Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ett tiotal affärslokaler står tomma på Drottninggatan i Lovisa – senast stängde skobutiken

Från 2019
kvinna står i dörren till en pizzeria
Bildtext Virpi Kulmasalo jobbar i en pizzeria vid Drottninggatan. Grannlokalen står tom, men snart ska där öppna en frisörsalong.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Många affärslokaler står tomma på Drottninggatan i Lovisa. Det är synd, tycker Lovisaborna. De önskar att det skulle finnas fler klädaffärer i staden.

Var och varannan affärslokal står tom på Drottninggatan. Bara på sträckan mellan torget och Karlskronaboulevarden räknar Yle Östnylands reporter till 14 tomma affärslokaler.

Virpi Kulmasalo jobbar i en pizzeria vid gatan. Hon berättar att det blir mycket tyst på Drottninggatan efter klockan 18 på kvällen.

- Affärerna skulle kunna ha öppet på kvällen. Här skulle kunna finnas flera sådana butiker som intresserar folk, säger Kulmasalo.

skylt för skoaffär som lagt ner
Bildtext Den här skobutiken har stängt sina dörrar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan
kvinna framför tom affärslokal
Bildtext Riikka Hyvönen framför det som alldeles nyligen var en skobutik.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Riikka Hyvönen har bott i Lovisa i ett och ett halvt år. Hon tror det inte finns tillräckligt med kunder på Drottninggatan.

- Lovisa är en mycket vacker stad och vi trivs här mycket bra. Det är synd att så många butiker slutar, som den här skobutiken som precis har slutat. Men folk köper så mycket från nätet. Jag tror att det är likadant i alla andra småstäder, säger Hyvönen.

mamma med barnvagn
Bildtext De gula husen skulle kunna renoveras, tycker Matilda Lill-Smeds. Hon önskar att det fanns fler klädaffärer på gatan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En av dem som gärna köper på nätet är Matilda Lill-Smeds. Hon har med sig tre månader gamla Vilja och konstaterar att det är svårt att ta sig till butiker med småbarn.

Men hon tycker det är tråkigt att så många affärslokaler är tomma.

- Det är tråkigt för man skulle vilja att det skulle gå bra för Lovisa. Det är många som pratar om att det är så tomt. Det är inte bra för turismen heller, när de ser att lokalerna är tomma, säger Lill-Smeds.

tom affärslokal i gult trähus
Bildtext Hela fastigheten är till salu. Det är tomt bakom varje fönster.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Matilda Lill-Smeds tycker man skulle kunna renovera de gamla gula hus som finns vid Drottninggatan.

- Det är gamla hus så man skulle kunna få dem fina, men de är i ganska dåligt skick, säger Lillsmeds.

man i arbetarkläder och skägg
Bildtext Mikael Holmström jobbar på Lovisa stad. Han är arbetshandledare på vägglösa verkstaden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Lovisabon Mikael Holmström tycker också det är synd att gatan blivit så tyst.

- Finns det ingen köpkraft eller vad beror det på? Mera jobb ska det vara här i Lovisa stad så kanske vi får mera folk in, och så att folk har pengar att köpa något, säger Holmström.

Mera klädaffärer efterfrågas

På frågan vilken sorts butik de skulle vilja se i Lovisa svarar Riikka Hyvönen, Matilda Lill-Smeds och Mikael Holmström att de vill se fler klädaffärer.

- Det skulle vara roligt med en klädbutik. Men jag tror inte att det fungerar, för det har funnits men det fungerade inte, säger Lill-Smeds.

Holmström har också noterat att många klädaffärer slutat på gatan.

- I Borgå och Kotka är det mera urval och det drar mera folk dit då, säger Holmström.

tom affärslokal med skylt om att det går att hyra
Bildtext Den här affärslokalen vid hörnet av Drottninggatan och Brandensteinsgatan går att hyra. Men många andra lokaler är också tomma.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

31.10.2019: Tomma affärslokaler på Drottninggatan i Lovisa och snart kanske turister måste betala för att gå in i Borgå domkyrka

20:28

Diskussion om artikeln