Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rysk antracit skeppas ut i Europa från Koverhar hamn i Hangö

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 18:12.
Antracit lastas i Koverhar hamn i Hangö.
Bildtext Sibirisk antracit ska ge klirr i kassan för Hangö hamn i Koverhar.
Bild: Yle/Maria Wasström

Högar av stenkol, eller närmare bestämt antracit, tornar redan upp sig i Koverhar hamn. Inom ett par veckor inleds fartygstrafiken till Mellaneuropas stålverk.

Karlebyföretaget Rauanheimo har etablerat sig i Koverhar hamn som numera är en del av Hangö hamn. Tillsammans med systerbolaget Adolf Lahti Yxpila har Rauanheimo denna vecka börjat hantera gods i Koverhar.

- Flera hundra järnvägsvagnar är redan på väg mot finska gränsen och mot Koverhar, berättar Hangö hamns vd Anders Ahlvik.

Ryska tågvagnar som transporterar kol från Sibirien till Hangö.
Bildtext Det första tåget med sibirisk kol anlände igår (31.10) till hamnen i Koverhar efter en omkring 4000 kilometer lång resa från området kring Novosibirsk.

Under det närmaste året är det tänkt att en och en halv miljon ton antracit ska hanteras i hamnen. Det innebär ca 110 fartygslaster eller 25 000 järnvägsvagnar. Det handlar med andra ord om en betydlig ökning av tågtrafiken eftersom all transport sker med tåg.

Därför är också elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan av central betydelse för hamnen och verksamheten där.

Betjänar stålindustrin

Godset lagras i hamnen i Koverhar och skeppas sedan ut i världen. Det första fartyget anländer till Koverhar i mitten av november.

Det är i huvudsak för den europeiska stålindustrin, bland annat Tyskland.

Antracit i närbild
Bildtext Antracit är ett ovanligt hårt fossilt kol som används bland annat inom stålindustrin.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Det här är mycket stort för Koverhar och Hangö hamn. Det är första gången vi har möjlighet att i så här stor skala hantera bulkvaror, säger Ahlvik.

Rauanheimos vd Joakim Laxåback säger att avtalet är ett resultatet av långa förhandlingar.

- Hamnen är lämplig eftersom det finns järnvägsförbindelse, en bra farled och mycket lagringsutrymme i hamnen, berättar Laxåback.

- Det här är bara en öppning. Vi kommer ännu att se många olika produktgrupper hanteras här till och med inom en ganska nära framtid, säger för sin del en mycket nöjd Anders Ahlvik.

Anders Ahlvik, Nina Häggroth, Joakin Laxåback och Antti Pursiainen.
Bildtext Anders Ahlvik och Nina Häggroth från Hangö hamn, Antti Pursiainen från VR Transpoint och Joakim Laxåback från hamnoperatören Rauanheimo.
Bild: Yle/Maria Wasström

Efter att elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan verkställts kommer godsvolymerna i hamnen också att kunna ökas.

- Vi har signalerat åt statsmakten att vi har det här projektet på gång och man har trott på oss och nu är elektrifieringen nästa steg, säger Ahlvik.

Rauanheimo har investerat omkring tio miljoner i maskiner i hamnen.

Ungefär lika mycket har Hangö hamn investerat i Koverhar hamn under de senaste åren.

Kran som lastar antracit i Koverhar hamn.
Bildtext Denna nytillverkade finländska hanteringskran är världens största typ av hydraulkran. Meningen är att i december införskaffa ytterligare en likadan till Koverhar hamn. I dagens läge finns endast två likadana kranar i Finland.
Bild: Yle/Maria Wasström

Antracittransporterna genom Hangö kommer också att innebära en del nya jobb i Koverhar, lovar Laxåback.

- Den här trafiken sysselsätter nu cirka tjugo personer. I november och december blir det frågan om nyanställningar. Om man är intresserad av den här typen av jobb så önskar jag att man kontaktar mig så fort som möjligt, uppmanar Laxåback.