Mikaelskolans elever i Ekenäs sätter upp skoloperan Djurens planet – i operan lär djuren barn att ta hand om de som är mindre och svagare

Steinerskolan i Ekenäs har ett häftigt projekt på gång med Finlands nationalopera och -balett. Tillsammans sätter de upp skoloperan Djurens planet. Det blir en enda föreställning i Ekenäs.
Torsdagen den 7.11 bjuds det på opera och dans i Sigurd Snåresalen i Ekenäs. Elever i årskurs 6 i Mikaelskolan kommer tillsammans med Nationaloperans proffs att visa hur man kan göra opera tillsammans.
Det har övats flitigt och fortfarande finslipas både sånger och danser under ledning av sexornas klasslärare Raisa Raita och föräldern Kristoffer Holmberg.
Holmberg sitter vid flygeln och tolkar de noter som får en redaktör med kattpolkan som enda bravur att nästan svimma av både hänförelse och förskräckelse.
Sjätteklassarna vid Mikaelskolan tar de svårspelade styckena med en klackspark, eller snarare med några känguruskutt. Många av barnen ska nämligen spela kängurun i skoloperan Djurens planet.
Jennifer Högberg, Ellen Nyström och Walter Brommer är tre av totalt 18 elever som medverkar i operan. Några av dem har erfarenhet av opera- och balettföreställningar från tidigare.
- Operan var ganska rolig. man förstod nog inte så mycket, men ändå förstod man ganska mycket, beskriver Walter Brommer sin operaupplevelse.
- Jag har varit på balett, det var mest dansande, men de sjöng också lite, säger Jennifer Högberg.
Ingen av dem behöver ändå dra några arior på scenen. De sköts av sopran Hedvig Paulig, mezzosopran Elli Vallinoja och baryton Tiitus Ylipää från Finlands Nationalopera och -balett.
Djurens planet handlar om barn som är beroende av sina telefoner och en av dem är Joy som blir populär och rik med sina djurvideor.
― Walter Brommer, elev vid Mikaelskolan
- Djurens planet handlar om barn som är beroende av sina telefoner och en av dem är Joy som blir populär och rik med sina djurvideor. Sedan går hon in i en portal, till djurens planet, berättar Walter Brommer.
I djurens planet är en berömd människa inget märkvärdigt. Djuren tror tvärtom att Joy är sin hunds husdjur.
Huvudtemat är människans förhållande till djur. Planeten tillhör både djuren och människorna och alla har rätt att leva här, men det som ifrågasätts i operan är i hur hög grad människan får besluta om andras liv.
Flera av eleverna i Mikaelskolan har flera små roller.
- Jag spelar en känguruunge och ett barn, säger Ellen Nyström.
-Jag spelar också en känguruunge, säger Jennifer Högberg.
-Och jag spelar en känguru, reklammannens medhjälpare och ett barn, säger Walter Brommer.
Alla sjunger och alla dansar eller hoppar. Eleverna tycker det ska bli roligt med opera i Ekenäs.
Det är nog häftigt att Mikaelskolan är med
― Mathias Nyström, förälder med barn i Mikaelskolan
Det tycker också föräldern Mathias Nyström, pappa till Ellen Nyström.
- Det är nog häftigt att Mikaelskolan är med, säger Mathias Nyström, som koordinerar den lokala arbetsgruppen som jobbar med skoloperan Djurens planet.
Det är första gången som Nationaloperan samarbetar med svenskspråkiga skolor om en skolopera på svenska. Operan stöds med med hjälp av pengar från flera finlandssvenska fonder.
- Vi har satsat några hundra euro som vi hoppas få tillbaka via biljettintäkter den 7.11, säger Kristoffer Holmberg som har jobbat med barnkören, det vill säga sjätteklassarna vid Mikaelskolan.
Det mesta av arrangemangen, allt från ljud och ljus till kostymer sköts av personal från Nationaloperan.
- Det är ett seriöst projekt, det är en opera av en framstående kompositör, Cecilia Damström och det här är nog inte helt lätt. Jag lyfter på hatten för klassläraren Raisa Raita, säger Kristoffer Holmberg som till vardags jobbar som programchef för musikprogrammet på Lärkkulla folkakademi.
Ingen av föräldrarna till barn i Mikaelskolan får betalt för det de gör för skoloperan.
Är det inte lite synd att ni ger bara en föreställning?
- Nå jo, vi här på Mikaelskolan skulle nog kunna köra flera, men det är uttryckligen ett önskemål från operans sida. De gör det som ett projekt för en dag, säger Kristoffer Holmberg.
Nationaloperan har producerat skoloperor i 17 år och hittills har över 20 000 elever på olika håll i Finland fått uppleva hur det är att sätta upp en opera.
Librettot till Djurens planet är skrivet av Monica Vikström-Jokela och bygger på en workshop vid Åshöjdens skola I Helsingfors i mars 2018.
Målet med operan är att öka elevernas självkänsla, göra eleverna bekanta med operan som konstform och skapa en inspirerande upplevelse med hjälp av samarbete.

Mikaelskolans elever gör skolopera tillsammans med Finlands nationalopera
Artikeln uppdaterad 1.11.2019 kl. 7.07. Det stod tidigare att teatern ordnas fredagen 7.11, men det var fel veckodag. Teatern har premiär torsdagen 7.11. Felet är korrigerat.