Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fördel Honka efter hård kamp på potatisåkern på Åland – sista Europabiljetten avgörs på söndagen

Från 2019
Honka mot IFK Mariehamn.
Bildtext Honka och IFK Mariehamn möts igen på söndagen (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Kampen om den sista platsen till Europa League-kvalet går mellan IFK Mariehamn och FC Honka. Efter den första matchen som spelades på Åland är det fördel Honka som gjorde två värdefulla bortamål och vann med 2–1.

Gräsmattan i Mariehamn var i fokus inför den första matchen i fotbollsligans playoff. Spelunderlaget hade fått mycket kritik redan tidigare, och när det ännu hade snöat på natten var förhållandena ännu jobbigare.

I Honkalägret hade man oroat sig över den leriga och gropiga spelplan, men det var ändå gästerna slog till först.

Honka tog ledningen ledningen efter 14 minuter då Demba Savage gav en lysande passning åt Macoumba Kandji som lätt kunde sätta in 1–0. Gästernas andra kom efter 35 minuter då Henri Aalto nickade 2–0 efter Lucas Kaufmanns frispark.

I det här skedet började det se mörkt ut för IFK, men bara två minuter senare fick hemmalaget en straff som Amos Ekhalie smällde i mål trots att han halkade samtidigt som han avfyrade sitt skott.

Efter den händelserika första halvleken var ställningen 1–2.

I den andra halvkeken hade Honka ett stolpskott men annars var det hemmalaget som satte mer press. Några fler mål blev det inte så Honka vann den första matchen med 2–1.

Returmötet spelas i Esbo på söndagen. Vinnaren får den sista platsen till Europa League-kvalet.