Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stödet för ett självständigt Skottland växer - är ett splittrat kungarike priset för brexit?

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 10:55.
Stödet för självständighet i Skottland växer - Spela upp på Arenan

Stödet för ett självständigt Skottland har ökat markant sedan Storbritannien röstade för att lämna EU för drygt tre år sedan. Enligt den senaste mätningen av tidningen The Sunday Times Scotland vill hälften av skottarna bryta sig ut ur Storbritannien just nu.

Skottlands styrande parti, Skotska nationalistpartiet SNP, tror att stödet kommer att öka ytterligare, och planerar därför att ordna en folkomröstning om Skottlands självständighet redan nästa år.

- Med tanke på allt som händer omkring oss just nu så tyder det på att stödet för självständighet bara kommer att fortsätta växa, säger partirepresentant Sarah Masson, från SNP.

Den brittiska regeringen ger inte efter

Skottlands försteminister och ledare för SNP Nicola Sturgeon, har bett om tillstånd om att få ordna en ny folkomröstning om självständighet i Skottland men hon har ännu inte fått ett godkännande av den brittiska regeringen.

Sturgeon har försökt få ett lagligt godkännande ända sedan det blev klart att britterna ville lämna EU i folkomröstningen år 2016.

Storbritanniens före detta premiärminister Theresa May sade under sin tid som premiärminister att hon inte godkänner en folkomröstning om självständighet i Skottland innan Storbritannien har lämnat EU.

Sturgeon lovade i sitt tal på SNP:s nationella partikonferens i Aberdeen den 15 oktober, att hon ännu under det här året kommer att se till att kräva den makt som behövs för att lagligt hålla en folkomröstning nästa år.

Skottlands försteminister kan vänta sig en hård kamp, då det ännu inte synts till några tecken på att den brittiska regeringen skulle ha börjat mjukna i den här frågan.

Edinburgh, Skottland
Bildtext I Edinburgh röstade endast en fjärdedel av invånarna för att lämna EU i den brittiska folkomröstningen år 2016.
Bild: Yle/Malin Lindholm

Brexit driver upp stödet för självständighet

En överväldigande majoritet av skottarna röstade för att stanna i EU i folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU år 2016.

Bara två år tidigare hade skottarna röstat om självständighet, och med tydlig majoritet valt för att förbli en del av Storbritannien. Då röstade 55,3 procent mot självständighet och 44,7 procent för.

Men det här var innan man visste att Storbritannien en dag skulle vilja lämna EU.

Alla skottar vill inte höra till EU

Det finns skottar som varken vill höra till EU eller lämna Storbritannien, även om de verkar vara i minoritet. En av dem är Mev Brown, som är talesman för det Skotska demokrati partiet, SDP.

Brown befarar att den ekonomiska framtidsutsikten för ett självständigt Skottland ser dyster ut, särskilt eftersom det är oklart vilken valuta Skottland skulle ha om det blev självständigt.

Om Skottland behöll pundet som valuta så skulle den finansiella tjänstesektorn i Skottland förflyttas till England, vilket skulle vara en stor förlust för Skottland, säger Brown.

- Den finansiella tjänstesektorn i Skottland är en stor arbetsgivare och väldigt viktig för den skotska ekonomin.

Oklarheten kring Skottlands valuta tros ha påverkat många som röstade mot självständighet i den skotska folkomröstningen år 2014.

Mel Brown, SDP, Edinburgh 18.10.2018
Bildtext Mev Brown tillhörde tidigare det Skotska konservativa partiet men övergav det för Skotska demokrati partiet. Brown tycker inte att det konservativa partiet opponerar sig tillräckligt mot den skotska regeringen i brexit-frågor.
Bild: Yle/Malin Lindholm

EU-medlemskap ingen självklarhet

Mev Brown tror inte heller att det skulle vara lätt för ett självständigt Skottland att få bli medlem i EU.

Under förra året hade Skottland ett budgetunderskott på omkring sju procent i relation till BNP, och enligt EU-bestämmelser ska detta underskott inte överstiga tre procent.

- Skottland skulle tvingas göra enorma inbesparingar inom den offentliga sektorn för att minska den här skulden, säger Brown.

SNP tror på en ekonomiskt bättre framtid utan Storbritannien

Inom det nationalistiska partiet SNP tror man, trots oklarheter, på att den skotska ekonomin i längden skulle må bättre av att landet får fatta sina egna beslut. I synnerhet om Storbritannien lämnar EU utan ett bra avtal.

Sarah Masson säger att Skottland har en stor industri, och det finns goda förutsättningar att producera till exempel förnybar energi. Det här kommer att komma till stor nytta i framtiden, konstaterar hon.

- Skottland kan göra otroligt bra ifrån sig på den här fronten.

Masson påpekar också att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans regering inte kommer att kunna förhindra Skottland från att hålla en folkomröstning i all evighet:

- Om skottarna vill ha en folkomröstning, så kommer de också att få det.