och säkerhetsstyrkor var tvungna att rycka in och skingra slagsbultarna med hjälp av tågas.
- Libanons folk har väntat i 13 dagar på ett politiskt beslut som skulle stoppa nedgången. Vårt ansvar idag är att skydda Libanon och att återuppliva ekonomin, sade Hariri i sitt avgångstal.
Hariri tillbringade en stor tid av sin tid som premiärminister utomlands, främst i Frankrike men också i Saudiarabien.
Hassan Nasrallah spelar en central roll
Hizbollah har sin egen armé och hängivna, disciplinerade anhängare som ger rörelsen en särställning i Libanon.
Rörelsens långvariga ledare Hassan Nasrallah har ofta utnyttjat detta i politiska konflikter, och det tycks han ha gjort även denna gång i och med attackerna mot demonstranterna i Beirut.
Nasrallah har också två gånger sagt sig vara emot Hariris avgång, med motiveringen att det skulle skapa ett farligt politiskt vakuum som kunde öka risken för ett nytt inbördeskrig. Nasrallah har också krävt att man river barrikaderna som demonstranter har satt upp på vägar och vid vägkorsningar över hela landet.
Hariris och regeringens avgång förvärrar också den ekonomiska kris som landet befinner sig.
Demonstrationerna har lamslagit Libanon i två veckor. Banker, skolor och ämbetsverk har redan varit stängda i tio dagar, medan värdet på statsobligationer och valutan pundet, har rasat.
Bankerna meddelade på tisdag eftermiddag att de kommer att hålla stängt tills läget har stabiliserats.
Källor: Reuters, AFP