Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s representanthus erkände folkmordet på armenier - Turkiet rasar och kallar beslutet betydelselöst

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 06:13.
Minnesmärket för folkmordet på armenier i Armeniens huvudstad Jerevan
Bildtext Minnesmärket för folkmordet på armenier i Armeniens huvudstad Jerevan
Bild: /All Over Press

Det amerikanska representanthuset har erkänt folkmordet på armenier under första världskriget, då omkring 1,5 miljoner människor dödades i det dåvarande Osmanska riket. Resolutionen som antogs med rösterna 405 mot 11 var symbolisk, men den fördömdes genast av Turkiet.

Den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff som kommer från ett distrikt i Kalifornien med ett stort antal amerikanska armenier, har i hela 19 år försökt driva igenom en folkmordsresolution. Han höll ett känsloladdat tal där han jämförde kurdernas ställning med armeniernas.

- Hur kan vi säga att brott som begicks för hundra år sedan hör till det förgångna när vi ser bilder av förskräckta kurdiska familjer som flyr från sina hem i norra Syrien undan turkiska bomber och härjande milismän, sade Schiff som också leder representanthusets inflytelserika underrättelseutskott.

- Vi kan inte plocka och välja vilket brott mot mänskligheten som det är passande att tala om. Vi kan inte tystas av en främmande makt, tillade Schiff.

Turkiet som uppstod efter det Osmanska riket, har aldrig erkänt folkmordet på armenier och andra kristna. Turkarna ifrågasätter det angivna antalet armeniska dödsoffer och hävdar att de flesta dog på grund av kriget som utlöste hungersnöd.

- Detta skamliga beslut av dem som exploaterar historien politiskt är betydelselöst för vår regering och vårt folk, konstaterade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

- Beslutet som uppenbarligen har fattats för en inhemsk publik, är historiskt och lagligt sett grundlöst, fördömde Cavusoglu.

En armenisk kvinna tänder ljus i n kyrka för att hedra minnet av armenierna som dödades i det Osmanska riket mellan år 1915 och år 1917
Bildtext En armenisk kvinna tänder ljus i en kyrka för att hedra minnet av armenierna som dödades i det Osmanska riket mellan år 1915 och år 1917
Bild: EPA

Det var ingen tillfällighet att resolutionen antogs just nu, 35 år efter att den första gången kom upp i kongressen, utan det inträffade samtidigt som relationerna mellan USA och Turkiet är särskilt ansträngda på grund av kriget i Syrien.

Kongressen har bland annat irriterats av Natolandet Turkiets beslut att köpa ett modernt ryskt missilsystem trots amerikanska protester.

Både demokrater och republikaner är ilskna på Turkiet och president Donald Trump, som anses ha kapitulerat inför turkarnas krav på en så kallad skyddszon i kurdiska områden i nordöstra Syrien.

Representanthuset antog därför med överväldigande majoritet nya sanktioner mot Turkiet kort efter omröstningen om folkmordsresolutionen.

Turkarna insåg detta och fördömde bägge omröstningar i skarpa ordalag. Landets utrikesministerium säger att resolutionen var en klar hämnd för Turkiets invasion i Syrien.

- Vi tror att Turkiets amerikanska vänner som stöder alliansens fortsättning, kommer att ifrågasätta detta allvarliga misstag.

Ett trettiotal länder över hela världen har fördömt folkmordet på armenier, bland dem Tyskland, Frankrike och Sverige. Turkiet har oftast reagerat ilsket, bland annat att genom att kalla hem sin ambassadör.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln