Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Salla skapar miniatyrvärldar man vill bo i

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 14:01.
Salla skapar miniatyrvärldar man vill bo i - Spela upp på Arenan

Vill man bli riktigt bra på något så får man vara beredd att satsa mycket tid på det, oberoende vilken hobby det gäller, säger Salla som blivit expert på hantverk i miniatyr.

– Andra springer i skogen eller tränar på gym, jag gör miniatyrer.

Hon ägnar tiotals timmar åt sin hobby per vecka och det syns när man studerar hennes miniatyrhantverk.

Stickad tröja i minatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Salla har ett fysiskt tungt arbete så för henne blir miniatyrhantverket ett bra komplement och ett sätt att slappna av på kvällarna.

– Jag sitter ofta framför tv:n och stickar en miniatyrtröja eller flätar en korg, på samma sätt som andra gör med sina normalstora handarbeten, säger hon.

En lykta inredd med miniatyrmöbler
Bild: Lee Esselström/YLE

Ofta blir det miniatyrer av något hon sett i verkliga livet, en snygg inredningsdetalj som hon gärna skulle ha men helt enkelt inte har plats för i sitt hus. Då kan hon skapa den i miniatyr istället. Hon inreder en lykta eller ett dockhus med den känsla och helhet hon ser framför sig, där detaljerna ingår.

Rum i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Det krävs stor skicklighet för att kunna skapa allt i miniatyr – att sticka, väva, fläta, virka osv. med små redskap och skapa så realistiska föremål som möjligt.

De här sakerna som tar många timmar att framställa är inte leksaker eller något man ger till barn. Det är hantverkskonst på hög nivå.

Vardagsrum i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Salla är med i en grupp som träffas och pysslar miniatyrer tillsammans, men så många kurser har hon inte gått. Oftast funderar hon ut själv hur något ska göras eller så kan hon se på olika instruktionsvideon på YouTube.

Salla har hållit på med miniatyrer som hantverk aktivt i mer än åtta år och behöver inte längre så mycket instruktioner att följa. Nu skapar hon vidare och utvecklar sitt hantverk själv.

Ett syrum i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Salla skapar alla sina miniatyrer i skala 1:12.

– Jag har hållit på så länge nu att jag ser vilken storlek det ska vara, jag behöver inte längre mäta, säger hon och skrattar.

Inredning i miniatyr
Bildtext Vattenkannan är gjord av papper och filten har Salla virkat av sytråd.
Bild: Lee Esselström/YLE

Salla har tillsammans med sina miniatyrhantverkarvänner kommit fram till att papper är det absolut bästa och mest mångsidiga materialet.

Av papper kan man skapa nästan vad som helst. Sen gäller det att skickligt måla en pappershink till exempel, så att den ser ut att vara gjord av emalj som rostat.

Muffins i miniatyr
Bild: Lee Esselström/Yle

Fimolera som man härdar i ugn är ett annat bra material men det krävs mycket övning och stor fingerfärdighet för att hantera massan så att ingen kan gissa vad det är för material.

Nybakta blåbärsmuffins i fimolera är ett av Sallas senaste verk som hon är speciellt nöjd med.

En miniatyrlykta med inredning
Bild: Lee Esselström /YLE

Den allra minsta miniatyren är en miniatyrlykta med miniatyrer i, skapad för ett dockhus. Den är en mini-miniatyrmodell av en av hennes egna lyktor.

Husfarstu i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

– Jag byter årstid i mina miniatyrer och ändrar och flyttar om när jag känner för det, säger Salla.

Hon har tappat räkningen på alla tittskåp och dockhus hon gjort, men långt över tio är de totalt. Hon har två stora dockhus med flera våningar och två mindre.

Ett blått hus i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Just nu arbetar hon med ett blått dockhus. Detaljerna är viktiga. Det behövs många lager av lister på varandra för att fönstren ska se bra ut.

I botten är det ett vanligt dockhus som såg ganska barnsligt ut från början och som Salla nu ägnat mycket tid åt att göra realistiskt.

– Jag studerar riktiga hus och ser hur stenfoten är byggd, brädfodringen gjord och fönstren utformade och så försöker jag göra det i miniatyr.

Du kan följa Sallas hantverk på hennes instagramkonto @slallaheikkila

Vill du göra en ljuslykta i miniatyr enligt beskrivning av Salla så hittar du den i artikeln"Gör en ljuslykta i miniatyr".

Mera inspiration till miniatyrhantverk hittar du även i artikeln om Elisabeth som gör miniatyrer av skräp.

Ett gult hus i miniatyr
Bildtext Sallas gula miniatyrhus
Bild: Lee Esselström/YLE
Ett helt hus inredning i miniatyr
Bildtext Interiören av Sallas gula miniatyrhus
Bild: Lee Esselström/YLE
Ett rum i miniatyr
Bild: Lee Esselström/YLE

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln