Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kolumn: Därför publicerar vi skatteuppgifterna

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2020 11:54.
Anna Forth och i bakgrunden Skattemyndigheten logo.
Bildtext Redaktionschef Anna Forth förklarar varför Svenska Yle publicerar skatteuppgifter.

Så var det dags igen, den stora skattedagen är här.

Medierna fylls av tabeller och redogörelser över vem som tjänat vad, och framför allt vem som tjänat mest. Varje år intresserar det en stor publik, varje år ifrågasätts också motiven bakom att uppgifterna publiceras.

Skattelistorna är offentliga i Finland, något som inte är en självklarhet i alla länder men som har långa anor i hela Norden. Den här typen av transparens bidrar till att trygga en öppen och fungerande demokrati, men den ska inte tas för given.

En ny aspekt sedan i fjol är att EU:s dataskyddsförordning gör det möjligt för den som vill att dölja sina skatteuppgifter.

Det betyder i praktiken att uppgifterna inte syns på den topplista som skattemyndigheterna förser medierna med. En lista med namn på personer som förtjänat minst 100 000 euro. 

I fjol hade några hundra personer bett om att få sina uppgifter bortplockade, i år saknas 4 000 personer från listorna. Vilka namn som plockats bort och varför går skattemyndigheterna inte ut med. 

Men skatteuppgifterna är fortfarande offentliga, så medierna och vem som helst har möjlighet att få tillgång till dessa uppgifter om man vet vad man ska fråga efter. 

Så hur resonerar vi på Svenska Yle?

Att berätta vad en enskild vd eller idrottsstjärna tjänade i fjol har inget egenvärde. Våra publiceringsbeslut handlar om sammanhanget och baserar sig på journalistiska avväganden.

Också i de fall någon valt att dölja sina uppgifter från topplistan kan det vara journalistiskt motiverat att publicera dem.

Det mest relevanta är inte inkomstlistorna i sig, de är främst ett verktyg för att belysa större frågor.

Till exempel hur förverkligas jämställdheten i dagens Finland i ljuset av de här uppgifterna? Vilka regionala skillnader finns det om vi ser till inkomsterna?

I vilka branscher går det bra och vilka är det som står för en stor del av skatteintäkterna? Det vill säga de intäkter som spelar en central roll för hela samhällsutvecklingen.

Det är mot den här bakgrunden Svenska Yle publicerar skatteuppgifterna. Målet är att genom vår journalistik bidra till en transparent samhällsdiskussion.

Skribenten är redaktionschef på Svenska Yle.

Ovanstående kolumn publicerades ursprungligen i november 2019. Den har aningen redigerats och återpubliceras för att argumentationen fortfarande är den samma.

Diskussion om artikeln