Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: De gröna stöder en avkriminalisering för droganvändning

Från 2019
Maria Ohisalo i förgrunden, i bakgrunden en affisch med texten Vihreät De Gröna.
Bildtext Maria Ohisalo vill prioritera vård framom bestraffning ifråga om rusmedel.
Bild: Lehtikuva

De gröna stöder en avkriminalisering av droganvändning och innehav av mindre mängder narkotika, skriver partiets ordförande inrikesminister Maria Ohisalo i ett inlägg på Facebook.

Ohisalo motiverar sin och partiets ståndpunkt med ett fokus på vård och rehabilitering. Hon skriver att rusmedel inte kommer att försvinna och att man inte lyckats råda bot på problem med missbruk med nuvarande åtgärder.

De gröna vill alltså inte straffa medborgare som använder droger eller innehar små mängder, en linje som Ohisalo påpekar att både Världshälsoorganisationen WHO och Institutet för hälsa och välfärd THL förespråkar.

Ohisalo vidhåller ändå att handel med droger fortsättningsvis ska vara straffbart och betonar vikten av att lagföra droghandlare och organiserad brottslighet.

Facebook: Ohisalos inlägg.

Förra veckan överskred medborgarinitiativet för att avkriminalisera droganvändning 50 000 underskrifter, och ska därmed behandlas i riksdagen.

Regeringspartierna är däremot mer njuggt inställda till idén än De gröna.

Nyhetsbyrån STT sonderade förra veckan de övriga partiernas syn på förslaget och både Centerns och SDP:s riksdagsgruppers ordföranden ansåg att försäljning, innehav samt användning av droger ska vara olagligt även i fortsättningen.

Justitieminister SFP:s Anna-Maja Henriksson ville inte heller avkriminalisera droganvändning.

Diskussion om artikeln