Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inget åtal mot förskingringsmisstänkta tjänstemannen i Karleby

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 12:53.
Stadshuset i Karleby
Bildtext Stadshuset i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det väcks inget åtal mot den högre tjänsteman inom Karleby stad som varit misstänkt för grov förskingring.

Hen misstänktes för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning, men åklagaren väljer att inte väcka åtal.

Enligt polisen handlade det inte om stora summor men man misstänkte att offentliga medel använts felaktigt.

Polisens förundersökning inleddes ifjol höstas och i våras gick ärendet till åtalsprövning.

Misstänktes ha använt stadens pengar

Hen misstänktes mellan åren 2012 och 2014 ha använt över 11 000 euro av stadens pengar till egna inköp.

Den misstänkte har nekat till misstankarna och säger att hen haft rätt till alla inköp i och med sin tjänsteställning och att inget av inköpen gått till eget bruk.

I ett par fall förblev det oklart vad inköpen hade för koppling till tjänstemannens sektor. Även om dessa fall skulle visat sig uppfylla kriterierna för brott, skulle det ändå ha varit frågan om ett så lindrigt brott att åtalsrätten i fallen redan preskriberats.

En annan högre tjänsteman på staden som hörts som vittne har utrett till vilket bruk dessa inköp mellan åren 2012 och 2014 har gått. Hen säger sig ha hittat endast en oklar faktura.

Utgående från den utredningen, och ett antal andra skäl, konstaterar åklagaren att det inte finns sannolika skäl att misstänka att tjänstemannen gjort sig skyldig till förskingring.

Container och takrenovering

Utöver detta skulle hen enligt misstankarna ha gjort sig skyldig till ett par andra förseelser. För det första att utan tjänstemannabeslut ha införskaffat en container för 2000 euro för eget bruk. För det andra för att utan tjänstemannabeslut anlitat vänner för renoveringen av ett tak på en av staden ägd stuga. För detta skulle vännerna ha fått för mycket betalt.

Åklagaren fann faktorer som talade mot misstankarna om att containern införskaffats för eget bruk. Således föll misstankarna om förskingring.

Eftersom införskaffandet av containern och takrenoveringen gjordes utan tjänstemannabeslut och eftersom det fanns en misstanke om att det betalades för mycket för renoveringen, kunde det enligt åklagaren ha uppfyllt kriterierna för missbruk av tjänsteställning.

Men även om så vore fallet skulle åtalsrätten ha preskriberats. För takets del i maj 2019 och för containerns del i juni 2019.

Karleby stad har inte haft några krav i ärendet.

Tjänstemannen vill inte kommentera saken för Yle Österbotten.

Texten uppdaterad 30.10 kl. 12.53 med mer information ur åklagarens beslut