Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien delar omstridda Jammu och Kashmir – flaggan avskaffas och delstaterna styrs direkt från Delhi

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 11:46.
Tusentals indiska soldater och poliser kommenderades ut på öde gator i huvudstaden Srinagar och andra städer och byar i Kashmirdalen
Bildtext Tusentals indiska soldater och poliser kommenderades ut på öde gator i huvudstaden Srinagar och andra städer och byar i Kashmirdalen

Indiens regering har delat delstaten Jammu och Kashmir i två delar, samtidigt som delstatens grundlag och flagga avskaffas. Jammu som domineras av hinduer och Kashmirdalen där muslimer är i majoritet, blir en egen federal delstat som styrs direkt från New Delhi.

Det nordliga bergiga området Ladakh som tidigare ingick i Jammu och Kashmir, blir en egen delstat.

Ladakh som delvis ligger på den tibetanska högplatån har en distinkt, egen karaktär eftersom de flesta av de närmare 300 000 invånarna är buddhister eller shiamuslimer.

Även Ladakh kommer att styras federalt av den hindunationalistiska högerregeringen.

Allt förändras idag. Vi blir i praktiken en kommun från att ha varit en delstat

Både Kashmirs flagga och grundlag avskaffas och alla indier (läs hinduer) får hädanefter rätt att köpa land i delstaten.

Den statligt finansierade radion i Kashmir byter namn från Radio Kashmir till All India Radio. Radiostationen i huvudstaden Srinagar har i årtionden varit en viktig symbol för Kashmir, för den grundades redan innan Indien blev självständigt.

- Allt förändras idag. Vi blir i praktiken en kommun från att ha varit en delstat, klagar den pensionerade domaren Hasnain Masood, som är medlem av Indiens parlament.

- Allt det här bryter mot grundlagen och beslutet är odemokratiskt . Folket förödmjukades och konsulterades aldrig, säger Masoodi som tillhör det proindiska partiet Nationalkonferensen, vars högsta ledning har fängslats och förts till okänd ort.

Indiens hindunationalistiska premiärminister Narendra Modi har beordrat ytterligare tusentals soldater till Kashmirdalen
Bildtext Indiens hindunationalistiska premiärminister Narendra Modi har beordrat ytterligare tusentals soldater till Kashmirdalen

Våg av hinduer befaras

Regeringen motiverar sitt beslut att skapa två nya federala delstater med att man vill främja ekonomin i området, men muslimska invånare befarar att regeringen försöker tvångsförflytta hinduer till området där de nu kan köpa mark och fastigheter.

Beslutet bygger på en lag som antogs av det styrande BJP-partiets majoritet i parlamentet, efter att regeringen i augusti hade slopat delstatens särställning och begränsade autonomi.

Tiotusentals indiska soldater och militärpoliser kommenderades ut på gatorna i städer och byar i Kashmirdalen innan beslutet kungjordes. Före det hade premiärminister Narendra Modia beordrat ytterligare tusentals soldater till Kashmir.

Skolor, ämbetsverk och de flesta affärer i Kashmir har vart stängda sedan augusti då Indien i praktiken införde militärt undantagstillstånd.

Protester har krossats med hård hand och över 4 000 muslimska Kashmirbro har gripits sedan augusti
Bildtext Protester har krossats med hård hand och över 4 000 muslimska Kashmirbro har gripits sedan augusti

Även om en del restriktioner har lättat så har de flesta muslimska invånare stannat hemma, antingen i protest eller av rädsla för våldsamheter.

Det massiva säkerhetspådraget har inte förhindrat protester och sammandrabbningar. Åtminstone tre personer har dödats och hundratals har skadats då säkerhetsstyrkor försökte förhindra protester med hjälp av tårgas, skjutvapen och vattenkanoner.

Över 4 000 muslimer har gripits, och minst 250 av dem har flyttats till fängelser i andra delar av Indien, där de kan hållas i två år utan rättegång.

Diskussion om artikeln