Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya misstankar om sexuella trakasserier vid Polisyrkeshögskolan

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 13:42.
Studerande vid polisyrkeshögskolan avlägger polisens etiska ed.
Bildtext Enligt kvinnorna ska trakasserierna omfatta både verbala och fysiska handlingar.
Bild: Lehtikuva

Flera kvinnliga studerande vid yrkeshögskolan har anmält en manlig kurskamrat för sexuella trakasserier, rapporterar Helsingin Sanomat. I september blev förundersökningen kring ett annat misstänkt trakasserifall vid skolan klar, där en anställd vid skolan misstänks för antastande.

Polisyrkeshögskolan uppger inte hur många kvinnor det är som har lämnat in anmälningar om trakasserier, men enligt Helsingin Sanomat ska det handla om fyra kvinnor.

Enligt rektor Kimmo Himberg har de kvinnliga studerandena anmält sin manliga medstuderande för osakligt beteende. Anmälningar har lämnats in till skolan, men inga brottsanmälningar har gjorts.

Helsingin Sanomat skriver att anmälningarna mot den manliga studeranden handlar om både verbala och fysiska handlingar, som ska ha ägt rum både i skolan och på fritiden. Trakasserierna ska ha ägt rum under det pågående läsåret.

Eftersom fallet fortfarande är under behandling är rektor Kimmo Himberg rätt förtegen.

– Saken är så pass allvarlig att den har lett till åtgärder. Processen är fortfarande på hälft och jag kan inte förutspå dess utgång.

Polisyrkeshögskolan har bett både den manliga och de kvinnliga studerandena om skriftliga utlåtanden.

Den andra misstanken i år

Så sent som i september blev förundersökningen mot en överkonstapel som undervisade vid Polisyrkeshögskolan klar. Överkonstapeln är misstänkt för missbruk av tjänsteställning och sexuellt antastande.

Mannen är för närvarande avstängd från skolan och fallet har gått till åtalsprövning.

I det nu aktuella fallet har däremot ingen brottsanmälan gjorts, och därför tillämpar Polisyrkeshögskolan lagen som gäller skolans verksamhet.

Enligt den kan en studerande disciplineras med en skriftlig varning eller stängas av i högst ett år. Därefter kan studeranden återvända till sina studier.

Artikeln förtydligades den 31.10 klockan 11.22. I ursprungsartikeln stod det att ett trakasserifall uppdagades vid Polisyrkeshögsskolan i september. Fallet hade ändå uppdagats redan tidigare, och förundersökningen kring det blev klar i september.