Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargspillning samlas in i Österbotten – ska bidra till kartläggning av reviren

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 07:41.
En varg i kvällssolen.
Bildtext Spillning ska samlas in på flera områden.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Under kommande vinter ska det samlas in vargspillning i Österbotten. Naturresursinstitutet hoppas att DNA-analyser av spillningen ska hjälpa till med bedömingen av vargstammen.

Det är Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral som står bakom projektet. Finlands Jägarförbund stöder insamlingen och uppmuntrar jägare att delta. Ansvaret för insamlingen ligger i huvudsak på frivilliga.

Där behovet av information är störst

I den västra delen av landet sker insamlingen på tre områden: i Norra Österbotten, på ett område som sträcker sig från Vasa ner till Ikalis i söder och till Seinäjoki i öster, och i sydvästra Finland.

Provinsamlingen är inriktad på områden där det finns flera vargrevir i närheten av varandra och där behovet av information är störst.

På varje insamlingsområde finns en ansvarsperson som tar hand om proverna och skickar dem till Åbo universitet för undersökning.

Viktigt komplement

På Naturresursinstitutet säger man att DNA-analys av spillning är ett viktigt komplement till bedömningen av vargstammen, som i huvudsak bygger på observationer, dödlighetsstatistik och sändaruppföljning.

- Tillräckligt många prover ger oss mer detaljerad information om vargreviren i ett visst område, antalet flockar och minimiantalet vargar som lever i flockarna, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet.

Forskningsprofessor Ilpo Kojola.
Bildtext Forskningsprofessor Ilpo Kojola.

Förutom DNA från spillning analyseras även DNA på vargar som skjutits vid jakt eller dött på annat sätt och på vargar försedda med sändare.

Insamlingen inleds den 1 november och avslutas den 15 februari.

Vargspillning ska samlas in även i östra Finland mellan november och mars.

Naturresursinstitutet publicerar uppgifter på individuella vargar från DNA-analyserna på riistahavainnot.fi.