Det påstås spöka i Håkansböle gård - vågar du se vår livestream därifrån på Halloween?

Det lär spöka i Håkansböle gård. Herrgården har ståtat på sin plats i Vanda ända sedan 1500-talet och haft många ägare under årens lopp. En av dem, fru Sanmark och hennes tjänarinna Fina lär fortfarande gå igen i huset.
Vi har placerat en kamera i innanför den ståtliga huvudentrén i Håkansböle herrgård i Vanda.
Syftet är att kunna följa med vad som händer på Halloween i en herrgård som enligt legenden ska vara hemsökt. Sändningen håller på oavbrutet hela natten - och du kan följa med via Arenan.
Herrgården i Håkansböle i Vanda har funnits sedan 1500-talet. Själva huvudbyggnaden har ändrat karaktär flera gånger, senast 1905, det är den vi ser i dag.
- På 1600-talet bodde det ett par här under drottning Kristinas tid som blev adlade och fick namnet Blylod. Parken runt hela gården är renoverad och uppiffad med EU-stöd och den heter Blylodsparken, berättar Patrik Karlsson, Håkansbölebo och insatt i gårdens historia.
På gården finns det såkallade Mutterhuset, ett två våningar högt lusthus som köpmannen Johan Sederholm lät bygga för att hedra besöket av kung Gustav III, på 1700-talet.
- Kungen besökte alltså “den östra rikshalvan” i slutet av seklet och hälsade faktiskt på hos Sederholm och har suttit på kaffe i Mutterhuset år 1775, berättar Karlsson.
Modernare tider med paret Sanmark som ville ha nytt
Under århundradens gång har Håkansböle gård ägts av många släkter och huvudbyggnaden har också ändrat utseende flera gånger.
- Jag tror det här är den fjärde versionen vi ser idag, konstaterar Patrik Karlsson. Munsterhjelmarna tog över på 1800-talet, greven och grevinnan alltså. Men 1905 köptes gården av paret Sanmark och de tyckte huset var lite gammalmodigt, fortsätter han.
Nu kopplades arktitekten Armas Lindgren in. Sanmarkarna kontaktade honom och ville han skulle rita huset. Han designade också möblerna och lamporna i huset. Allting finns bevarat i denna dag.
- Det här är på det sättet en jugendpärla som inte riktigt finns kvar i Finland längre, säger Patrik Karlsson.
Staden tog över och iståndsätter nu gården
År 2005 tog Vanda stad beslutet att köpa Håkansböle gård för en summa på 1,2 miljoner euro. Sedan dess har gården iståndsatts sakta men säkert och ännu finns en hel del att göra i själva karaktärsbyggnaden. Men redan nu är gården i aktiv tjänst för Vandaborna.
- Det ordnas en hel del fina evenemang här för allmänheten. Till exempel vid jul ordnas Herrgårdens jul då alla föreningar och församlingen med och ordnar allsång, julevengeliet läses upp och så ordnas försäljning av olika saker här runt omkring, berättar Patrik Karlsson.
Fru Sanmark och fröken Fina vaktar ännu över ägorna
- Det är så att Lilli som hon kallades, den första fru Sanmark här, går omkring här på kvällar och nätter. Hon tvingades lämna Håkansböle gård under andra världskriget med familjen och det tyckte hon inte om. Trots att familjen återvände efter kriget och tillbringade somrarna här, så tror man alltså att hon har “återvänt” och går omkring och håller ordning och reda här, berättar Karlsson.
Fru Emilia “Lilli” Sanmark är inte ensam om att hemsöka Håkansböle gård, hon har med sin tjänarinna också.
- Jovisst, Fina går omkring på övrevåningen där barnens rum fanns. Hon håller liksom kontroll över att allting är i ordning där uppe, säger Patrik Karlsson. Här ordnas också spökvandringar där folk klär ut sig till de här spökena och låter dem berätta historien om huset, fortsätter han.
Här kan du lyssna på Patrik Karlsson som berättar om Håkansböle gård och vålnaderna som håller hus där:

Patrik Karlsson berättar om Håkansböle gård: "Spöket Fina håller fortfarande koll så att barnen i övre våningen har det bra"
Vill du höra mera om huvudstadsregionens spöken kan du göra det här:
