Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bussbolag hade rätt att sparka rasistisk chaufför – vägrade sälja biljett till mörkhyade kvinnor

Från 2019
Busschaufför sitter i en buss och kör på en väg.
Bildtext Busschauffören på bilden har inget att göra med fallet. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Bussbolaget hade rätt att avskeda en busschaufför som filmade passagerare, vägrade släppa in mörkhyade på bussen och som släppte av en nioårig flicka för att hon hade fel biljett. Västra Nylands tingsrätt anser att mannen kunde sägas upp utan att först ge honom en varning.

Mannen jobbade som busschaufför sedan 2009 och körde för bussbolaget Nobina i huvudstadsregionen från början av 2016 till hösten 2017 då han fick sparken.

Enligt bussbolaget fick han under åren mycket kritik för sitt körande och enligt arbetsgivaren var hans agerande rasistiskt.

Busschauffören har enligt respons från passagerare upprepade gånger kört förbi hållplatsen, kört på ett farligt sätt och agerat osakligt. Bland annat har chauffören varit osaklig mot muslimska kolleger.

Yle Huvudstadsregionen berättade i november 2016 om när busschauffören lämnade en nioårig flicka ensam på en busshållplats utan pengar eller mobiltelefon.

Filmade mörkhyade passagerare

Det avgörande för uppsägningen var ändå busschaufförens agerande i juli 2017.

Vid två tillfällen filmade chauffören passagerare som försökte stiga på bussen. Han lade senare upp filmerna på Facebook.

Det första fallet handlade om två mörkhyade kvinnor som chauffören hävdade att hade förfalskade biljetter. Senare vägrade han sälja biljetter till dem och kallade dem för lögnare framför andra passagerare.

I den andra filmen vägrar chauffören släppa in två mörkhyade män i bussen. Den ena av dem stämplade sitt kort men chauffören säger då att de ska ha varsin biljett.

Den andra säger då att han har en biljett i telefonen, vars batteri har laddats ur, vilket chauffören inte tror på. Då lämnar männen bussen och chauffören säger "ni måste ha biljetter som alla andra finländare".

Filmade för sin egen rättssäkerhet

Chauffören försvarade sig med att han filmade situationerna för sin egen rättssäkerhet. Han säger att han bara sänt dem till en intern grupp på WhatsApp men inte själv laddat upp dem på nätet.

Enligt tingsrätten är det ändå bevisat att han gjort det. Ett vittne berättade i rätten att chauffören samma dag som de filmades lade upp dem på Facebook.

Tingsrätten anser att det är förnedrande för passagerarna att chauffören utan deras lov lägger upp filmer där de figurerar på nätet.

Rätten fäster särskild uppmärksamhet vid att chauffören i fallet med de mörkhyade männen inlett filmandet innan de ens stigit på bussen. Beteendet är tendentiöst, enligt rätten.

Kunde sägas upp utan varning

Busschauffören sades upp några dagar efter att filmerna publicerades på nätet. Trots att han tidigare fått negativ respons av passagerare hade han inte fått en skriftlig anmärkning eller varning innan uppsägningen.

Chauffören skriver i sitt besvär över uppsägningen att bolaget först borde ha gett en varning om han betett sig osakligt eller agerat i strid med arbetsgivarens anvisningar.

Enligt Västra Nylands tingsrätt har bussbolaget haft vägande skäl att säga upp chauffören. Rätten bedömer hans agerande som så allvarligt att han kan sägas upp utan att först ge honom en varning.

Tingsrätten avslog chaufförens krav på skadestånd och anser att han ska betala sin förra arbetsgivares rättegångskostnader.

Beslutet som gavs på onsdagen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln