Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA släppte videosnutt från räden mot IS-ledaren – varnar för att IS förblir ett hot

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 07:52.
Räden mot al-Baghdadi - Spela upp på Arenan

USA:s försvarsministerium har offentliggjort ny information om IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död. Samtidigt varnar USA för att IS kan planera hämndattacker.

Ett videoklipp på Pentagons Twitterkonto visar bland annat hur amerikanska soldater närmar sin huset i Idlib i Syrien där al-Baghdadi gömde sig.

al-Baghdadi dog under räden natten mot söndagen. IS-ledaren flydde ned i en tunnel under huset och detonerade ett självmordsbälte.

Efter räden förstörde USA byggnaden från luften för att hindra att platsen blir en vallfärdsort för IS-anhängare.

al-Baghadis gömställe förstördes med en kraftig bomb efter räden.
Bildtext al-Baghadis gömställe förstördes med kraftiga bomber efter räden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Chefen för USA:s centralkommando Kenneth McKenzie säger att byggnadskomplexet nu närmast påminner om en ”parkeringsplats med djupa djupa gropar”.

McKenzie bekräftar att två barn – inte tre som det tidigare rapporterats – dog med al-Baghdadi nere i tunneln. Han tillade att elva andra barn eskorterades ut ur byggnaden oskadda.

Gnyende och gråtande?

Generalen sade att han inte kan bekräfta president Donald Trumps uttalande om att al-Baghdadi dog gnyende och gråtande.

– Allt jag kan säga om Baghdadis sista stunder är det här: Han kröp ned i ett hål med två små barn samtidigt som hans folk stannade på marken.

– Ni kan dra slutsatsen om vilken slags människa han var från den handlingen. Jag kan inte bekräfta något mer om hans sista sekunder. Jag kan inte bekräfta åt ett håll eller ett annat, sade McKenzie.

General kenneth mckenzie vid USA:s centralkommando
Bildtext McKenzie säger att det är möjligt att IS-ledaren avfyrade några skott från sitt gömställe.
Bild: AFP / Lehtikuva

McKenzie sade att det är möjligt att al-Baghdadi avfyrade "några skott" från tunneln.

Inne i byggnaden fanns också fyra kvinnor och två män. De var alla iförda självmordsbälten och dödades av de amerikanska specialstyrkorna, uppger McKenzie.

Skadad hund

Generalen sade att en av specialstyrkornas hundar skadades under räden.

Hunden fick en elektrisk stöt från ledningar som skadades då al-Baghdadi detonerade sin bomb.

Hunden mår nu bra och är tillbaka i aktiv tjänst. President Donald Trump har öst beröm över stridshunden och uppger att den kommer att bjudas in till Vita huset.

Isolerad terroristledare

McKenzie sade att al-Baghdadi hann tillbringa en betydande i gömstället i nordvästra Idlib. Byggnaden låg endast ett fåtal kilometer från den turkiska gränsen i ett område som kontrolleras av jihadister med nära kopplingar till Turkiet.

Enligt McKenzie verkar IS-ledaren ha varit relativt isolerad från omvärlden. Han kommunicerade sannolikt endast genom budbärare.

Trots den framgångsrika räden mot al-Baghdadi varnar McKenzie för att det skulle vara ett misstag att dra slutsatsen att IS nu är besegrat.

– De kommer att förbli farliga. Vi misstänker att de kommer att försöka genomföra någon slags hämndattack, vi är redo för det, sade han.

Det finns fortfarande tusentals IS-terrorister kvar i gömda celler i Irak och Syrien samt ett okänt antal IS-anhängare i andra delar av världen.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln