Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Linda Storås börjar tänka på julen redan på sommaren: “Julen är lite som yoga eller meditation för mig”

Från 2019
En blond kvinna med glasögon. Står framför en rönn med röda bär. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Linda Storås har julbloggat i åtta år. Än har ämnena och idéerna inte tagit slut.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Bjällerklang, korka glöggen, julen är här! Ja, i alla fall om du heter Linda Storås och är julbloggare.

Linda Storås är en sann julälskare. Hennes år består av fem helt julfria månader. Under de andra jular hon till det på ett eller annat sätt.

- Redan under sommarsemestern kan julstämningen komma över mig om det är en regnig dag eller jag kanske är sjuk. Då finns det en trygghetskänsla i att julen nog är på väg, säger hon.

När en sådan känsla infinner sig kanske Linda tittar på en julfilm.

- Det händer inte om det är en riktigt solig och varm dag, men om det regnar ser jag ingen skillnad på om det är juli eller oktober. Det är mer en sinnesstämning.

Börjar blogga i september

Under sommaren börjar hon också fundera på sin julblogg som då pausats sedan januari. De första inläggen förbereder hon redan i augusti och bloggstarten sker i september.

Varje år funderar hon på om det verkligen finns något nytt att skriva om, och trots att det är samma traditioner och samma saker som återkommer år efter år verkar inte ämnena ta slut.

- Jag har också blivit mer personlig och skriver mer om mig själv och hur jag själv firar, jämfört med tidigare när det mer handlade om nyheter som årets julkalender och sådant.

Antingen eller - vad väljer Linda?

Linda har bloggat sedan 2011 och hon startade bloggen eftersom hon älskar julen och tycker om att skriva.

- Jag flyttade till Vasa för att studera 2011 och det var ganska grått och trist. Jag var ensam för första gången. Jag hade läst julbloggar och tänkte att det kanske kunde vara något för mig.

Och det var det bevisligen eftersom hon fortfarande bloggar och har trogna läsare.

De flesta av läsarna bor i Sverige men under de senaste åren har Linda också börjat ge sig till känna här hemma i Finland. Ett steg i att inte längre vara så anonym.

Bloggar hellre än vloggar

Vad kan man då blogga om som julbloggare? Ja, allt som hör julen till såklart: Recept, traditioner, pynt med mera.

I början av säsongen handlar det också mycket om hösten och att sakta men säkert bygga upp den där julstämningen.

Det finns också julvloggare som under hela december kör hårt på vlogmas, alltså att vlogga varje dag fram till julafton. Men dit har inte Linda kommit, inte än i alla fall.

- Jag föredrar att vara bakom skärmen så jag tror inte det är något för mig. Men jag har ju Instagram och försöker vara aktiv där så lite vanare har jag blivit med att synas också själv.

Inget aktivt val att tycka om julen

Och så till den stora frågan: Hur kommer det sig att Linda blivit så stormförtjust i just julen? Den frågan är lite svår att svara på.

- Jag har aldrig gjort något annat än tycka om julen så det är inte något aktivt val. Men jag antar att det beror på att jag växt upp med mina föräldrar som också tycker om julen. Jag tycker om den där varma känslan.

Linda beskriver det som en trygghetskänsla. Julen är hennes hobby.

- Julen är lite som yoga eller meditation för mig. Det är lugnande. Det finns ingen ångestkänsla alls i julen, men jag har full förståelse för att alla inte upplever det så.

Linda bor tillsammans med sin fästman och lyckligtvis gillar han också julen.

- Min fästman blir allt ivrigare inför julen och han brukar aldrig klaga på mitt julande oavsett årstid. Men med det sagt tror jag inte att han skulle börja tänka på julen i augusti eller hänga upp julgardinerna i mitten av november om inte jag fanns.

Skulle du kunna vara ihop med någon som inte gillar julen?

- Vi har varit tillsammans sedan vi var 13 och har bott tillsammans i fem år, så jag har inte riktigt tagit ställning till hur det skulle vara att leva med någon som inte gillar julen.

- Om han plötsligt skulle bli en fanatisk julhatare skulle jag nog ha mycket svårt att förstå honom. Och dessutom skulle den förvandligen ju förmodligen vara mitt fel i så fall, vilket skulle vara svårt att svälja, säga Linda.

Finns inga regler när det kommer till julen

Det finns många som är ganska principfasta när det kommer till julen. Det kan handla om i vilken ordning eller vid vilken tid man får börja fira, eller kanske ens tänka på julen.

Linda hade tidigare också en hel del regler, men inte nu längre.

- Jag har dragit ner på mina principer ganska mycket, så jag har inga regler för när jag får göra saker, men oftast får jag inte lust att dricka glögg förrän i oktober. Granen kommer in först några dagar före julafton.

Lite systematiskt är det ändå och julen kommer in i små doser under hela hösten. Linda plockar heller inte fram allt julpynt på en gång utan det kommer upp i etapper.

En blond kvinna med glasögon. Står framför en rönn med röda bär. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Från och med november börjar Linda aktivt lyssna på julmusik.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Men så till en fråga det ofta tvistas om när julen närmar sig. När får man egentligen börja lyssna på julmusik?

Linda hade tidigare klarare regler kring det här, men nu har de luckrats upp en aning.

- För några år sedan hade jag som tradition att det skulle vara den första november. Då steg jag upp och tände ljus. Men nu har jag redan lyssnat i juli så det där fungerar inte riktigt nu längre.

- Men i november börjar jag lyssna oftare, till exempel när jag kör bil. Julmusiken får vara på i bakgrunden hela tiden.

Finns det något juligt du absolut inte tycker om?

