Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

25 anställda i Pargas berörs av nedskärningarna inom Nordkalk

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 09:45.
Dagbrottet i Pargas
Bildtext Arkivbild. 25 anställda i Pargas berörs av personalminskningen inom Nordkalk.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Samarbetsförhandlingarna som inleddes i början av september resulterade i en minskning av totalt 62 anställningar i Finland. Cirka 25 av dem berör enheten i Pargas.

Både tjänstemän och arbetare berörs av omställningen.

- I Finland är det jämnt fördelat mellan tjänstemän och kollektivanställda, och det berör egentligen alla funktioner i företaget, säger Nordkalks verkställande direktör Paul Gustavsson.

En del av nedskärningarna sker med hjälp av pensioneringar. En del anställda har också själva valt att lämna företaget, och en del tidsbestämda vikariat ersätts inte i fortsättningen.

- Vi har försökt hantera det så smidigt som möjligt, säger Gustavsson.

Marknaden är tuff för tillfället

Orsakerna till personalminskningen har att göra med att det Pargasbaserade kalkindustriföretaget haft en sjunkande försäljning i ett antal år och dessutom är marknaden tuff för både konkurrenter och kunder, berättar Gustavsson.

- Vi kan ju se i tidningarna varje dag nu hur delar av våra stora kunder inom pappersmassa- och stålindustrin kämpar på sitt håll, så vi har en väldigt osäker framtid. Men däremot vill vi försäkra oss om att vi har så bra kostnadsnivå som möjligt i dag, och det är därför vi gör detta.

utsikt över gruvområdet i pargas
Bildtext Arkivbild. Enligt verktsällande direktör Paul Gustavsson finns det en fantastisk fyndighet i Pargas som är värd att ta vara på.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Man förde en dialog med de anställda

Gustavsson berättar att man på Nordkalk har spenderat mycket tid på att diskutera med de anställda om situationen.

De har till exempel innan mötena kunnat skicka in sina frågor som sedan har besvarats av bland andra Gustavsson själv.

- Jag har inte lämnat några – hoppas jag – frågor obesvarade från de anställda, utan vi har tagit allting väldigt öppet och direkt.

Med beaktande av alla personer som har pensionerats och sagt upp sig samt de tidsbestämda arbetsförhållanden som upphört, finns det 163 arbetstillfällen färre på Nordkalk. Av dessa är alltså 25 i Pargas. När man berättade om de planerade ändringarna i september, beräknades minskningen vara max 200 arbetstillfällen.

Den nya organisationen träder i kraft den 1 november.

Hur ser framtiden ut för Nordkalk i Pargas?

- Vi har ju en fantastisk fyndighet här, som är väldigt stor och som sträcker sig väldigt lång tid framåt, och det ska vi alla vara glada för. Det är ju en del av hjärtat och kärnan i bolaget och vi har flera av våra huvudkontorsfunktioner på plats där och det kommer vi att ha fortsättningsvis, säger Gustavsson.

- Vi tycker att vi är väl positionerade, vi har bra kvalité, vi kan leverera och vi finns i närheten, så att så länge vi kan se att kunderna håller uppe sin volym så tror jag att vi är konkurrenskraftiga för dem, så på det sättet försvarar Pargas sin position väl.

Diskussion om artikeln