Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska centralbanken sänker styrräntan för tredje gången i år – "säkerhet mot rådande risker"

Från 2019
Fedchefen Jerome Powell meddelar om räntesänkningen.
Bildtext Centralbankens ordförande Jerome Powell intygar att man hädanefter är restriktiv med räntesänkningar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanska centralbanken bestämde på onsdag att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,5-1,75 procent. Ordföranden Jerome Powell sade däremot att ytterligare sänkningar inte är i sikte.

I pressmeddelandet om räntesänkningen framgick det också att centralbanken nu hade utelämnat satsen om att "vidta nödvändiga åtgärder" för att trygga tillväxten. Den satsen tolkades tidigare som en signal för ytterligare räntesänkningar.

Enligt centralbanken har det skett en "positiv utveckling" angående risker knutna till den globala handeln och brexit.

Ordföranden Powell sade att USA:s ekonomi är fortsatt stark, det här trots att president Donald Trumps handelskrig med Kina har skapat osäkerhet kring investeringar och tillverking.

– Vi fattade det här beslutet för att hjälpa USA:s ekonomi vara fortsatt stark i den globala utvecklingen, och för att ge säkerhet mot rådande risker, sade Powell.

President Donald Trump har flera gånger kritiserat centralbanken och ordföranden Jerome Powell för att inte sänka räntan och därmed stimulera ekonomin.

För Trump är räntan och dess inverkan på ekonomin viktig. Lider ekonomin kan det påverka hans väljarstöd inför det kommande presidentvalet.

I dagens besked hävdar ändå centralbanken att tröskeln nu blivit högre för ytterligare sänkningar, att en sänkning endast kan komma efter en markant omvärdering av deras syn på marknadsläget.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln