Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frossa i det oförglömliga EM-kvalet – så kommer landslagets Albin Granlund ihåg vägen till historiska slutspelet: "Nyckeln till att vi sitter här just nu"

Från 2019
Albin Granlund i närkamp med Dimitris Pelkas
Bild: E​PA-EFE/Georgia Panagopoulou

Teemu Pukkis alla mål, den galna glädjen i Tammerfors och den kyliga kvällen mot Liechtenstein. Fotbollslandslagets historiska EM-kval innehöll en rad oförglömliga minnen. Nu blickar Yle Sporten tillbaka, med Albin Granlunds hjälp.

Från Udine och Jerevan, via Tammerfors och Vaduz till det historiska jublet i Helsingfors.

Finlands fotbollslandslag behövde inte ens gå tio ronder för att säkra sin allra första slutspelsplats. Efter nio omgångar kan Finland packa EM-väskorna, boka flyget till gruppspelslottningen i Uefas högkvarter och drömma om nästa sommar.

Hur såg vägen till EM-slutspelet ut?

Yle Sporten går igenom Finlands historiska kvalresa – match för match. Hjälp får vi av Albin Granlund, ytterbacken som under kvalet förvandlades till något av en kultspelare.

Italiens landslag jublar efter mål.
Bildtext Italien visade sin kvalitet i kvalpremiären i Udine.
Bild: EPA

Italien–Finland 2–0

Kvalspelet började med den allra tuffaste uppgiften. Spelarna medgav på förhand att bortamatchen i Udine skulle bli en stor utmaning. Det blev det också.

Italien tog tidigt ledningen, stängde matchen med en kvart kvar och såg precis så dominant ut som “Gli Azzurri” har gjort resten av kvalet. Finland skapade några chanser, men hade det tufft mot ett bollskickligt Italien.

Albin Granlunds kommentar:
– Det var en tuff match. Italien var bättre. Vi spelade helt okej, men det räcker inte att spela helt okej mot Italien borta, man måste spela helt på topp för att kunna ta en poäng där.

Läs om matchen:
Undret i Udine uteblev när Finland föll i kvalpremiären – tidig kalldusch satte tonen för nederlaget
Sparv besviken över passivt försvarsspel mot Italien: ”Där har vi mycket att förbättra”

Glen Kamara i en närkamp i en landskamp mot Armenien.
Bildtext Glen Kamara har varit en av de ledande spelarna i kvalet. Här i en närkamp borta mot Armenien.
Bild: EPA

Armenien–Finland 0–2

Uppskattades den här segern tillräckligt mycket i mars? De finländska spelarna fångade åtminstone in vikten av tre bortapoäng i intervjuerna i Jerevan. I takt med att kvalet har framskridit, har betydelsen av triumfen också växt.

Spelmässigt gjorde Finland ingen prickfri insats. Det var lite svajigt och Armenien hotade ordentligt, men Fredrik Jensen och Pyry Soiri petade in varsitt mål och såg till att Finland inte hamnade på efterkälken under den första kvalsamlingen.

Albin Granlunds kommentar:
– Väldigt stabil match. Vi var bättre än motståndaren och gjorde det vi skulle. En bra genomförd bortamatch på en svår arena mot svårt motstånd.

Läs om matchen:
Segerkontot öppnat i EM-kvalet, imponerande styrkebesked av Finland i Jerevan – Fredrik Jensen och Pyry Soiri målskyttar
Sparv hyllade scouten, Hradecky lyfte fram det ofinländska i segern: ”Kräver att folk kan uppskatta det här”

Teemu Pukki gjorde mål mot Bosnien-Hercegovina.
Bildtext Teemu Pukki är kvalgruppens skyttekung.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland–Bosnien-Hercegovina 2–0

Vändningen i hela kvalet, matchen som definierade hela landslagets framfart mot EM-slutspelet. På förhand var Bosnien-Hercegovina det näst bästa laget i kvalgruppen. I Tammerfors var de inte ens en blek kopia av sig själva.

I ett bibliskt regnoväder slog blixten Teemu Pukki ner två gånger. Klassmålen från Pukkis högerfot sänkte bosnierna och fungerade på samma gång som en trampolin mot EM. Det här var en referensseger mot tufft motstånd.

Albin Granlunds kommentar:
– Tyvärr skadade jag mig i första halvlek och tvingades komma i byte. Men vi var lite bättre än motståndarna, vi skapade mera. Det var vår på förhand sett största antagonist om vi ville ta en EM-plats. Det var jätteviktiga tre poäng och det var kanske nyckeln till att vi är här var vi är nu, säger Granlund där han sitter i lobbyn i landslagets hotell i Aten.

Läs om matchen:
Magisk Teemu Pukki sänkte Bosnien-Hercegovina – gjorde två mål i viktiga kvalmatchen
Landslagskaptenen Sparv hyllar Pukkis storform i ”det typiska finska sommarvädret” – Granlund och Skrabb frågetecken för nästa match

Benjamin Källman jublar efter sitt mål mot Liechtenstein.
Bildtext Benjamin Källman gjorde sitt första landslagsmål mot Liechtenstein.
Bild: EPA

Liechtenstein–Finland 0–2

Liechtenstein – ett bananskal som Finland inte fick kliva på. Bortamatchen i Vaduz var ett beställningsjobb. Allt annat än full pott skulle vara ett enormt misslyckande.

Finland var aldrig nära att trampa snett. Landslaget sågade metodiskt ner hemmaspelarnas hopp om poäng tack vare Teemu Pukkis och Benjamin Källmans mål, och avslutade en landslagssäsong som innehöll gruppsegern i Nations League och kanonstarten i EM-kvalet. Tack vare konkurrenternas tapp i kvalgruppen var luckan neråt redan uppe i fem poäng.

Albin Granlunds kommentar:
– Vi gjorde det vi skulle. Ingenting extra egentligen men det var roligt med ett par nya namn i öppningselvan och "Beni" gjorde mål också. Vi gjorde vårt jobb.

Läs om matchen:
"Nervös" Källman och klinisk Pukki fixade tre nya poäng – Finland rycker i kvalgruppen efter flankstöd av Italien och Armenien
Benjamin Källman tackar Lassi Lappalainen för passningen – nöjd med första kvalmatchen: ”En stor bonus att göra mål”

Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors.
Bildtext Lukas Hradecky har lett många segerscener under kvalet.

Finland–Grekland 1–0

Lagkaptenen Tim Sparv konstaterade att hela landslaget hade väntat på Greklandsmatchen i tre månader. Stor stund, viktiga poäng på spel – och en ny hejdundrande hemmafest.

Formtoppade Teemu Pukki – då hela Premier Leagues hetaste spelare – avgjorde i EM-kvalet för tredje matchen i rad, hängde av grekerna för gott i kvalgruppen och tog ut Finland på nya jaktmarker. Segern mot Grekland såg till att konturerna av EM blev knivskarpa.

Albin Granlunds kommentar:
– Vi gjorde det bra, spelade väldigt bra fotboll. Det var en tajt match som skulle ha kunnat gå hur som helst men vi fick mål på straff och kunde spela av matchen utan att de hotade oss riktigt farligt sen mera.

Läs om matchen:
Teemu Pukki fixade festen – Finland tog ny seger i EM-kvalet
”Det var jag eller Tim” – Teemu Pukki visade prov på sin kylighet och lät inte ens den grekiske målvaktens provokationer störa

Jasse Tuominen ser besviken ut efter förlusten mot Italien.
Bildtext Jasse Tuominen och resten av landslaget uttryckte sin besvikelse efter hemmaförlusten mot Italien.
Bild: EPA

Finland–Italien 1–2

När de finländska spelarna kom till intervjumikrofonerna ville de mest av allt prata om en tveksamt dömd straff. Jorginho trippade fram och placerade in segermålet från elva meter när drygt tio minuter återstod.

Och visst, Sauli Väisänens hands kändes högst diskutabel. Men framför allt fick publiken i Tammerfors se ett landslag som drömmer om EM möta ett landslag som har som mål att gå långt i EM. Italien ställde ner skåpet och påminde Finland om hur styrkeförhållandena ser ut.

Albin Granlunds kommentar:
– Italien var det bättre laget, de förtjänade att vinna den matchen. Men lite snöpligt med straffen som var ganska tveksam. Det skulle ha varit roligt att ta en poäng av Italien, men det räckte inte den här gången.

Läs om matchen:
Teemu Pukki målskytt igen men Finland föll – Jorginho avgjorde från straffpunkten
Blåvit frustration över straffbeslutet: ”Domarna vet inte ens själva vad som är hands”

Miralem Pjanic och Armin Hodzic jublar efter att ha gjort mål mot Finland.
Bildtext Miralem Pjanic och Armin Hodzic jublar efter ett av de fyra målen som Bosnien-Hercegovina gjorde i Zenica.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Bosnien-Hercegovina–Finland 4–1

Finlands sämsta landskamp på flera år, rakt igenom nittio minuter fyllda av besvikelse. Bosnien-Hercegovina spelade som de är kapabla till med Miralem Pjanic som kapellmästare och sprang över Finland.

Landslaget uppträdde helt plötsligt osäkert och fumligt i takt med att målen ramlade in. Försvarsmuren föll och offensiven existerade knappt. På två halvlekar hade Finland lyckats skapa vissa frågetecken runt sig själva.

Albin Granlunds kommentar:
– Där blev vi nästan mosade. Jag var imponerad av bosniska fansen och hela inramningen och Bosniens intensitet. Jag har aldrig varit med om det presspel som Bosnien hade. Det var en tuff match och Pjanic var kanske den bästa spelaren jag sett spela live, han var helt fantastisk i den matchen.

Läs om matchen:
Tungt skadeavbräck och feldömd straff bäddade för mardrömslik utklassning – Finland förlorade stort i Bosnien-Hercegovina
Tim Sparv intygar att fotbollslandslaget klarar av att skaka av sig förlusten: ”Mot Armenien ska vi få se ett annat Finland”
Kolumn: Det här var Finlands sämsta landskamp sedan Hasse Backes dagar

Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien.
Bildtext Fredrik Jensen visade vägen mot Armenien med sitt mål.

Finland–Armenien 3–0

Omstart, detonation och EM-doft i näsborrarna på några timmar. Finland var aldrig hotat mot ett Henrich Mchitarjan-löst Armenien. Tre mål, två förträffliga avslut av Teemu Pukki och en hjälpande hand från Grekland i Aten.

Stämningen i Åbo var bästa tänkbara, senare på kvällen slog grekerna in 2–1-målet i slutminuterna mot Bosnien-Hercegovina och pumpade in ännu större förväntningar inför samlingen i november. En hemmaseger mot mikronationen Liechtenstein skulle stämpla den historiska EM-biljetten.

Albin Granlunds kommentar:
– Vi spelade en bra match, Armenien hotade oss aldrig riktigt. Vi var det bättre laget och visade det.

Läs om matchen:
Finland är allt närmare fotbolls-EM – Fredrik Jensen och Teemu Pukki sänkte Armenien
Nu är det nära! Greklands gåva ger Finland gyllene läge att ta historiska EM-platsen – Teemu Pukki: ”Finns inget finare än att spela om så här stora saker”
Armeniendödaren Fredrik Jensen tog exempel av Zlatan och satte segermålet efter tunga året – förlusten i Bosnien en väckarklocka: ”Om jag skulle få svära så skulle jag svära”
Kolumn: Landslaget dansade in i Åbokvällen – nu är golvet bokat för att skriva fotbollshistoria

Finland firar mål.
Bildtext EM-platsen säkrade på hemmaplan mot Liechtenstein.
Bild: Lehtikuva

Finland–Liechtenstein 3–0

Tölö fotbollsstadion serverade en av finländsk idrotts mest magiska kvällar. Med festbordet dukat bjöd landslaget upp till dans. Jasse Tuominen löste upp nervknutarna med sitt öppningsmål och Teemu Pukki (såklart) satte två till i andra halvlek. Saken var klar.

Festen efteråt kommer att kommas ihåg minst lika mycket som matchen. En planstormning som hette duga. Ett färgsprakande fyrverkeri som Bollförbundet tryckte i gång i precis rätt sekund. Ett helt idrottsfolk som över en hel nation exploderade i ett osannolikt glädjerus. Ju längre man strävar efter ett mål, desto skönare när man når det.

Läs mer om matchen:
Finland klart för fotbolls-EM! Teemu Pukki och Jasse Tuominen fixade den historiska segern
Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt
Lycklig, nyduschad och stolt – efter en till milstolpe är Markku Kanerva unik: "Känslorna var på ytan under slutminuterna"
Pukkis nio mål gav Finland plats i finrummet: "Nu är vi ett EM-lag – det känns helt overkligt"
Simon Skrabb fick se generationers önskan gå i uppfyllelse: "Min dröm, min pappas dröm, min farfars dröm"
Kolumn: Fotbollsfinland står med glädjetårar i ögonen – blinka och se hur muren har fallit framför våra fötter

Albin Granlunds kommentar:
– Vi var på rätt sätt laddade, vi var lugna i situationen och vi fick ett relativt tidigt mål som gjorde att vi kunde spela ännu mer avslappnat. Vi kunde hålla boll och de hade inte en enda målchans. Vi skötte saken, säger Granlund i en soffa i Aten.

Själv är han småskadad och kan inte vara med i kvalets sista match mot Grekland, men han tror att hans landslagkompisar sköter också avslutningen på ett snyggt sätt.

– Det är trist att inte få vara med men jag hoppas att vi kan spela på samma nivå som hittills. Vi har haft en jättehög lägstanivå och jag hoppas att vi kan fortsätta med det i sista matchen också.

Diskussion om artikeln