- Jag skulle nog kunna leva utan risgrynsgröt. Och SVT:s julkalender Mysteriet på Greveholm älskar alla utom jag.

En tradition som Linda har är att varje år titta på SVT:s julkalender.

- Jag kollar säkert mer aktivt nu än när jag var liten. Jag tittar varje morgon till frukosten.

Proffs på att skapa julstämning

För en som inte är en julentusiast kan det kanske vara svårt att förstå hur den där julstämningen alltid kan infinna sig, men Linda har aldrig haft problem med det.

- Jag kan inte komma på något tillfälle när jag inte skulle ha haft julstämning, men jag kan ju ha förträngt det också. Många frågar hur julstämningen kan räcka ända fram till julafton när jag börjar så tidigt, men det är inget problem.

Kan något ta bort din julstämning då?

- Jo, folk som klagar och stressar och förklarar hur hemsk julen är. De brukar jag inte omge mig med så mycket. Om någon är en uppenbar julhatare kanske jag inte pratar så mycket med den i december.

Kan du förstå de som hatar julen?

- Förstå är kanske lite att ta i eftersom det är en så stor del av mig och mitt liv, men jag har full förståelse för att man kan ha andra upplevelser av julen än den positiva som jag har.

Linda vet att hon är lyckligt lottad för att ha haft fina barndomsjular utan problem.

- Så jag förstår att något sådant kan påverka, men om man hatar julen bara för att hata den så förstår jag inte.

Det kanske är lite av en grej att inte tycka om julen?

- Jo, det är ju helt klart coolare att hata julen än att älska den. Jag känner mig töntig ganska ofta men då får jag vara det då. Det är helt okej.

En blond kvinna med glasögon. Står framför en rönn med röda bär. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Julen är som en egen årstid tycker Linda.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

På senare år har det kanske ändå blivit lite mer okej att börja julfirandet redan i oktober eller november.

Begrepp som novent och minusadvent (som innebär att november binds ihop med advent och man räknar ner helgerna till första advent) blir allt större och allt fler vågar lägga upp sin julbelysning redan i november.

Men varför är julen och julbloggning så stort? Varför ser vi inga påsk- eller midsommarbloggare? Nå, för det första är julen en ganska lång högtid i jämförelse med de andra högtiderna.

- Julen är som en egen årstid som håller på under den mörka hösten och vintern. Den lyser upp i mörkret. Jag tror nog julen är den mest populära högtiden så på det sättet är det ju inte så konstigt.

Vill inte uppmuntra till någon köphets

Men julen har också fått en hel del kritik, främst när det kommer till konsumtion.

Klimatdebatten har fått många att tänka till kring vad man köper och det även på julen - många vill konsumera mindre. Samtidigt har julen länge kännetecknats av köphets.

Det här är något som flera av julbloggarna försöker komma bort ifrån, också Linda.

- Jag försöker uppmuntra till konsumtion så lite som möjligt. Men det är klart det är frustrerande när man märker att folk vill läsa de här tipsen om vad man kan köpa till julklapp och så vidare. Det är väldigt sällan någon vill läsa om vad man hittat på loppis.

Men visst har saker förändrats. Det såg vi också förra året när det återvunna plagget blev årets julklapp.

- Ingen vågar heller kanske gå ner i det där träsket och hetsa till konsumtion, det passar inte in. Många julbloggare tipsar också om hur man kan fira en mer miljövänlig jul, men jag har inte tagit steget dit ännu. Jag satsar bara på att inte tipsa så mycket om saker man kan köpa.

Många julbloggare känner också ett visst ansvar inför sina läsare och hur de kanske påverkar dem med vad de skriver och tipsar om.

- Det blir allt vanligare med grönare julbord. När folk börjar tänka mer i de banorna måste man ju också anpassa det man skriver efter det, säger Linda.

Nu börjar tiden för julfilmer

Under oktober har Linda hunnit dricka julmust och glögg samt äta de första jultårtorna. Nu kommer november och hon kan mysa till det ännu mer.

Först på listan står att titta på alla nya julfilmer och serier som släpps på olika streamingsajter.

- Nu kommer jag aktivt titta på julfilmer. Glöggen är också en del av vardagen. I mitten av november är det dags att sätta upp julbelysningen och julgardinerna. Sedan rullar det på.

Lindas två måsten

  • En julgrej du absolut inte kan vara utan?
    - Granen förstås, men det är ju givet. Det som kanske ger mest stämning är att ta fram alla julbroderier jag fått av min mamma och mormor. Då är det jul på riktigt. De kommer fram ganska sent, säger Linda.
  • En tradition du inte kan vara utan?
    - Det finns så många. Jag är en traditionsmänniska och jag vill skapa traditioner för varje dag i december, men det är ingen bra idé för man ska inte stressa. Men det viktigaste förutom julafton är dagen före, när det är uppesittarkväll med familjen. Då är det ostbricka och kanske flera olika sorters glögg. Och så tittar vi på Bingolotto.

Linda bloggar aktivt mellan första september och julafton, men julen firar hon ända till tjugondag Knut.

- Granen och pyntet är kvar så länge som möjligt, jag är inte den som skulle slänga ut granen redan i mellandagarna.

Blir du melankolisk när allt ska ut?

- Ja verkligen. Hela januari är som en lång baksmälla. Det är trist och huset är tomt. Det är kallt och ruggigt. Det är det negativa, helt klart, även om det också kan vara lite skönt att ta bort att det plåttriga och börja på nytt … men nej, jag saknar nog det direkt.

Vilken tur att det är länge dit. Nu står vi istället inför allt det roliga. Och vet ni vad? I dag, den tredje november är det bara 51 dagar kvar till julafton.

Diskussion om artikeln