Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norska hotellmagnaten Petter Stordalen är Tjäreborgs nya ägare

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 18:04.
Miljardären Petter Stordalen är överlycklig över att ha köpt Ving - Spela upp på Arenan

Den norska investeraren Petter Stordalen går in som ny ägare i Thomas Cook Northern Europe där bland annat resebyrån Tjäreborg ingår.

Tjäreborgs moderbolag, brittiska Thomas Cook Group gick i konkurs i september.

Till Thomas Cook Northern Europe-koncernen hör i Finland verksamma Tjäreborg samt researrangörerna Spies i Danmark och Ving i Norge och Sverige. Också flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia ingår i koncernen.

Nya ägare i Thomas Cook Northern Europe är Altor och TDR Capital. Stordalens företag Strawberry Group och Altor köper vardera 40 procent av Ving och TDR Capital köper 20 procent.

Thomas Cook Northern Europe-koncernen har 2 300 anställda.

56-åriga Petter Stordalen är en norsk hotellmagnat och miljardär.

I augusti blev det klart att Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels köper verksamheten i Kämp Collection Hotels där bland annat Hotel Kämp i Helsingfors ingår.

Togs emot med applåder

Stordalen talade till de anställda på förmiddagens presskonferens. Personalen tog emot den nya ägaren med applåder.

- Jag har gjort många affärer i itt liv, men den här är speciell, sade Stordalen.

Altor är ett investeringsbolag verksamt i Sverige, med huvudkontor i Stockholm. Altor äger ett 30-tal företag med sammanlagt 60 000 anställda. I Finland är Altor ägare till Realia Group och Rengas Duo.

TDR Capital är en investeringsfond med säte i London. Fonden som opererar med ett kapital på åtta miljarder euro är grundad 2002.

Den äger bland annat företaget Hurtigruten som arrangerar kryssningar längs den norska kusten.

Vd för Thomas Cook Northern Europe, Magnus Wikner, säger att konkursen kastade en skugga över bolaget.

- Det var kaotiskt och stor oro. På söndag [bara en dag före konkursansökan] visste vi inte om vi skulle klara oss och på måndag avgick planen som normalt, säger Wikner.

Man började leta nya ägare genast när beskedet om konkursen kom. Processen var komplicerad och det fanns väldigt många intresserade, konstaterar Wikner.

Inte en helt vanlig kapitalist

Peter Stordalen är en kapitalist, men inte en helt vanlig sådan.

Han tar ställning för hållbar utveckling och finansierar arbete som bekämpar klimatförändringen via familjens fonder.

Han talar också för rättvis beskattning.

- Ja, jag är kapitalist - men kapitalismen måste förändras. Den måste bli mycket hållbarare, inte vara så kortsiktig som dne är nu, för klimatförändringen är ett enormt hot.

- Det kan inte vara så att kaptalismen belönar sådan verksamhet som skadar miljön, sade Stordalen i en intervju för Yle i Helsingfors 2017.

Rättelse 30.10.2019 kl. 14.15: Koncernens namn är Thomas Cook Northern Europe, inte Ving. Ving är ett av bolagen som ingår i koncernen.

Källa: STT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln