Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förhandlingar mellan kommunfacket JHL och Arkea i en återvändsgränd – JHL kan inte gå med på Arkeas villkor

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 17:43.
Sallad i metallådor.
Bildtext Arkivbild. Arkea ägs av Åbo stad och ansvarar bland annat för skolmaten i staden.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

I ett par veckors tid har JHL och Arkea förhandlat om arbetsvillkor. Nu har de kommit till en återvändsgränd.

JHL förbereder sig för att sätta fart på förhandlingarna om arbetsvillkoren med Arkea genom organisationsmässiga åtgärder. Det här framkommer i ett pressmeddelande från JHL.

Förhandlingarna mellan JHL och Arkea har pågått sedan den 14 oktober, men har inte framskridit. JHL kan inte gå med på de villkor som Arkea har framfört vid förhandlingarna.

JHL kritiserar kraftigt Arkea för att hemlighålla bakgrunden för sina beslut.

– Man kan bara förundra sig över varför Arkea känner sådan skräck för publicitet. Bolaget ämnar göra avsevärda förändringar i arbetsvillkoren och vågar inte berätta för sina ägare, det vill säga invånarna i Åbo stad, på vilka grunder besluten fattas, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i pressmeddelandet.

I ett pressmeddelande från Arkea säger Arkeas verkställande direktör Tuija Rompasaari-Salmi att det är tråkigt att förhandlingarna om arbetsvillkoren avbröts med JHL och Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty.

Enligt Rompasaari-Salmi kom arbetsgivaren emot gällande bland annat semestrarna och lönetilläggen, men att detta inte räckte för JHL och Jyty.

Anställdas löner kan sjunka med upp till 30 procent

I september meddelade Arkea att de ämnar bedriva kollektivavtalsshopping genom att byta till ett billigare kollektivavtal. Förändringen skulle innebära att totalinkomsten skulle sjunka märkbart för de från förut redan lågavlönade arbetstagarna.

Enligt en försiktig bedömning sjunker inkomsterna med cirka 15–30 procent beroende på arbetsförhållandets längd, arbetsuppgifterna och arbetstiden.

Bolaget har inte i offentligheten gått ut med information om huruvida man fortsättningsvis ämnar byta till det billigare kollektivavtalet.

Arkea är ett fastighets- och kosthållsbolag som nästan helt ägs av Åbo stad. Bolaget har gått med miljonvinst sedan år 2012 och enligt prognosen kommer också resultatet för år 2019 att vara positivt.

Artikeln uppdaterades 29.10.19 klockan 17:40 med Arkeas tankar om situationen.

Diskussion om artikeln