Landslagstränare: Roligt att EIF-fostrade fotbollstjejer får chansen i Sverige - men man kan bli bra även hemma i Finland
Det är väldigt positivt att det finns många unga fotbollstalanger just nu i Finland. Men det ska inte vara ett måste att åka utomlands om man vill bli proffs, poängterar Anna Signeul som tränar damlandslaget i fotboll.
Damfotbollen i Finland har vind i seglen just nu. Damlandslaget och flicklandslaget har fått en strålande inledning på sina EM-kval och även lokalt i Västnyland dyker det upp nya talanger.
Ekenäs IF lyfter på sin Facebooksida fram två av sina spelare som det går väldigt bra för i Sverige just nu: 17 år gamla Rebecka Mannström och Ida Adamsson.
Facebook: Ekenäs IF lyfter fram Adamsson och Mannström i en postning på sin Facebook-sida.
De lämnade Ekenäs IF förra hösten och är efter bara ett år av träning i Sverige potentiella kandidater för en klubb som spelar i Damallsvenskan.
Tjejernas snabba utveckling är ett kvitto på att tjejfotbollen sköts på på ett bra sätt i Finland, konstaterar landslagstränaren Anna Signeul.
Signeul upplever att miljön är jättebra i de klubbar som finns i Finland och att det inte är nödvändigt att åka utomlands för att utvecklas som spelare.
- Man behöver inte gå utomlands för att bli en bättre fotbollsspelare men visst är det roligt om de får chansen, säger Signeul.
Tjejförebilder behövs också
Ekenäs IF har tidigare fostrat duktiga killspelare, så som Benjamin Källman.
Men enligt Signeul är det viktigt för de yngre tjejjuniorerna att det finns flickspelare som de kan se upp till.
Hon lyfter också fram vikten av att det finns bra spelare i Finland. Det inte är bra om alla förebilder spelar utomlands.
- Det är därför det det är så viktigt att damlaget och landslagsspelarna syns i media och ute i klubbarna, säger Signeul som själv jobbar med att lyfta statusen för den finska damligan.
Måste träna 20 timmar i veckan
Även om Rebecka Mannström och Ida Adamsson skulle göra debut i Damallsvenskan nästa år betyder det inte automatiskt att de skulle bli aktuella i damlandslaget. Dit är det ännu en bra bit, konstaterar Signeul.
Det är fantastiskt roligt att unga tjejer kan drömma om att livnära sig på fotboll, även om de inte kan samla pengar på hög och spara till pension
Det finns fyra komponenter som är viktiga när spelare väljs ut för att representera sitt land i landslaget: teknik, taktisk förmåga, fysik och karaktär.
Det viktigaste för Signeul är att en spelare har karaktär, att hon orkar och tycker det är roligt att träna.
Hon uppskattar att en spelare måste träna omkring 20 timmar i veckan i 18-19 årsåldern om man vill bli så bra att man kan konkurrera med andra spelare på högsta nivå.
- Man måste lägga ner otroligt mycket timmar för att bli bra på fotboll nu för konkurrensen på toppen är så otroligt stor.
Spel i landslaget bra, men inte ett måste
Signeul poängterar att det inte är ett måste att spela i landslaget om man vill bli fotbollsproffs.
- Det finns många spelare i Sverige i dag som kanske inte har spelat med flicklandslaget och ändå gör man en internationellt bra karriär.
Spel i landslaget kan ändå göra att spelarutvecklingen går fortare.
Ungdomslandslagen erbjuder en elitspelarutbildning som en fotbollsklubb kanske inte kan erbjuda om den inte deltar i turneringar eller serier där man möter andra länder med andra spelstilar.
Allt fler damspelare får lön
Anna Signeul har märkt att det finns allt fler tjejspelare som drömmer om att livnära sig på fotboll. Det var också hennes livs dröm som ung men på den tiden fanns det inte sådana möjligheter.
På den fronten har ändå utvecklingen gått framåt och i dag finns det allt fler klubbar som har möjlighet att betala damspelare, så också i Finland.
- Det är fantastiskt roligt att unga tjejer kan drömma om att livnära sig på fotboll, även om de inte kan samla pengar på hög och spara till pension. Inte än i alla fall, säger hon.
Artikeln bygger på en intervju av Sebastian Backman vid Yle Sporten.