Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Det förtida valet blir en rysare som kan rita om den politiska kartan i Storbritannien

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 08:11.
Bild på Rikhard Husu, lagd ovanpå en londonbuss och Big Ben.
Bildtext Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu analyserar vad som kan komma att hända nu med brexitprocessen.

Då brexit skjutits upp till nästa år riktas allt ljus på det förtida parlamentsvalet i Storbritannien. Valet blir avgörande för hur brexitprocessen går vidare skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

En fråga kommer att dominera det förtida brittiska parlamentsvalet i december: brexit.

Det här är ingen överraskning med tanke på den dominerande roll frågan haft i den brittiska samhällsdebatten sedan folkomröstningen år 2016.

Boris Johnsons situation påminner på många sätt om föregångaren Theresa Mays

Samtidigt visar det faktum att Storbritannien går in för det tredje parlamentsvalet på mindre än fem år på de stora politiska utmaningar som följt av beslutet att lämna EU.

Boris Johnsons situation påminner på många sätt om föregångaren Theresa Mays då hon utlyste nyval våren 2017. Då var syftet att försäkra sig om en majoritet inför de stundande förhandlingarna med EU.

Nu går Johnson till folket för att få ett godkännande för det utträdesavtal - ett resultat av snart tre år av intensiva förhandlingar mellan Storbritannien och EU.

Nyvalet en risktagning för Johnson

Regeringen Johnson lär hoppas att det nuvarande opinionsläget håller i sig i minst en månad till: de konservativa är enligt de senaste opinionsmätningarna Storbritanniens största parti med en dryg tio procentenheters marginal till Labour.

I den bästa av världar - om man frågar Boris Johnson - kommer Torypartiet att gå framåt i valet med en absolut majoritet i parlamentet som följd.

2017-års nyval blev en katastrof för Tories som förlorade sin majoritet i underhuset

Men nyvalet är en stor risktagning för Boris Johnson och det konservativa partiet. Inget garanterar att Johnson går segrande ur valrörelsen.

Johnson kan mycket väl gå föregångaren Theresa Mays öde till mötes: 2017- års nyval blev till slut en katastrof för Tories som förlorade sin majoritet i underhuset vilket gjorde partiet beroende av nordirländska stödpartiet DUP.

Labour kan rycka upp sig trots låga opinionssiffror

I det föregående valet gjorde Labour ett hyfsat resultat trots ett klart underläge i opinionsmätningar.

Det är inte omöjligt att Jeremy Corbyn upprepar konststycket i det stundande decembervalet.

Boris Johnson får förklara varför Storbritannien fortfarande inte lämnat EU

Till Labours fördel talar att det avgörande beslutet om brexit sköts på framtiden i och med nyvalet.

Det gör det möjligt för för partiledaren Corbyn att styra in diskussionen på annat än brexit - en fråga som delar åsikterna bland Labourväljarna.

Boris Johnson får i sin tur förklara för de mest EU-kritiska väljarna varför Storbritannien fortfarande inte lämnat EU, trots löften om det motsatta.

Nu inleds kampen om EU-kritikernas röster

Det hela är som upplagt för ledaren för Brexitpartiet Nigel Farage som kan vädja till de väljare som är missnöjda med att brexit inte blivit av.

Kampen om brexitförespråkarnas röster kommer i första hand att föras mellan Boris Johnsons konservativa parti och Brexitpartiet.

Såväl SNP som liberaldemokraterna har varit konsekventa i sin positiva inställning till EU

I andra ändan av brexitspektret finns skotska självständighetspartiet SNP och Liberaldemokraterna som ser valet som ser som en sista chans att vända på brexitskutan.

Såväl SNP som Liberaldemokraterna har varit konsekventa i sin positiva inställning till EU. I en valrörelse som kommer att präglas av brexit kan den här hållningen komma att belönas.

EU avvaktar och hoppas på besked från London

Medan underhuset debatterade förslaget om nyval bekräftade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att de övriga länderna formellt har godkänt Storbritanniens anhållan om att skjuta fram brexit med upp till tre månader.

Förlängningen är flexibel, vilket innebär att Storbritannien kan lämna EU tidigare om båda parterna ratificerat utträdesavtalet.

Beslutet att ordna nyval i december innebär ändå att underhuset tidigast kommer åt att ta ställning till utträdesavtalet i början av januari.

Nyvalet kan resultera i ett parlament som är minst lika splittrat som det nuvarande

En valseger som ger de konservativa en majoritet i parlamentet bäddar för en snabb och smidig behandling av brexitlagarna och ett brittiskt EU-utträde den 31 januari.

Men nyvalet kan också resultera i ett parlament som är minst lika splittrat som det nuvarande. Då finns en risk för ett fortsatt dödläge kring brexit med ytterligare förlängningar som följd.

Diskussion om artikeln