Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Finland planerar dödsoffercentral inför eventuell storkatastrof

Från 2019
Räddningsflotte i havet
Bildtext Estonias undergång 1994 är ett exempel på en katastrof, där dödsoffercentralen kunde behövas.
Bild: Yle

Finland planerar att inrätta en central som kunde ta emot stora mängder dödsoffer, skriver Helsingin Sanomat. Avsikten är att öka beredskapen inför speciellt allvarliga situationer med många döda.

Om en stor olycka eller ett terrordåd inträffar, med tiotals eller hundratals döda som följd, behövs särskilda arrangemang att ta hand om offren. Även vid en militär kris skulle en eller flera centraler behövas.

Den nya dödsoffercentralen kräver samarbete mellan en lång rad myndigheter, men tills vidare finns ingen officiell arbetsgrupp för projektet.

Ämnet har berörts inom den delegation för att förbättra hälso- och socialvårdens beredskap vid undantagsförhållanden, som tillsattes av social- och hälsovårdsministeriet i våras. I delegationens arbete har man bland annat tagit upp Estonias förlisning 1994 och terrorattackerna i Norge 2011.

Polisöverinspektör Timo Kerttula vid inrikesministeriet säger att en sådan central också kan behövas med tanke på folkets mentala uthållighet. Han framhåller att det inte handlar om att skrämma upp folk.

- För offrens anhöriga och hela nationen är det viktigt att ta hand om de döda på ett korrekt vis, säger Kerttula.

Diskussion om artikeln